Οι τράπεζες χρειάζονται plan B για την κρίση

Οι κεντρικές τράπεζες και όχι μόνο θα πρέπει να βρουν ένα νέο σχέδιο μάχης προκειμένου να νικήσουν την κρίση που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία, όπως τονίζει σε άρθρο του στους "F.T." ο κ. Roach.

Οι τράπεζες χρειάζονται plan B για την κρίση
Η σφοδρότητα της κρίσης πραγματοποίησε μία εξαιρετικά δυσοίωνη στροφή προς το χειρότερο. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών, ανά τριετία αντιμετωπίζουμε κάποια κρίση. Σήμερα μόλις 18 μήνες μετά την κατάρρευση στα τέλη του 2008, η κρίση χρέους στην Ευρώπη αναπτύσσεται με ταχύτητα. Καθώς η μία κρίση μοιάζει να διαδέχεται την άλλη και κάθε μια να είναι ακόμη πιο ισχυρή από την προηγούμενη, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με εξαιρετικά κρίσιμες και δύσκολες στιγμές.

Κάθε κρίση έχει ξεκινήσει από ένα συγκεκριμένο σημείο: από την Ταϊλάνδη, από τα dot.com, από την δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων (subprime). Όμως όλες είχαν ένα κοινό παρανομαστή: την εύκολη πρόσβαση στον δανεισμό. Η «αντίληψη Greenspan» -η αντίληψη ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δρουν με επιθετικό τρόπο προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία κρίση- ήταν ένα βραχυχρόνιο αναισθητικό το οποίο βοήθησε ώστε να δημιουργηθούν νέες κρίσεις.

Δυστυχώς οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να δρουν με τον ίδιο τρόπο
, καθώς διατηρούν τα βασικά επιτόκια κοντά στο μηδέν και τα πραγματικά χαμηλότερα από το μηδέν. Όπως, δε, τονίζει στις ανακοινώσεις της η Fed αυτή η τακτική θα συνεχιστεί «για μεγάλο χρονικό διάστημα». Πρόκειται για μία συνταγή που δημιουργεί το κατάλληλο περιβάλλον για μία νέα κρίση. Το ποια μορφή θα έχει αυτή –«φούσκα» σε αποτιμήσεις, πιστωτικό όργιο ή έκρηξη πληθωρισμού- κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Όμως όλα τα παραπάνω μπορούν να «ενωθούν» και να δημιουργήσουν μία ακόμη πιο ισχυρή κρίση.

Υπάρχει ανάγκη για μία νέα προσέγγιση. Η ιστορία έχει την τάση να μας προσφέρει απαντήσεις και παραδείγματα. Ας εξετάσουμε την περίπτωση στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Τότε υπήρχε απελπισία για την μη ικανότητα να παλέψουμε ενάντια στην ύφεση. Πολιτικοί και τραπεζίτες ήταν βέβαιοι ότι το σύστημα δεν μπορούσε –ή δεν ήθελε- να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ κ. Paul Volcker, ως επικεφαλής της Fed, απέρριψε αυτήν την άποψη και προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων τα οποία έφθασαν έως και το 19% το 1981. Καθώς η χρήση ορθής νομισματικής πολιτικής ήταν η απάντηση πριν από 30 χρόνια, το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει και σήμερα.

Να ξεκαθαρίσω ότι δεν προτείνω οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αύξηση επιτοκίων και μάλιστα εν τω μέσω της κρίσης. Όμως έφθασε η στιγμή να τιμωρηθούν τα «ηθικά ατοπήματα» της μακροοικονομικής πολιτικής. Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να καταρτίσουν με ορθό τρόπο την στρατηγική εξόδου τους από τα έκτακτα μέτρα στήριξης.

Θα πρέπει να προχωρήσουν σε τρεις κινήσεις: Οριοθέτηση ενός συγκεκριμένου κατώτατου ορίου επιτοκίου, ύπαρξη μίας μακροπρόθεσμου ορίζοντα πρόβλεψης για την πορεία συγκεκριμένων μακροοικονομικών δεδομένων και δημιουργία ενός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου προσαρμογής της νομισματικής πολιτικής.

Προκειμένου να κατανοήσουμε πως μπορεί να λειτουργήσει αυτό το τρίπτυχο, ας λάβουμε ως παράδειγμα την Fed.

Βήμα πρώτο: ανακοίνωση ενός πλαισίου κινήσεων ώστε το βασικό επιτόκιο να φθάσει στο 2% (πρόκειται για τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο).

Βήμα δεύτερο: δημοσίευση προβλέψεων για την αμερικανική οικονομία σε ορίζοντα τριετίας. Για παράδειγμα, στόχος θα μπορούσε να είναι ο πληθωρισμός να βρίσκεται στο 2,5% και η ανεργία να έχει υποχωρήσει στο 6% έως το 2013.

Βήμα τρίτο: δημοσιοποίηση ενός πλαισίου κινήσεων, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και να εφαρμοστούν εννέα αυξήσεις κατά 50 μονάδων βάσης των επιτοκίων.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι τέλειες και κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν χάσει, κατά περιόδους, την ανεξαρτησία τους. Προσπάθησαν να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό. Απέτυχαν να διαχειριστούν την ειρήνη που κατέφθασε μετά την υποχώρηση του πληθωρισμού. Είναι σαφές ότι χρειάζονται ένα νέο σχέδιο πολέμου.


* Ο κ. Stephen Roach είναι επικεφαλής της Morgan Stanley Asia και συγγραφέας του βιβλίου "The Next Asia".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v