Η κλιμάκωση της κρίσης χρεών στην Ευρώπη προκάλεσε την κάθετη πτώση των χρηματιστηρίων και οδήγησε το ευρώ σε χαμηλά 14 μηνών, καθώς οι επενδυτές διαγκωνίστηκαν για ασφαλείς επενδύσεις και ξεφορτώθηκαν ριψοκίνδυνες.
Σύγχυση επικράτησε στα trading floors όταν ο Dow Jones βρέθηκε να χάνει σχεδόν 1.000 μονάδες, υποχωρώντας χαμηλότερα των 9.900 μονάδων, πριν ανακάμψει κατακόρυφα περιορίζοντας τις απώλειες.
Εν μέσω της κλιμακούμενης ανησυχίας ότι η Ελλάδα θα γίνει το πρώτο μέλος της ευρωζώνης που θα κηρύξει στάση πληρωμών, παρά το πρόγραμμα διάσωσης των 110 δισ. ευρώ, ο δείκτης S&P 500 διολίσθησε κατά περισσότερο από 4% στη Νέα Υόρκη, το ευρώ βούλιαξε σε χαμηλό 8 ετών έναντι του γεν και 15 μηνών έναντι του δολαρίου. Ακόμα, το τριμηνιαίο επιτόκιο Libor, το επιτόκιο αναφοράς για τα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια και τα εταιρικά δάνεια, ενισχύθηκε επί 13η μέρα και διαμορφώθηκε στο 0,377%, στα υψηλότερα επίπεδα από πέρσι τον Αύγουστο.
Καθώς τα χρηματιστήρια βούλιαζαν, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel, σχολίασε ότι η ευρύτερη κρίση είναι "μάχη των πολιτικών με τις αγορές" και επιτέθηκε εναντίον των οίκων αξιολόγησης. "Είμαι αποφασισμένη να νικήσω", δήλωσε. "Οι κερδοσκόποι είναι οι εχθροί μας. Γι’ αυτό πρέπει να μετράμε τα λόγια μας και να είμαστε ενωμένοι".
Τα αμερικανικά ομόλογα ενισχύθηκαν και η τιμή του χρυσού εκτινάχτηκε πάνω από τα 1.200 δολ. ανά ουγκιά, ενώ το πετρέλαιο διολίσθησε κατά 3,5%.
Οι επενδυτές έγιναν πιο νευρικοί με τις εικόνες των χιλιάδων Ελλήνων διαδηλωτών, που πλημμύρισαν τους δρόμους της χώρας, την ίδια ώρα όπου το κοινοβούλιο ενέκρινε το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας.
"Είναι πραγματικά σοκαριστικό", δήλωσε ο κ. Jeff Palma, global strategist της UBS. "Μέσα σε λίγα λεπτά οι μετοχές βούλιαξαν στο -9% από την αρχή του έτους… Πραγματικά ήταν σοκαριστικό. Εδώ δεν έχουμε κάποια ομαλά επίπεδα καθημερινής υπαναχώρησης, αλλά μια πλήρη κατάρρευση της διάθεσης για ρίσκο".
Η Γερμανία και η Γαλλία επιτέθηκαν στους οίκους αξιολόγησης κατηγορώντας τους για τον ρόλο τους στην πιστωτική κρίση, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ακολούθησαν ζητώντας αυστηρότερα μέτρα για να περιοριστεί η επιρροή τους στις αγορές.
Σε κοινή επιστολή που κοινοποιήθηκε τις παραμονές της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, η κ. Merkel και ο Γάλλος Πρόεδρος, κ. Nicolas Sarkozy, απαίτησαν αναθεώρηση του πώς αποτιμούν οι οίκοι τα κρατικά χρέη και των διαδικασιών μέσω των οποίων δημοσιοποιούν τις αποφάσεις τους.
Στις ΗΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Tim Geithner και ο προκάτοχός του, κ. Hank Paulson, επιτέθηκαν εναντίον των οίκων αξιολόγησης με αφορμή τα ερωτήματα έρευνας για τις αιτίες της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Πάντως, η S&P απέρριψε τις αιτιάσεις.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.gr
FOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin