Editorial: O ανασχηματισμός και το μέλλον

Θετικά κρίνουν τον ανασχηματισμό οι FT. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης χαρακτηρίζεται "από τους ικανότερους" και επισημαίνεται η επιδεξιότητα στην αντιμετώπιση των εσωκομματικών "εχθρών" του πρωθυπουργού.

Editorial: O ανασχηματισμός και το μέλλον
Με τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου του αυτήν την εβδομάδα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόταν σε δύο διαφορετικά ακροατήρια: Στους διεθνείς παίκτες που στηρίζουν την Ελλάδα και στους υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους πρέπει να κρατήσει ενωμένους προκειμένου να προχωρήσει στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Το μήνυμα του κ. Παπανδρέου προς το διεθνές ακροατήριο ήταν εκείνο του καθησυχασμού. Διατηρώντας τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών και αλλάζοντας την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης -από την κ. Λούκα Κατσέλη σε έναν από τους ικανότερους υπουργούς της κυβέρνησης, τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη- ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει τη δέσμευση της κυβέρνησής του τόσο στη δημοσιονομική λιτότητα όσο και στην οικονομική αναδιάρθρωση.

Επίσης, με την επιλογή του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό νωρίς -αντί να περιμένει τις εκλογές του Νοεμβρίου- ο κ. Παπανδρέου σηματοδοτεί τη δέσμευσή του στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες συμφώνησε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάιο, παρά το κόστος στην εγχώρια δημοτικότητά του.

Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, δεν αγνόησε εντελώς το πολιτικό του μέλλον. Η θέσπιση 12 επιπλέον υφυπουργών στόχευσε στην ενίσχυση της εξουσίας του, ενόψει του αναμενόμενου πλήγματος που θα υποστεί στις εκλογές του Νοεμβρίου. Για τον ίδιο λόγο, επιδέξια έδωσε δηλητηριώδη δισκοπότηρα σε δύο σημαντικούς επικριτές του.

Ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης, ως νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, θα κληθεί να επιβάλει ειρήνη με τους χρεοκοπημένους και μαχητικούς αγρότες, ενώ ο κ. Χρήστος Παπουτσής, ως νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις και την τρομοκρατία. Και οι δύο θα έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο για να επικρίνουν τον κ. Παπανδρέου.

Οι 12 νέοι υφυπουργοί αποτελούν μία ανεπιθύμητη επιπλέον δαπάνη, εν καιρώ λιτότητας. Η ενότητα την οποία προσφέρουν, όμως, θα είναι καίρια για τον κ. Παπανδρέου. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, το ΠΑΣΟΚ έχει προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, όπως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και οι μειώσεις των επιδομάτων στον δημόσιο τομέα. Υπάρχουν, ωστόσο, πιο δύσκολες προκλήσεις στη συνέχεια.

Πρώτη στην κατάταξη είναι το άνοιγμα των 70 κλειστών επαγγελμάτων της Ελλάδας, που διατηρούν τεχνητά σε υψηλό επίπεδο το κόστος των υπηρεσιών. Η μεταρρύθμιση των κλειστών επαγγελμάτων θα οδηγήσει σε αύξηση της ελληνικής οικονομικής παραγωγής κατά 13% μέσα στην επόμενη 4ετία. Εξίσου σημαντική είναι η αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων του ζημιογόνου ΟΣΕ και των χρεών των νοσοκομείων.

Με το ποσοστό της ανεργίας στο 11,7% και τις προβλέψεις για περαιτέρω ενίσχυσή του, αλλά και τις μειώσεις στους μισθούς, η Ελλάδα είναι ήδη πληγωμένη. Έτσι, η ενότητα για την επίτευξη στόχων είναι κρίσιμης σημασίας για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι τόσο θλιβερή, που ακόμη και αυτές οι μεταρρυθμίσεις ενδέχεται να μην αποτρέψουν τελικά τη χρεοκοπία. Τουλάχιστον, όμως, το υπουργικό συμβούλιο του κ. Παπανδρέου δείχνει ότι είναι διατεθειμένο να προσπαθήσει.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v