Η ΕΚΤ δεν «πείθει» τις αγορές ομολόγων

Οι αγορές ομολόγων, όπως αποδεικνύει η πορεία των χρεογράφων Ισπανίας και Ιταλίας, δεν έχουν πειστεί στο ελάχιστο από τις προσπάθειες της ΕΚΤ. Υπάρχει ανάγκη για πιο συντονισμένες κινήσεις, τονίζουν οι αναλυτές.

  • David Oakley & Ralph Atkins
Η ΕΚΤ δεν «πείθει» τις αγορές ομολόγων
Έχει περάσει ένας μήνας από την ανακοίνωση του προγράμματος στήριξης των 750 δισ. ευρώ προκειμένου να διασωθούν οι ομολογιακές αγορές της ευρωζώνης και τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από ενθαρρυντικά.

Βασικό στοιχείο του προγράμματος η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ προκειμένου να διακοπεί η ατελείωτη αύξηση των yields στα χρεόγραφα των αδύναμων οικονομιών στην περιφέρεια της νομισματικής ένωσης.

Όμως, τα yields στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, τα οποία άγγιξαν νέα υψηλά τη Δευτέρα 6/6, βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι ήταν πριν ανακοινωθεί το πρόγραμμα. Την περασμένη εβδομάδα -με εξαίρεση τη Γερμανία- τα yields των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο, με ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν ότι το ευρώ δεν πρόκειται να επιβιώσει από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η άνοδος στα yields προκάλεσε κυβερνητικές «βολές» κατά της ΕΚΤ και της αδυναμίας της να πείσει. Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ αγόρασε ομόλογα αξίας μόλις 5,5 δισ. ευρώ, κίνηση η οποία κατά πολλούς επενδυτές εξηγεί γιατί τα yields συνέχισαν την ανοδική τους πορεία. Στις τρεις πρώτες εβδομάδες του προγράμματος η ΕΚΤ είχε αγοράσει 16,5 δισ. ευρώ, 10 δισ. ευρώ και 8,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Συνολικά έχει προχωρήσει σε αγορές ύψους 40,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Harvinder Sian, κορυφαίος αναλυτής για την Ευρώπη στη Royal Bank of Scotland,
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinυποστηρίζει: «Η ΕΚΤ δεν αγοράζει αρκετά ομόλογα, το διοικητικό της συμβούλιο εμφανίζεται διχασμένο ως προς το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ την ίδια στιγμή τα προβλήματα σε Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία απέχουν πολύ από το να θεωρηθεί ότι έχουν λυθεί.

Πέραν αυτού, οι αξιωματούχοι της Γερμανίας εμφανίζονται απρόθυμοι να δείξουν πλήρη στήριξη στις περιφερειακές αγορές. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια την ευρωζώνη και έχει εγείρει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το project "ευρώ" θα κατορθώσει να επιβιώσει».

Ο κ. Ralf Preusser, επικεφαλής ευρωπαϊκών ερευνών και αξιολογήσεων στην BofA Merrill Lynch, προσθέτει με τη σειρά του: «Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη στιγμή για την ευρωζώνη. Υπάρχουν πολύ λίγοι αγοραστές ευρωομολόγων, με εξαίρεση τις αγορές με καλύτερη ρευστότητα. Καθώς οι λεπτομέρειες και τα μέτρα στήριξης για την περιφέρεια της ευρωζώνης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, οι επενδυτές δεν έχουν την απαιτούμενη πίστη ώστε να προχωρήσουν σε αγορές ευρωομολόγων και αυτό θα διαρκέσει για κάποιο ακόμη διάστημα».

Σύμφωνα με τους traders, η ΕΚΤ δεν έχει διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Αγοράζει, όπως υποστηρίζουν, κυρίως ομόλογα Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας και γι’ αυτό τα yields σε ισπανικά και ιταλικά ομόλογα ενισχύονται.

Σαφώς η αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος έχει υπονομευτεί και από τις δηλώσεις του κ. Axel Weber, επικεφαλής της Bundesbank, ο οποίος έχει ζητήσει περιορισμένες κινήσεις σε αυτές τις αγορές. Έχει τονίσει ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να λειτουργήσει ως «γέφυρα» έως ότου οι κυβερνήσεις προχωρήσουν στην εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων.

Βάσει του μαθήματος που λάβαμε πέρυσι, όταν η ΕΚΤ ξεκίνησε την αγορά καλυμμένων ομολόγων με τη συνολική αξία αυτού του προγράμματος να φτάνει στα 60 δισ. ευρώ, είναι ότι χρειάζονται μερικοί μήνες προκειμένου τα αποτελέσματα τέτοιου είδους κινήσεων να καταστούν εμφανή και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στις αγορές.

Όμως ο κ. Sian τονίζει: «Η ΕΚΤ ίσως χρειάζεται να αγοράσει μεγαλύτερες αγορές ομολόγων απ’ ό,τι είχε αρχικά ελπίσει προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Αυτή η εμπιστοσύνη δεν έχει αποκατασταθεί. Χρειάζονται περαιτέρω παρεμβάσεις από την ΕΚΤ».
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v