Η ελληνική τραγωδία της Ιρλανδίας

Η πορεία των ιρλανδικών ομολόγων μοιάζει με αυτή των ελληνικών. Το πρόβλημα της Ιρλανδίας όμως είναι πως πήρε πολύ νωρίς υπερβολικά μέτρα λιτότητας που έπνιξαν την ανάπτυξη, δυσχεραίνοντας τη μείωση χρέους.

  • David Oakley και Jennifer Hughes
Η ελληνική τραγωδία της Ιρλανδίας
Η Ιρλανδία κάθε μέρα που περνάει μοιάζει ολοένα και περισσότερο με την Ελλάδα, όσον αφορά στις τιμές της αγοράς, τουλάχιστον.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ενισχύθηκαν περαιτέρω την Τρίτη, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο ρεκόρ του 6,72% για τους 10ετείς τίτλους. Το ετήσιο κόστος ασφάλισης των ιρλανδικών ομολόγων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας επίσης αυξήθηκε σε ιστορικό υψηλό, στα 489.000 δολ. για τίτλους αξίας 10 εκατ. δολ.

Οι αποδόσεις της Ελλάδας βρίσκονταν σε αυτό το επίπεδο στις αρχές Απριλίου, έναν μήνα πριν αναγκαστεί η Αθήνα να καταφύγει στη διεθνή κοινότητα για διάσωση.

Ο κ. Don Smith, οικονομικός αναλυτής της Icap, δηλώνει
: "Η Ιρλανδία βρίσκεται τώρα στο μάτι του κυκλώνα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανάπτυξή της και ο τραπεζικός της κλάδος. Οι αγορές έχουν ήδη κλονιστεί από τα χαμηλότερα των αναμενομένων στοιχεία ανάπτυξης".

Αυτό είναι ένα σημείο που θα πρέπει να σημειωθεί όχι μόνο για την Ιρλανδία αλλά και για άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΕν αντιθέσει με την Ελλάδα, η Ιρλανδία πήρε μέτρα λιτότητας για να μειώσει το χρέος της στις αρχές της κρίσης, τον Δεκέμβριο του 2009, κερδίζοντας τα εύσημα από τους επενδυτές καθώς προχώρησε σε σημαντική μείωση των δημοσίων δαπανών της πέντε μήνες πριν η διεθνής κοινότητα αναγκαστεί να παρουσιάσει το πακέτο διάσωσης του "σοκ και δέους" των 750 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημά της δεν είναι πλέον πρόβλημα ασωτίας, αλλά εάν οι κινήσεις που έκανε ήταν υπερβολικές στην προσπάθεια μείωσης των χρεών εις βάρος της ανάπτυξης.

Η Ιρλανδία έχει έναν τραπεζικό κλάδο που ενδέχεται να χρειαστεί 100 δισ. ευρώ για να διασωθεί, σύμφωνα και με τις τελευταίες εκτιμήσεις για την αναδιάρθρωση κεφαλαίων της Anglo Irish Bank, την πιο αδύναμη τράπεζα, η οποία σύμφωνα με την Standard & Poor’s χρειάζεται συνολικά 35 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει επίσης εγγυηθεί στον χρηματοοικονομικό της κλάδο περισσότερα από 400 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από το ΑΕΠ της χώρας.

Όλα αυτά για τους επενδυτές σημαίνουν ένα πράγμα: πώληση των ιρλανδικών ομολόγων. Και αυτό ακριβώς πράττουν κατά την τελευταία εβδομάδα. Ο μόνος σημαντικός αγοραστής ιρλανδικών ομολόγων ήταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σύμφωνα με την αγορά, προχώρησε σε νέες αγορές ιρλανδικών ομολόγων την Τρίτη.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ ενδεχομένως να αποτρέψει την εκτίναξη των αποδόσεων των ιρλανδικών ομολόγων στο 12%, όπως συνέβη στην Ελλάδα τον Μάιο, τα οποία πρακτικά οδήγησαν στον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις κεφαλαιαγορές.

Η Ιρλανδία διαθέτει ακόμη ένα πλεονέκτημα συγκριτικά με την Ελλάδα: έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή της για τους επόμενους έξι μήνες. Δεν χρειάζεται δηλαδή να αυξήσει τα χρέη της στις κεφαλαιαγορές μέχρι τον επόμενο χρόνο. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, αντιμετώπιζε τη λήψη αρκετών τίτλων της, με αποτέλεσμα να μην έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στα δάνεια διάσωσης για να αποπληρώσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη της.

Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα του ιρλανδικού τραπεζικού κλάδου ίσως να οδηγήσουν το Δουβλίνο να προσφύγει στα κεφάλαια διάσωσης της ευρωζώνης, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας.

Οι επενδυτές, για να υπολογίσουν πόσο κοντά βρίσκεται η Ιρλανδία σε αυτήν τη λύση, εξετάζουν το μεγάλο στοίχημα της Anglo Irish Bank.

Η ιρλανδική κυβέρνηση αναμένεται να αποκαλύψει την Πέμπτη το πλήρες κόστος διάσωσης της Anglo Irish, το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει το κλίμα στις αγορές. Οποιοδήποτε ποσό ανώτερο των 35 δισ. ευρώ θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τους επενδυτές και ίσως πυροδοτήσει μαζικές πωλήσεις στην αγορά ομολόγων.

Οι τραπεζίτες προειδοποιούν επίσης ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να επιβληθεί μέρος του κόστους στους μετόχους της Anglo Irish Bank -θέμα που εξετάζεται- μπορεί να έχει ευρύτερες και πιο επώδυνες επιπτώσεις για τις άλλες ιρλανδικές τράπεζες εάν οι επενδυτές φοβηθούν ότι το haircut της Anglo μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλες τράπεζες.

"Μπορεί να υπάρχει ένα ηθικό και πολιτικό επιχείρημα προς τη θέση αυτή, αλλά το οικονομικό κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο", αναφέρει και αναλυτής της αγοράς ομολόγων και συμπληρώνει: "Το πρόβλημα είναι πως η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει αξιοπιστία στις αγορές, καθώς κανείς δεν εμπιστεύεται πλέον τις χώρες της περιφέρειας".

Στο ευρύτερο μέτωπο, η Ιρλανδία αδιαμφισβήτητα αποτελεί ένα καλό παράδειγμα αποφυγής για άλλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Στις αγορές αρέσουν τα μέτρα λιτότητας, όμως η πλήρης εξόντωση της ανάπτυξης καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη μείωση του χρέους, που είναι και η βασική πηγή ανησυχίας για την Ιρλανδία. Ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι τα χρέη της χώρας θα ενισχυθούν στο 100% του ΑΕΠ.

Η Ιταλία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχει χρέη που αντιστοιχούν στο 115% του ΑΕΠ, ενώ η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχει χρέη της τάξεως του 80% του ΑΕΠ.

Ο κ. Matt King, επικεφαλής στρατηγικής για την αγορά ομολόγων της Citigroup, υποστηρίζει: "Στον ανεπτυγμένο κόσμο οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν πώς συμπεριφέρονται οι οικονομίες όταν είναι φορτωμένες με χρέη… Αυτό δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας για τις αγορές. Η δημοσιονομική λιτότητα ενδέχεται να μην καθησυχάσει τις αγορές εάν ο ιδιωτικός τομέας ανησυχεί περισσότερο για τα δικά του χρέη απ' ό,τι η κυβέρνηση… Αντιμετωπίζοντας αυτό το ενδεχόμενο, είναι πιο κρίσιμο να εξακριβώσουμε ποιες χώρες μπορούν να αντιμετωπίσουν τα δανειακά τους βάρη και ποιες έχουν ήδη δανειστεί υπερβολικά".

Η Ιρλανδία και η Ελλάδα μπορεί να εντάσσονται στη δεύτερη κατηγορία.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο