Lex: Αγορές

Έχοντας κάπως αποστασιοποιηθεί από την ευρωπαϊκή κρίση, οι αγορές προσέχουν και πάλι ότι και η Αμερική δεν είναι σε καλή κατάσταση, ανατρέποντας την παραδοσιακή αντίστροφη σχέση χρηματιστηρίων - δολαρίου.

  • Lex
Lex: Αγορές
Κάτι έχει αλλάξει το τελευταίο 15νθήμερο. Λίγο παλιότερα, όταν οι επενδυτές ένιωθαν νευρικοί με την κατάσταση του πλανήτη, αγόραζαν δολάρια.

Η συνήθεια αυτή δυνάμωσε το περασμένο τρίμηνο, καθώς η ευρωζώνη συνέβαλε δραματικά στην έξοδο των πάντων από το νόμισμά της. Στα δύο τρίτα των συνεδριάσεων όπου ο παγκόσμιος δείκτης Bloomberg υποχώρησε, το δολάριο ενισχύθηκε. Αλλά έκτοτε τα χρηματιστήρια έχουν βυθιστεί και το δολάριο είναι πιο αδύναμο. Ο συσχετισμός εντάθηκε στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. Τι συμβαίνει;

Μια ήπια εξήγηση είναι ότι το δολάριο ενισχύθηκε υπερβολικά κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πανικού και οι τελευταίες κινήσεις του είναι απλώς μια διόρθωση. Αυτό δεν αποκλείεται, γιατί το ευρώ έχει επίσης ενισχυθεί αυτήν την εβδομάδα και έναντι του γεν - ένα άλλο «ασφαλές» νόμισμα στο οποίο συνήθως οι επενδυτές προσφεύγουν στα δύσκολα. Οπωσδήποτε, δεν υπάρχουν θεμελιώδεις λόγοι για να μειωθεί η νευρικότητα σχετικά με την ευρωζώνη πρόσφατα. Πράγματι, η Moody’s πριν από λίγες ημέρες έθεσε την Ισπανία υπό πιθανή υποβάθμιση.

Το δυσκολότερο σημείο, όμως, είναι ότι οι επενδυτές, έχοντας αποστασιοποιηθεί από την Ευρώπη, πρόσεξαν και πάλι πως και η Αμερική δεν είναι και σε πολύ καλή κατάσταση. Μια σειρά υποτονικά μεγέθη αυτήν την εβδομάδα λειτούργησαν ως υπενθύμιση. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη, οι πωλήσεις σπιτιών και αυτοκινήτων, τα στοιχεία για τη μεταποίηση και την απασχόληση, δείχνουν όλα μια οικονομία που επιβραδύνεται. Σε σύγκριση με την ευρωζώνη, αν τα βάλουμε όλα μαζί, η κατάσταση του χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης είναι χειρότερη.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Επιπλέον, η κυβέρνηση Ομπάμα δείχνει να βιάζεται λιγότερο από τις ευρωπαϊκές για την ταχεία συρρίκνωση του ελλείμματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, οι δαπάνες της γενικής αμερικανικής κυβέρνησης ως ποσοστό της παραγωγής θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα του 41% επί τέσσερα χρόνια. Αντιθέτως, σχεδόν σε κάθε χώρα της Ευρώπης οι κυβερνητικές δαπάνες προβλέπεται να μειώνονται σε καθένα από τα επόμενα τρία χρόνια. Και οι αγορές ίσως προσπαθούν να πουν κάτι στους πολιτικούς.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v