Lex: Το νομισματικό πρόβλημα

Οι τεκτονικές πλάκες της διεθνούς αγοράς συναλλάγματος έχουν μετακινηθεί και οι προειδοποιήσεις για νομισματικό «πόλεμο» δεν είναι πλέον κινδυνολογία. «To νόμισμά μας, πρόβλημά σας» είναι σήμερα πρόβλημα όλων.

Lex: Το νομισματικό πρόβλημα
To νόμισμά μας, πρόβλημά σας. Πριν από σχεδόν τρεις δεκαετίες, ήταν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ που έλεγε στον υπόλοιπο πλανήτη ότι πρέπει να τα βγάλει πέρα με το φθηνό δολάριο.

Σήμερα, την ίδια έκφραση μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ηγέτες της Κίνας, η οποία έχει καταφέρει και να ελέγξει τα επίπεδα του ρενμίνμπι και σε μεγάλο βαθμό να αγνοεί τις όλο και εντονότερες διαμαρτυρίες για αργούς ρυθμούς ανατίμησης.

Η Ιαπωνία, της οποίας η παρέμβαση του Σεπτεμβρίου ανατράπηκε εντελώς από την αγορά, εύχεται απλώς να είχε την ίδια τύχη.

Η συμπεριφορά του Πεκίνου μόνο μοναδική δεν είναι. Οι ηγέτες κρατών μικρών και μεγάλων -Ιαπωνία, Ελβετία, Κορέα, ΗΠΑ και Βρετανία- βλέπουν όλοι στο φθηνό νόμισμα έναν ανώδυνο τρόπο να επιλύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα.

Αλλά το παιχνίδι της αγοράς συναλλάγματος, σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία, είναι ένα παιχνίδι όπου ισομοιράζονται οι νικητές και οι χαμένοι. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στις χώρες, στο κέρδος και στη χασούρα του νομισματικού πλεονεκτήματος. Και δεν υπάρχουν εθελοντές για ήττα.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης, που βλέπουν το ενιαίο νόμισμα να έχει ενισχυθεί 16% έναντι του δολαρίου από τον Ιούνιο,
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinθα είναι πρώτοι στις διαμαρτυρίες στις διεθνείς συνόδους του σαββατοκύριακου στην Ουάσιγκτον. Αλλά κάθε πολιτικός, παντού, εξακολουθεί να βλέπει (αρκετά λογικά) σχεδόν αποκλειστικά το δικό του έθνος.

Το να θυσιαστεί η διεθνής υπευθυνότητα με ευκολία θα ήταν επικίνδυνο, ειδικά καθώς οι κυβερνήσεις έχουν γίνει οι θεματοφύλακες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Η προσπάθεια νόθευσης των νομισμάτων κινδυνεύει να δημιουργήσει πληθωρισμό - προς ανακούφιση των επενδυτών σε χρυσό, που έχει ενισχυθεί 16% σε δολάρια από τον Ιούλιο.

Οι τεκτονικές πλάκες της διεθνούς αγοράς συναλλάγματος έχουν μετακινηθεί και οι προειδοποιήσεις για νομισματικό «πόλεμο» δεν είναι πλέον κινδυνολογία.

Και χρειάστηκε ένας παγκόσμιος πόλεμος για να δημιουργηθεί το σύστημα Bretton Woods -η τελευταία έκλαμψη διεθνούς νομισματικής συνεργασίας- που ξεθώριασε σταδιακά.

Από εκεί και μετά, ακόμη και ένα αντίγραφο της αδύναμης Συμφωνίας της Plaza του 1985 μοιάζει αβάσιμα φιλόδοξο, αν και κάθε γνώστης της θεωρίας παιγνίων ή ιστορικός της οικονομίας γνωρίζει ότι η συνεργασία φέρνει ευμάρεια, ενώ ο νομισματικός ανταγωνισμός καταλήγει σε αμοιβαία καταστροφή.

Ίσως θα πρέπει να γίνει το οικονομικό αντίστοιχο ενός πολέμου για να επιτευχθεί μια νέα σημαντική διεθνής συμφωνία. Και αυτό είναι πρόβλημα όλων.

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v