Απαίτηση νέων "αποδείξεων" από την Ελλάδα

Η Ελλάδα οφείλει πρώτα να παρουσιάσει λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο θα μειώσει το έλλειμμα τη διετία 2011-12 και κατόπιν θα "δει" τον μηχανισμό στήριξης να ενεργοποιείται. Πρώτα οι "αποδείξεις", μετά η βοήθεια.

  • FT Reporters*
Απαίτηση νέων αποδείξεων από την Ελλάδα
Η Ελλάδα οφείλει να παρουσιάσει, εντός της εβδομάδας, το πρόγραμμα βάσει του οποίου θα μειώσει το έλλειμμά της εντός του 2011 και του 2012, αλλά και για φέτος, πριν τελικώς δοθεί το «πράσινο φως» για να λάβει το πακέτο στήριξης από το ΔΝΤ αλλά και την ευρωζώνη.

Καθώς η Αθήνα, έπειτα από πιέσεις, ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα τριετές πρόγραμμα για το οποίο θα συμφωνήσουν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Κομισιόν πριν δοθεί το πακέτο βοήθειας των 45 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Wolfgang Schaueble ξεκαθάρισε ότι δεν έχει εγκριθεί η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς αυτό εξαρτάται από το κατά πόσον "οι Έλληνες θα εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους για τα επόμενα χρόνια".

Η Κομισιόν συμφώνησε με το Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερές πρόγραμμα για το πώς θα μειώσει περισσότερο το έλλειμμά της το 2011 κατά 3% - 4%.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δέχεται πιέσεις για να επιταχύνει τις δομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και να προχωρήσει σε λήψη μέτρων όπως η αύξηση του ΦΠΑ προκειμένου να επιτύχει τους στόχους για περιορισμό του ελλείμματος που έχει θέσει για τη διετία 2011 και 2012. Όμως, η κυβέρνηση δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος επιβολής και άλλων έμμεσων φόρων φέτος, με δεδομένο ότι η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η Γερμανία επιμένει ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα για να καθησυχαστεί όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και οι αγορές σχετικά με την αξιοπιστία του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος κ. Olli Rehn τόνισε από την Ουάσιγκτον ότι ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας μπορεί να ενεργοποιηθεί με ταχύτητα, αλλά κάθε χώρα της ευρωζώνης οφείλει να ακολουθήσει τη δική της συνταγματική διαδικασία ως προς την έγκρισή του. "Θα είμαστε έτοιμοι στις αρχές Μαΐου", υποστήριξε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Dominique Strauss-Kahn, υπογράμμισε: "Όλοι όσοι εμπλέκονται κατανοούν την ανάγκη για ταχύτητα. Είμαι αισιόδοξος ότι θα ολοκληρώσουμε έγκαιρα τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να στηρίξουμε την Ελλάδα. Όλοι γνωρίζουμε τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και των ενθαρρυντικών προσπαθειών που καταβάλλουν οι Έλληνες".

Υπήρξε η ένδειξη ότι κάποια μέλη της ευρωζώνης, τα οποία δεν χρειάζεται να "περάσουν" την έγκριση του μηχανισμού από τα κοινοβούλιά τους, θα μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια ακόμη και την τρέχουσα εβδομάδα, όμως ο κ. Schaueble ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από τους αρχηγούς των κρατών για οποιαδήποτε παροχή βοήθειας, ακόμη και διμερούς.

Τόνισε, πάντως, ότι σήμερα Δευτέρα θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Γερμανίας ώστε να συμφωνήσουν για την παροχή δανείου, εφόσον λάβει το "πράσινο φως" από τις Βρυξέλλες.

* Από τους Kerin Hope (Αθήνα), Quentin Peel (Βερολίνο), Alan Beattie (Ουάσινγκτον) και Joshua Chaffin (Βρυξέλλες).

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v