Lex: Η διεθνοποίηση του γουάν

Η Κίνα ανακοίνωσε τα πρώτα... μικρά βήματα προς την απελευθέρωση του νομίσματός της. Η απόσταση όμως μέχρι να καταστεί το γουάν πραγματικά διεθνές νόμισμα παραμένει μεγάλη, ενώ υπάρχει πάντα η αμερικανική απειλή δασμών!

Lex: Η διεθνοποίηση του γουάν
Η Κίνα έχει εδώ και καιρό αναγνωρίσει ότι η μεγαλύτερη διασπορά στην ιδιοκτησία του νομίσματός της είναι… θετική εξέλιξη. Αυτόν τον μήνα ανακοινώθηκαν κάποιες κινήσεις για την άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία του γουάν στη διατραπεζική αγορά του Χονγκ Κονγκ. Πρόκειται για μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η πρόοδος παραμένει πολύ αργή. Ο διακανονισμός των διασυνοριακών συναλλαγών του γουάν -που είναι και το πρώτο βήμα του μεγάλου σχεδίου- βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, καθώς αυτές αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1% των διεθνών συναλλαγών της Κίνας. Πριν από έξι χρόνια οι τράπεζες του Χονγκ Κονγκ απέκτησαν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να προσφέρουν αναλήψεις καταθέσεων και εμβασμάτων σε γουάν. Έκτοτε, οι καταθέσεις σε γουάν έχουν ενισχυθεί στα 12 δισ. δολ. - μέγεθος που αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 3% από τις καταθέσεις της πόλης σε δολάρια Χονγκ Κονγκ.

Η απελευθέρωση των ισοζυγίου συναλλαγών -το δεύτερο βήμα του σχεδίου- υστερεί ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχουν 79.220 εκδόσεις ομολόγων σε γεν από μη Ιάπωνες, έναντι 4 εκδόσεων ομολόγων σε γουάν.

Το τρίτο στάδιο -να καταστεί το γουάν διεθνές νόμισμα που θα το χρησιμοποιούν στα συναλλαγματικά τους αποθέματα και οι ξένες τράπεζες- απέχει ακόμη πολύ.

Στο Πεκίνο υπάρχει σύγκρουση απόψεων. Όσο πιο διεσπαρμένη είναι η ιδιοκτησία γουάν, τόσο μειώνεται ο έλεγχος της Κίνας στο εθνικό της νόμισμα
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. Από την άλλη πλευρά, όσο αργοπορεί το Πεκίνο, τόσο εντείνονται οι πιέσεις στο αυστραλιανό και στο καναδικό δολάριο, που έχουν ατύπως αναλάβει τον ρόλο των… πληρεξούσιων του γουάν.

Επίσης, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να επαναλάβουν τις κινήσεις του 1971. Τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάςεπέβαλαν δασμό 10% σε φορολογήσιμα προϊόντα των τριών χωρών που είχαν προχωρήσει σε "δέσιμο" των ισοτιμιών τους με το δολάριο, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Μέσα σε μία εβδομάδα και οι τρεις χώρες ανακοίνωσαν αλλαγή στη συναλλαγματική τους πολιτική. Οι ΗΠΑ, όμως, ήραν τον δασμό μήνες αργότερα.

Η Κίνα συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη διεθνοποίηση του γουάν και το G20 εξακολουθεί να διατυπώνει εκκλήσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στη συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματος. Η παγκόσμια κοινότητα, από την πλευρά της, παρακολουθεί τις εξελίξεις με αμείωτο ενδιαφέρον.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v