"Να ξαναγράψουμε τους κανόνες της ευρωζώνης"

Την ανάγκη να ξαναγραφτούν οι βασικοί κανόνες που διέπουν την ευρωζώνη τονίζει σε συνέντευξή του στους "F.T." ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε. "Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρή ηγεσία", όπως τονίζει.

  • Quentin Peel
Να ξαναγράψουμε τους κανόνες της ευρωζώνης
Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο μάτι του χρηματοοικονομικού κυκλώνα είναι ένας άνδρας που έχει μάθει να έχει υπομονή. Άλλωστε, βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα εδώ και 20 χρόνια. Ταυτόχρονα, όμως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Wolfgang Schauble, είναι και άνδρας που βιάζεται.

Θέλει να ξαναγραφτεί -και μάλιστα εσπευσμένα- το βιβλίο των κανόνων της ευρωζώνης προκειμένου να αποτραπεί επανάληψη της κρίσης και την ίδια στιγμή να υπάρξουν νέες διεθνείς διαπραγματεύσεις ώστε να επιβληθούν σκληρότεροι κανόνες εποπτείας στις αγορές.

Εμφανίζεται, εκ νέου, υπέρ της ιδέας για επιβολή διεθνούς φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών, προκειμένου τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μοιραστούν τον πόνο σε περιπτώσεις κρίσης και μάλιστα είναι υπέρ αυτής της πρότασης ακόμη και αν η μόνη που θα την υιοθετήσει θα είναι η Ε.Ε.

Παραδέχεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που επηρεάζει τις αγορές είναι το κατά πόσον η Ε.Ε., και πολύ περισσότερο η ευρωζώνη, έχει την ικανότητα να εφαρμόσει τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν ανακοινωθεί.

"Πρόκειται για μία δουλειά που οφείλουμε να κάνουμε", τονίζει σε συνέντευξή του στους "F.T.", προσθέτοντας: "Όμως, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει εποπτεία των αγορών. Είμαι πεπεισμένος ότι οι αγορές έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειαζόμαστε αποτελεσματικούς κανόνες εποπτείας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ορθός μηχανισμός λειτουργίας των αγορών".
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η βιασύνη του κ. Schauble είναι άμεσα συνδεδεμένη και με την κατάσταση της υγείας του. Πριν από 10 χρόνια ο  67χρονος (σήμερα) πολιτικός επέζησε από τη δολοφονική επίθεση ενός ψυχικά ασθενούς. Την περασμένη εβδομάδα εισήχθη στο νοσοκομείο -λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου της Ε.Ε. για την έγκριση του "πακέτου" στήριξης των 750 δισ. ευρώ- ύστερα από αλλεργική αντίδραση σε αντιβιοτικό.

Στην πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα, έπειτα από αυτό το επεισόδιο, ο κ. Schauble τονίζει ότι ξέρει πολύ καλά ποιες είναι οι ευθύνες που έχει αναλάβει. "Γνωρίζω πολύ καλά για ποια πράγματα είμαι υπεύθυνος και για ποια όχι. Είναι ευθύνη αλλά και απόφασή μου να τα καταφέρω. Είμαι απόλυτα καλά".

Η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει το naked short-selling σε ομόλογα, CDSs και μετοχές 10 χρηματοοικονομικών ομίλων της χώρας, ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τις δικές του απόψεις.

"Μία αγορά δεν λειτουργεί ισορροπημένα αν τα οφέλη και οι κίνδυνοι δεν είναι και αυτοί ισορροπημένα", τονίζει και προσθέτει: "Χρειαζόμαστε διαφάνεια. Με δεδομένη την πολυπλοκότητα της υψηλής τεχνολογίας, κάθε ιδιώτης θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει τυποποίηση των επενδυτικών προϊόντων. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια για κάθε έναν που συμμετέχει στις αγορές.

Θα πρέπει να θέσουμε σε εποπτεία τις OTC (Over The Counted) συναλλαγές και θα πρέπει, επίσης, να δούμε το ισοζύγιο των χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε σχέση με τις συναλλαγές σε προϊόντα και υπηρεσίες. Δεν έχουν σχέση μεταξύ τους. Καταλαβαίνω ότι χρειαζόμαστε ένα νέο χρηματοοικονομικό εργαλείο για να κατορθώσουμε να τα βγάλουμε πέρα με τα τεράστια θέματα που αφορούν στις αγορές. Όμως, και συγχωρέστε με γι’ αυτό, το να έχεις κέρδος 25% είναι κάτι που ούτε καν φαντάζεσαι στην πραγματική οικονομία. Δεν είναι κάτι υγιές".

Ο κ. Schauble φοβάται ότι το θέμα της διεθνούς δράσης για επιβολή εποπτείας έχει χάσει τη δυναμική του και είναι αποφασισμένος να αντιστρέψει αυτό το κλίμα. Τονίζει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες λήψης περίπλοκων αποφάσεων.

Αν και η ιδέα της επιβολής διεθνούς φόρου επί των συναλλαγών έχει απορριφθεί από τις ΗΠΑ και το ΔΝΤ, ο κ. Schauble τονίζει ότι το G20 καλό θα ήταν να επανεξετάσει το όλο θέμα. Παραδέχεται ότι δεν περιμένει να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο του G20 στον Καναδά τον Ιούνιο.

Επίσης τονίζει: "Όμως πιστεύω ότι το debate θα συνεχιστεί. Εάν τελικώς η απάντηση είναι ναι, όλα θα είναι καλά. Εάν είναι όχι, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε κατά πόσον μπορούμε να έχουμε ένα τέτοιο μέτρο μόνο επί ευρωπαϊκού εδάφους".

Η ατζέντα εποπτείας των αγορών του κ. Schauble παρουσιάστηκε και από την καγκελάριο της Γερμανίας κ. Angela Merkel στην ομιλία της την Τετάρτη στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Στη Γερμανία η ιδέα οι τράπεζες να έχουν το δικό τους μερίδιο στη διαχείριση κρίσεων είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στο να έχει μερίδιο η Γερμανία στη διάσωση άλλων κρατών της ευρωζώνης.

Πάντως, ο κ. Schauble επιμένει: "Τελικά, θέλω να ξέρετε ότι οι Γερμανοί είναι περισσότερο ευαίσθητοι απ’ ό,τι προσπαθούν να τους δείξουν τα πρωτοσέλιδα του Τύπου". Παρ' όλα αυτά, φροντίζει να μην εμπλέκεται σε διαμάχες με τους ευρωσκεπτικιστές.

"Πρώτα κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί: γιατί η Γερμανία είναι τόσο επιτυχημένη; Γιατί έχει ωφεληθεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από την Ε.Ε.;", υποστήριξε πριν από κάποιο διάστημα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κ. Christine Lagarde, η οποία, σημειωτέον, είναι στενή φίλη του κ. Schauble. Η κ. Lagarde καλούσε τη Γερμανία να λάβει μέτρα ώστε να μειώσει το υπερβολικό πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που διαθέτει.

"Σέβομαι αυτήν την προσέγγιση, την οποία έχω ακούσει και από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Timothy Geithner, η οποία βασίζεται στο ότι η Γερμανία θα πρέπει να πράξει περισσότερα προκειμένου να στηρίξει την ανάπτυξη. Έχουμε έναν ρόλο ως λοκομοτίβα. Όμως θέλω και εγώ να τους ρωτήσω κάτι: τι θα πρέπει να κάνουμε ώστε να επιτύχουμε ταχύτερη ανάπτυξη; Δεν νομίζω ότι θα το επιτύχουμε "αγοράζοντας" μεγαλύτερα ελλείμματα και μάλιστα παραβιάζοντας το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Πρόκειται για κάτι τρελό. Η μόνη επιλογή είναι η μείωση των ελλειμμάτων".

Όπως τονίζει, η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει το επίπεδο απασχόλησης. Ένας τρόπος είναι η καλύτερη ενσωμάτωση των μεταναστών στη γερμανική οικονομία. "Δεν πρέπει να μειώσουμε τις δαπάνες στην παιδεία και στην υγεία ή στη δυνατότητα δημιουργίας ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας".

Ασκεί κριτική στα πλούσια επιδόματα ανεργίας της Γερμανίας, τα οποία μείωσαν τη διάθεση των μακροχρόνια ανέργων να αναζητήσουν νέα δουλειά. "Πρέπει να αλλάξουμε αυτό το καθεστώς", τονίζει, "είναι δύσκολο, αλλά είναι βασικό. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι να αυξήσουμε τα επίπεδα απασχόλησης".

Ο κ. Schauble ζητά επώδυνα μέτρα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης με υψηλά χρέη και ελλείμματα, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία. Εάν κάποια από αυτές τις χώρες ζητήσει πρόσβαση στον νέο μηχανισμό στήριξης, τότε θα πρέπει να συμμορφωθεί και με τις απαιτήσεις που έχουν θέσει η ΕΚΤ, η Κομισιόν και το ΔΝΤ. Κάθε, δε, απόφαση για παροχή βοήθειας θα πρέπει να είναι ομόφωνη, ως εκ τούτου η Γερμανία θα έχει το δικαίωμα βέτο.

Όλες οι χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών προκειμένου να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. "Η Ισπανία, για παράδειγμα, θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα που έχει στην αγορά εργασίας της. Λόγω των κανόνων που ισχύουν έχει μία εντελώς διαιρεμένη αγορά εργασίας, με την ανεργία στους νέους να φθάνει το 40%. Η Ιταλία θα πρέπει να λύσει το αποκαλούμενο πρόβλημα Mezzogiorno. Δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στον Βορρά της χώρας, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, αλλά έχει προβλήματα σε επίπεδο περιφερειών.

Δεν δίνω συμβουλές σε άλλες χώρες, όμως πρέπει να ομολογήσω ότι κάθε μία έχει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα και όλες έχουν συγκεκριμένα περιθώρια ελιγμών, βάσει των προϋπολογισμών τους, προκειμένου να στηρίξουν την ανάπτυξη".

Μήπως, όμως, αυτό που τελικά επιθυμεί η Γερμανία είναι όλη η υπόλοιπη Ευρώπη να συμπεριφέρεται όπως αυτή; "Ανοησίες", ξεκαθαρίζει. Σε θετική πορεία οι ευρωαγορές. "Έχω διαβάσει -αν και περιορισμένα- για την κατάσταση του κόσμου στις αρχές του περασμένου αιώνα. Η Γερμανία δεν βοήθησε την υφήλιο να γίνει ένα καλύτερο μέρος και αυτό είχε επιπτώσεις και για την ίδια. Έχουμε μία ευρωπαϊκή υποχρέωση. Οφείλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να πάει μπροστά.

Η Ευρώπη χρειάζεται ηγεσία. Κάθε οργανισμός το έχει ανάγκη. Η Γερμανία δεν μπορεί να ηγείται μόνη της - είναι ανόητη σκέψη. Η Γαλλία και η Γερμανία μπορούν να συνεργαστούν άψογα. Θα ήταν καλύτερο εάν και η Βρετανία συμμετείχε σε αυτό, αλλά εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια".

"Όταν δημιουργήσαμε το ευρώ στη δεκαετία του ’90, η Γερμανία ήθελε και πολιτική ένωση. Η Γαλλία δεν ήταν υπέρ αυτής της άποψης και έτσι δημιουργήσαμε μόνο μία νομισματική ένωση", τονίζει ο κ. Schauble και προσθέτει: "Πολιτική ένωση σημαίνει ότι ο καθένας δεν μπορεί να λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις σε εθνικό επίπεδο. Αυτό είναι δύσκολο να το αποδεχθούν οι Βρετανοί. Δεν είναι τόσο εύκολο ούτε για τη Γαλλία, όμως η Γαλλία μπορεί να λάβει αποφάσεις υπέρ της Ευρώπης με μεγαλύτερη ευκολία.

Η Γερμανία έχει περισσότερη εμπειρία σε ό,τι αφορά τη λειτουργία υπό το καθεστώς της ομοσπονδίας απ’ ό,τι έχουν η Γαλλία και η Βρετανία. Εάν θέλεις να δημιουργήσεις μία ομοσπονδία, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να της δώσεις και συγκεκριμένες δυνάμεις. Ευθύνες έχουν και τα πιο αδύναμα κράτη. Σαφώς τους ζητάμε πολλά.

Εμείς στη Γερμανία έχουμε καταλήξει στο εξής συμπέρασμα: μπορούμε να αναλάβουμε τον ρόλο που μας αναλογεί, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε οι μόνο που το πράττουν. Την περασμένη εβδομάδα -κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης- κατανοήσαμε ότι δεν μας συνέφερε να είμαστε μόνοι μας στο περιθώριο".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v