"Στενό μαρκάρισμα" των Γερμανών στον Τρισέ

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των Γερμανών βρίσκεται ο κ. Τρισέ. Η απόφασή του να αγοράσει κρατικά ομόλογα δεν άρεσε καθόλου στο Βερολίνο. Ο τελευταίος χρόνος του στην ΕΚΤ θα είναι το λιγότερο δύσκολος.

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη)
Στενό μαρκάρισμα των Γερμανών στον Τρισέ
Οι Γερμανοί είναι ξεκάθαροι για το ποια είναι η βασική δουλειά ενός κεντρικού τραπεζίτη: να μάχεται κατά του πληθωρισμού. Μόνο αυτό, απολύτως τίποτε άλλο. Ως εκ τούτου, η αντίδραση της κορυφαίας οικονομίας της ευρωζώνης απέναντι στην απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων ήταν αναμενόμενη και ιδιαίτερα επιθετική.

Την Τρίτη το βράδυ το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF -«πιάνοντας» τον παλμό των πολιτών της Γερμανίας- είχε ένα φιλμ το οποίο παρουσίαζε τη ζωή στη Γερμανία κατά την εποχή του υπερ-πληθωρισμού στη δεκαετία του '20 και παράλληλα παρουσιάζε και συνεντεύξεις με σύγχρονους Γερμανούς, οι οποίοι εμφανίζονταν σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί και πάλι.

Οι φόβοι τους φαίνεται ότι έχουν και επίσημη στήριξη. Ο κ. Axel Weber, πρόεδρος της Bundesbank, αποφάσισε να «περάσει το όριο» και να δηλώσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για την απόφαση της ΕΚΤ, με δεδομένο ότι είναι και μέλος του διοικητικού της συμβουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Weber, η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ δημιουργεί «σημαντικούς κινδύνους» στη σταθερότητα των τιμών, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα «Borsen Zeitung».

Η αντίδραση της Γερμανίας αποδεικνύει ότι στη Φρανκφούρτη υπάρχει διάθεση για επανάσταση. Ας μην ξεχνάμε πως είναι η ιδιαίτερη πατρίδα της ΕΚΤ. Οι νέες αποφάσεις της άλλαξαν όχι μόνο την ισορροπία των σχέσεών της με τους Γερμανούς αλλά και την αντίληψη του προέδρου της κ. Jean-Claude Trichet, του οποίου η 8χρονη θητεία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2011.

Ο κ. Weber -ο οποίος έχει τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Angela Merkel- εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του κ. Trichet. Όμως οι πρόσφατες δηλώσεις του, σαφώς, ενόχλησαν το Παρίσι. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας κ. Nicolas Sarkozy ήταν υπέρμαχος της παρέμβασης της ΕΚΤ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης. Ως εκ τούτου, οι αντιρρήσεις του κ. Weber πιθανώς να οδηγήσουν τους Γάλλους να αλλάξουν γνώμη, να μην τον στηρίξουν και να στρέψουν την υποστήριξή τους προς τον έτερο διεκδικητή της θέσης του κ. Trichet, τον κ. Mario Draghi, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΑυτό που είναι βέβαιο είναι το γεγονός ότι, με δεδομένες τις γερμανικές αντιδράσεις, ο τελευταίος χρόνος του κ. Trichet στην προεδρία της ΕΚΤ θα είναι αρκετά κακοτράχαλος. Σε συνέντευξή του στο ZDF υποστήριξε ότι η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη προκειμένου να μην ακολουθήσει ο απόλυτος πανικός που σημειώθηκε μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Πρόσθεσε, δε, ότι η προσήλωση της ΕΚΤ στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών σε καμία περίπτωση δεν υπονομεύεται από την απόφασή της να αγοράσει κρατικά ομολόγα.

Όμως η γαλλική γοητεία του κ. Trichet δεν είναι, πλέον, αρκετή για να πείσει τους Γερμανούς, αλλά ούτε για να κρύψει τη στροφή «U» που πραγματοποίησε η ΕΚΤ. Στο παρελθόν, ο ίδιος είχε αρνηθεί με ιδιαίτερα έντονο ύφος το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αγορά κρατικών ομολόγων.

Η συντηρητική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» σε πρόσφατο άρθρο της υποστήριξε ότι αυτή η στροφή της ΕΚΤ αποδεικνύει πως στην Ευρώπη έχει φτάσει η «αμερικανοποίηση της νομισματικής πολιτικής». Βέβαια ο κ. Trichet προτιμά να περιγράφει αυτήν τη στροφή ως απόδειξη ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσαρμόζεται στις ανάγκες και να δρα με γρήγορο τρόπο.

Ο κ. Trichet όταν έγινε πρόεδρος της ΕΚΤ, τον Νοέμβριο του 2003, αφού είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της χώρας, εμφανίστηκε ως υπέρμαχος του «στιλ» της Bundesbank, δηλαδή ότι η ΕΚΤ ήταν μία συντηρητική τράπεζα και κυρίως ανεξάρτητη. Μάλιστα οι κινήσεις της ΕΚΤ έγιναν απόλυτα προβλέψιμες.

Η πρώτη αλλαγή πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2007. Προσέχοντας τις έντονες πιέσεις από την ανωμαλία στις αγορές και μάλιστα πολύ πριν από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ ξάφνιασε την υφήλιο «ρίχνοντας» στο χρηματοοικονομικό σύστημα 95 δισ. δολάρια σε μία άμεση δημοπρασία. Αυτή η κίνηση αποκάλυψε μία νέα πλευρά του κ. Trichet, αυτή του διαχειριστή κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων ο πρόεδρος της ΕΚΤ έδειξε ακόμη περισσότερο πόσο παθιασμένος είναι με το «ευρωπαϊκό project» (την περαιτέρω σύγκλιση της Ευρώπης) αλλά και την επίτευξη καλύτερης οικονομικής διαχείρισης στην ευρωζώνη.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ, σαφώς, εμπεριέχουν κινδύνους. Έχει υποσχεθεί ότι η αγορά κρατικών ομολόγων θα «αποστειρωθεί» από το υπόλοιπο έργο της ΕΚΤ και δεν θα επηρεάσει τη νομισματική της πολιτική.

«Θα πρέπει να τονίσω ότι δεν έχουμε ανοίξει τον διακόπτη στις μηχανές που τυπώνουν χρήμα», υποστήριξε σε δηλώσεις του στο γαλλικό ραδιόφωνο. Όμως ακόμη δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Είναι πιθανό η αξιοπιστία της ΕΚΤ να τεθεί σε αμφισβήτηση εάν η κρίση στην ευρωζώνη καταστεί πιο δύσκολη και η τράπεζα αναγκαστεί να παρέμβει εκ νέου. Το βέβαιο είναι ότι κάθε του κίνηση παρακολουθείται πολύ στενά από τους Γερμανούς.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο