Ευρωομόλογο, μία λύση σταθεροποίησης

Η έκδοση ευρωομολόγου θα ήταν η κατάλληλη κίνηση ώστε να επιτευχθεί καλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση στην ευρωζώνη. Θα μπορούσε να έχει "διάφορες" μορφές και σίγουρα θα "έφερνε" σταθερότητα.

  • David Oakley
Ευρωομόλογο, μία λύση σταθεροποίησης
Σύμφωνα με κάποιους επενδυτές, υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις για την ευρωζώνη: διάσπαση ή δημοσιονομική σύγκλιση.

Καθώς η νομισματική ένωση βρίσκεται μπροστά από ένα σταυροδρόμι, η πρώτη εναλλακτική λύση απορρίπτεται ως αδιανόητη. Ως εκ τούτου, η προσοχή στρέφεται στη δεύτερη.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών αυτής της εβδομάδας, συμφωνήθηκε ότι η καλύτερη συνεργασία στην κατάρτιση των προϋπολογισμών και η πιο αποτελεσματική εποπτεία τους είναι αναγκαίες για να σωθεί το ευρώ.

Ορισμένοι θεωρούν αυτήν την κίνηση συμβολικό βήμα, που θα οδηγήσει σε δημοσιονομική σύγκλιση.

Μάλιστα, οι τραπεζίτες είναι τόσο σίγουροι γι’ αυτό ώστε δεν διστάζουν να εξετάσουν τι θα συμβεί μετά.

Ορισμένοι ευελπιστούν ότι θα αναζωπυρωθούν οι συζητήσεις για έκδοση ευρωομολόγου. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο εξετάστηκε για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΜία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε καλύτερη πρόσβαση στις αγορές, θα βοηθούσε τη σταθεροποίηση των οικονομιών και, πιο σημαντικό όλων, θα βοηθούσε ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού και φυσικά θα χαλάρωνε τα βάρη που καλούνται να σηκώσουν οι φορολογούμενοι.

Η δημιουργία ενός τέτοιου ομολόγου θα οδηγούσε σε περισσότερες εκδόσεις, θα προσέλκυε πιο πολλούς διεθνείς επενδυτές και θα έθετε υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Βέβαια, είναι ακόμη αρκετά νωρίς. Η ευρωζώνη θα πρέπει, πρώτα, να λύσει τα προβλήματα χρέους και κατόπιν να συζητήσει ένα τέτοιο θέμα. Πάντως, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, κ. Jean-Claude Junker, πρόσφατα εμφανίστηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.

Από την πλευρά της, η Association for Financial Markets in Europe (AFME), η οποία αντιπροσωπεύει 197 χρηματοοικονομικούς ομίλους, έχει εκφραστεί υπέρ της έκδοσης, τονίζοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τις προοπτικές δημοσιονομικής σύγκλισης στην ευρωζώνη.

"Η ευρωζώνη έχει δύο επιλογές: διάσπαση ή μεγαλύτερη δημοσιονομική σύγκλιση. Για τους περισσότερους από εμάς υπάρχει μόνο μία επιλογή: η σύγκλιση. Υπό αυτήν τη λογική, η έκδοση ευρωομολόγου είναι λογική επιλογή". Αυτό τονίζει ο κ. Mark Austen, επικεφαλής της AFME.

Πώς θα μπορούσε να δουλέψει ένα τέτοιο ομόλογο; Σύμφωνα με την AFME, υπάρχουν αρκετές επιλογές. Θα μπορούσε να είναι ομόλογο που θα δημιουργούσαν τα 16 κράτη-μέλη. Θα μπορούσε να είναι ομόλογο στο οποίο θα μπορούσαν να μη συμμετέχουν όλες οι χώρες. Για παράδειγμα, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία θα μπορούσαν να μη συμμετέχουν. Θα μπορούσε να είναι ομόλογο το οποίο θα δημιουργούσαν μόνο οι χώρες με αξιολόγηση "ΑΑΑ", δηλαδή η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v