Επιστρέφουν οι φόβοι για ελλείψεις τροφίμων

Η Ρωσία ανακοίνωσε 12μηνη παράταση στην απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών και ο FAO καλεί έκτακτη σύνοδο για το πρόβλημα των ελλείψεων. Αιματηρές διαδηλώσεις στη Μοζαμβίκη λόγω αύξησης στην τιμή του ψωμιού 30%.

  • Javier Blas (Λονδίνο), Courtney Weaver (Μόσχα), Simon Mundy (Γιοχάνεσμπουργκ)
Επιστρέφουν οι φόβοι για ελλείψεις τροφίμων
Η Ρωσία ανακοίνωσε 12μηνη παράταση στην απαγόρευση εξαγωγών σιτηρών, εγείροντας φόβους επιστροφής στις ελλείψεις τροφίμων που έπληξαν τον πλανήτη το 2007-08, με μεγάλη ένταση στις αναπτυσσόμενες χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.

Την ώρα που ο κ. Vladimir Putin ανακοίνωσε παράταση της απαγόρευσης, ο οργανισμός τροφίμων και γεωργίας του ΟΗΕ, FAO, κάλεσε έκτακτη σύνοδο για το ζήτημα των ελλείψεων σε σιτάρι και των διαδηλώσεων στη Μοζαμβίκη, εξαιτίας των οποίων έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι.

Τις διαδηλώσεις στο Μαπούτο, όπου τραυματίστηκαν και 280 άτομα, προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές του ψωμιού κατά 30%. Χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν με διαδηλώσεις οι οποίες κατέληξαν σε ορισμένες περιπτώσεις σε οδοφράγματα και λεηλασίες και η Αστυνομία άνοιξε πυρ.

Αν και αξιωματούχοι του διεθνούς κλάδου γεωργίας και traders επιμένουν ότι η προσφορά σίτου και άλλων σιτηρών είναι πιο πλούσια απ’ όσο το 2007-08, υπάρχουν φόβοι ότι οι τραγικές διαδηλώσεις στη Μοζαμβίκη μπορεί να εξαπλωθούν.

Οι ελλείψεις σε τρόφιμα το διάστημα 2007-08 ήταν οι πιο σοβαρές σε 30 χρόνια και προκάλεσαν διαδηλώσεις σε πολλές χώρες, από το Μπαγκλαντές μέχρι το Μεξικό, πυροδοτώντας μεταξύ άλλων την πτώση κυβερνήσεων στην Αϊτή και στη Μαδαγασκάρη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η ρωσική κυβέρνηση αναφέρει επέκταση της απαγόρευσης που πρωτοανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου 2011, στέλνοντας τις τιμές του σίτου και άλλων δημητριακών σε υψηλά δύο ετών.

Η Ρωσία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο και οι απαγορεύσεις έχουν ήδη ωθήσει εισαγωγείς στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική, τους μεγαλύτερους αγοραστές, σε αναζήτηση προμηθειών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

"Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό", δήλωσε ο κ. Abdolreza Abbassian του FAO από τη Ρώμη. "Δύο συνεχόμενα χρόνια χωρίς τις ρωσικές εξαγωγές θα δημιουργήσουν μεγάλη αναταραχή".

Οι τιμές του σιταριού στην Ευρώπη έφτασαν στα 231,5 ευρώ ανά τόνο, κοντά στο υψηλό δύο ετών του περασμένου μήνα στα 236 ευρώ. Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί σχεδόν 70% από τον Ιανουάριο και οι αναλυτές προβλέπουν περαιτέρω άνοδο μετά την απόφαση της Ρωσίας αλλά και τις ανησυχίες για τις ζημιές που έχουν προκαλέσει οι καιρικές συνθήκες στη σοδειά της Αυστραλίας.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v