Τα stress tests δεν θα αλλάξουν το κλίμα

Τα stress tests δεν θα είναι καταλύτης για την αλλαγή του κλίματος, υποστηρίζει ο Mohamed El-Erian της Pimco. Τα πέντε σημεία που πρέπει να υιοθετηθούν για την αποκατάσταση χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

  • Mohamed El-Erian
Τα stress tests δεν θα αλλάξουν το κλίμα
Καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 23ης Ιουλίου για τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, πολλοί θα αναρωτηθούν αν όντως θα αλλάξει η κατάσταση στον κλάδο. Θα μπορέσει τελικά να ανακτηθεί η σταθερότητα στον χρηματοοικονομικό κλάδο με τα τεστ που θα πραγματοποιήσουν οι αξιωματούχοι σε 91 ευρωπαϊκές τράπεζες; Οι ΗΠΑ, άλλωστε, πριν από έναν περίπου χρόνο ακολούθησαν παρόμοια τακτική και πολλοί εκτιμούν ότι αυτή συνέβαλε στη σταθεροποίηση της αμερικανικής χρηματοοικονομικής αγοράς.

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι διττή: από τη μία πλευρά, επιβάλλεται η κατανόηση του περιεχομένου των stress tests και από την άλλη πρέπει να διευκρινιστούν τα πέντε σημεία που θα τα καταστήσουν ικανά στο να συμβάλουν στην αλλαγή του κλίματος για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο.

Η επιδίωξη των stress tests βασίζεται στη διατύπωση ισχυρών οικονομικών προβλέψεων ως προς τη λειτουργία των αγορών (ή μάλλον τη δυσλειτουργία τους). Τόσο η θεωρία όσο και η πράξη αποδεικνύουν ότι σε τέτοιες καταστάσεις μειώνεται η δραστηριότητα στις αγορές και καθίσταται πολύ πιο δύσκολο για τους υγιείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να διαχωρίσουν τη θέση τους από τους μη υγιείς.

Η σημερινή κατάσταση στη διατραπεζική αγορά δημιουργεί πολλά εμπόδια χρηματοδότησης για τις τράπεζες, συνεπεία της αβεβαιότητας που επικρατεί για την έκθεση -άμεση και έμμεση- των τραπεζών στην ευρωπαϊκή κρίση δημόσιου χρέους.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς έχουν αποτραβηχτεί, περιμένοντας καλύτερη πληροφόρηση για τους ισολογισμούς των τραπεζών. Εν τω μεταξύ, αρκετά  πιστωτικά ιδρύματα (και οι κυβερνήσεις τους) πιστεύουν ότι τιμωρούνται άδικα
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinαπό τις αγορές και κάνουν λόγο για υπεργενικευμένη αντίδραση των αγορών και για υπερβολική ατολμία.

Δεδομένης της κατάστασης, η Ευρώπη θα είχε βυθιστεί σε μία μεγάλη τραπεζική κρίση εάν δεν παρενέβαινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από τις δύο πλευρές της διατραπεζικής αγοράς. Οι αδύναμες τράπεζες απευθύνονται στην ΕΚΤ για ρευστότητα, ενώ οι ισχυρές προτιμούν να καταθέτουν πλεονάζοντα κεφάλαια στην ΕΚΤ, αντί να τα διοχετεύουν σε άλλες τράπεζες μέσω της διατραπεζικής αγοράς.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιστρέψει στη χρηματοοικονομική σταθερότητα, χωρίς μία αγορά που να λειτουργεί σωστά. Επιπλέον, όσο διαρκεί αυτό το διπλό πρόβλημα, τόσο ενισχύεται ο κίνδυνος για ανεξέλεγκτη μείωση της πίστωσης, η οποία ίσως οδηγήσει και σε φυγή κεφαλαίων.

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις αγωνιούν να βελτιώσουν τη λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς. Η ελπίδα τους είναι πως τα stress tests θα είναι ο καταλύτης για την αλλαγή του κλίματος. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υλοποιηθούν πέντε σημεία:

- Πρώτον, τα stress tests θα πρέπει να συμπεριλάβουν μεγάλο αριθμό τραπεζών: τόσο τους ισχυρούς όσο και τους αδύναμους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Κάποιοι θα αποτύχουν βεβαίως σε αυτά, όμως είναι προτιμότερο από το να υπονομευθεί η αξιοπιστία μιας πολιτικής που ευνοεί μόνο τις τράπεζες οι οποίες συμπεριελήφθησαν στα stress tests. Υπό αυτήν την οπτική, θα πρέπει να αισιοδοξούμε πως από την πρόσφατη ευρωπαϊκή απόφαση θα επεκταθεί ο αριθμός των τραπεζών που θα υποβληθούν σε αυτά.

- Δεύτερον, θα πρέπει να δοθεί προσοχή στα σενάρια που περιλαμβάνονται στα stress tests. Αυτό συνεπάγεται ότι χρειάζεται να υιοθετηθεί μία ρεαλιστική προσέγγιση ως προς τις πιθανές απώλειες και τα δυσμενή σενάρια αναφορικά με την τραπεζική έκθεση στην αγορά ακινήτων και στα κρατικά ομόλογα. Προς το παρόν, δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες για να εκτιμήσουμε εάν αυτή η προσέγγιση υιοθετείται στη διαδικασία των stress tests.

- Τρίτον, θα πρέπει να διοχετευτούν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες στην αγορά, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει πιθανότητα αλλαγής του κλίματος. Όσον αφορά στη διαφάνεια των stress tests, φαίνεται πως υπάρχει μία μεγάλη διστακτικότητα εκ μέρους των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

- Τέταρτον, οι κυβερνήσεις θα χρειαστεί να είναι ξεκάθαρες ως προς το τι μέλλει γενέσθαι μετά τα stress tests. Θα πρέπει να γίνει αναφορά στο ενδεχόμενο αναδιαρθρώσεων κεφαλαίων όπως και συγχωνεύσεων και κλεισίματος τραπεζών, όπου απαιτείται. Προς το παρόν, δεν έχουμε ακούσει τίποτα ως προς αυτό το θέμα.

- Πέμπτον -και αυτό είναι το σημείο όπου τα ευρωπαϊκά stress tests διαφέρουν σημαντικά από τα αμερικανικά-, τα αποτελέσματα θα πρέπει να δημιουργούν εμπιστοσύνη ότι οι τράπεζες μπορούν να αντεπεξέλθουν στις μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει συνολικά η Ευρώπη. Αυτός ο παράγοντας είναι που περιορίζει περισσότερο την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής προσέγγισης στα stress tests.

Τον προηγούμενο χρόνο, όταν οι ΗΠΑ εφάρμοσαν την αντίστοιχη διαδικασία στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον είχε το δημοσιονομικό περιθώριο να στηρίξει τον κλάδο. Στην Ευρώπη η κατάσταση είναι διαφορετική. Η ανησυχία για τις τράπεζες προκύπτει από τους φόβους για το δημόσιο χρέος ορισμένων κρατών-μελών και την ευρύτερη οικονομική κατάσταση. Επίσης, υφίστανται σημαντικοί περιορισμοί στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορούν να πράξουν πολλά για να καταστήσουν πιο αξιόπιστα τα stress tests. Δυστυχώς όμως, δεν μπορούν να τα καταστήσουν καταλύτη για την ανάκτηση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Φαίνεται πως η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Θα χρειαστεί μία πιο εκτενής λύση, της οποίας η εφαρμογή θα είναι κατά συνέπεια πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα.

* Ο κ. Mohamed El-Erian είναι διευθύνων σύμβουλος της Pimco.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v