Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές

Στις 13 και 20 Ιουλίου η Ελλάδα «βγαίνει» εκ νέου στις αγορές με εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Πρόκειται για ένα επικίνδυνο στοίχημα, καθώς ιδιαίτερα υψηλά επιτόκια θα πλήξουν ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη.

  • Kerin Hope (Αθήνα) & David Oakley (Λονδίνο)
Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές
Η Ελλάδα ετοιμάζεται «να τα παίξει όλα για όλα» και να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο μήνα, καθώς στοχεύει να αντλήσει περίπου 4 δισ. ευρώ στην πρώτη προσπάθεια δανεισμού της μετά τη στήριξη από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, δήλωσε: «Στόχος μας η έκδοση 3μηνων, 6μηνων και 12μηνων εντόκων γραμματίων τον Ιούλιο».

Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν εγκρίνει δύο ακόμη δόσεις του δανείου προς τη χώρα τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο στο πλαίσιο της συμφωνίας στήριξης της Ελλάδας με το ποσό των 110 δισ. ευρώ.

Όμως, οι επενδυτές προειδοποιούν ότι η κίνηση της Ελλάδας μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο τζογάρισμα καθώς μια άσχημη πορεία της δημοπρασίας θα πλήξει την εμπιστοσύνη και μάλιστα σοβαρά. Το μεγάλο τεστ είναι πόσο υψηλό επιτόκιο θα κληθεί να πληρώσει η Αθήνα προκειμένου να προσελκύσει αγοραστές. Ιδιαίτερα υψηλό premium θα αποτελέσει «συναγερμό» για τους επενδυτές και θα πλήξει την εμπιστοσύνη. Ο κ. Steve Major, επικεφαλής αγορών σταθερού εισοδήματος στην HSBC, τονίζει: «Η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη προς το παρόν και οποιαδήποτε κακά νέα από την Ελλάδα μπορούν να προκαλέσουν περαιτέρω κρίση».

Ένα άλλος τραπεζίτης προσθέτει: «Εάν η δημοπρασία είναι κακή για την Ελλάδα, μπορεί να πλήξει και άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν έκτακτη βοήθεια όπως η Ελλάδα».

Η ελληνική κυβέρνηση στοιχηματίζει ότι η εμπιστοσύνη της αγοράς θα βελτιωθεί πριν από τις 13 και 20 Ιουλίου -όπου θα πραγματοποιήσει τις δημοπρασίες- καθώς οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, το κεντρικό στοιχείο του 3ετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, αναμένεται ότι θα εγκριθούν την επόμενη εβδομάδα από τη Βουλή.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι η ψήφιση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης είναι απαραίτητη για να επιτευχθούν οι όροι του ΔΝΤ και της Ε.Ε. Το νομοσχέδιο, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, προκάλεσε αντιδράσεις λόγω των περικοπών στις συντάξεις αλλά και της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου έχει απειλήσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές εάν οι σοσιαλιστές βουλευτές δεν υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Πάντως, οι αξιωματούχοι στην Αθήνα παραδέχονται ότι η Ελλάδα θα κληθεί να πληρώσει premium στις εκδόσεις ομολόγων, καθώς οι αγορές χρειάζονται χρόνο για να πειστούν ότι το πρόγραμμα λιτότητας βρίσκεται σε σωστό χρόνο.

Οι ομολογιακές αγορές της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δέχτηκαν πιέσεις την περασμένη εβδομάδα, μετά τα αδύναμα στοιχεία για τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Αυτό προκάλεσε ακόμη περισσότερες ανησυχίες για την αδύναμη ανάπτυξη, η οποία σαφώς δέχεται πλήγμα από τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζουν οι τρεις χώρες.

Η  Ισπανία και η Πορτογαλία αναγκάστηκαν την περασμένη εβδομάδα να πληρώσουν υψηλά επιτόκια προκειμένου να προσελκύσουν επενδυτές, εξαιτίας της εύθραυστης εμπιστοσύνης στις οικονομίες τους και της αυξανόμενης ανησυχίας ότι η υφήλιος οδεύει προς διπλή ύφεση.

Ο κ. Harvinder Sian, στρατηγικός αναλυτής ευρωπαϊκών επιτοκίων στην HSBC, υπογραμμίζει: «Υπάρχει ο κίνδυνος τα επιτόκια να φτάσουν σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι μην είναι δυνατόν να τα "αντέξουν" χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Θα μπορούσαν να ζητήσουν έκτακτα δάνεια».

Σαχινίδης: Στα μέσα Ιουλίου η έκδοση εντόκων

Την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης, 6μηνης και 12μηνης διάρκειας στα μέσα Ιουλίου, επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, με δηλώσεις του στο Reuters.

«Η Ελλάδα θα πάει στις αγορές στα μέσα Ιουλίου, εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια τρίμηνης, εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας», δήλωσε.

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v