Πώς "μαλάκωσε" η Merkel για το ελληνικό ζήτημα

Πώς η "Frau Nein" έγινε... "Frau Ja" για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Οι γαλλοϊταλικές πιέσεις και ο "σκόπελος" του επιτοκίου. Γιατί το Βερολίνο δεν θέλει προσφυγή των Αθηνών πριν από τις εκλογές της 9ης Μαΐου.

  • Ben Hall (Παρίσι), Gerrit Wiesmann (Βερολίνο) και Joshua Chaffin (Βρυξέλλες)
Πώς μαλάκωσε η Merkel για το ελληνικό ζήτημα
Όταν η κ. Angela Merkel εμφανίστηκε να υπαγορεύει τους όρους για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας τον περασμένο μήνα -μη επιδοτούμενα δάνεια ως έσχατη λύση μόνο και υποκείμενα στο γερμανικό βέτο- κέρδισε ευρέως στην πατρίδα της και στο εξωτερικό τον τίτλο της "σιδηράς καγκελαρίου" της Γερμανίας.

Δύο εβδομάδες αργότερα, καθώς η ευρωζώνη έρχεται πιο κοντά στη διάσωση της Ελλάδας, δεν μοιάζει και τόσο με τη "Frau Nein" ("Κυρία Όχι") που τη χαρακτήριζαν τα μίντια.

Ύστερα από τις μεταπασχαλινές αναταράξεις στις αγορές και την υποβάθμιση της Ελλάδας που ώθησε το κόστος δανεισμού σε υψηλό 10 ετών, η κ. Merkel την Παρασκευή υπέγραψε μία συμφωνία που προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα διαθέσουν 30 δισ. ευρώ σε δάνεια με επιτόκιο χαμηλότερο της αγοράς.

"Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού", είχε πει ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Olli Rehn.
"Το ίδιο ισχύει και για τις αποφάσεις της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης".

Κάποια γερμανικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν την καγκελάριο ότι υπέκυψε στις πιέσεις άλλων ηγετών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κ. Merkel "λύγισε" από την πίεση του Γάλλου Προέδρου κ. Nicolas Sarkozy και του Ιταλού πρωθυπουργού κ. Silvio Berlusconi,
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinοι οποίοι απείλησαν να διασώσουν μόνοι τους την Αθήνα.

Γάλλοι πολιτικοί δηλωνουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρούσαν μόνες τους η Γαλλία και η Ιταλία. "Η καγκελάριος δεν είναι ακριβώς ο τύπος ανθρώπου που λυγίζει", δήλωσε ένας, ενώ άλλος τόνισε ότι το θέμα ήταν να έρθει η Γερμανία να συμφωνήσει στη συλλογική κίνηση και όχι να αποτραβηχτεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Sarkozy δεν θα διακινδύνευε να δει το περιορισμένο spread των γαλλικών ομολόγων έναντι των γερμανικών να διευρύνεται δραματικά εξαιτίας μιας μονομερούς διάσωσης.

Γάλλοι διπλωμάτες αναφέρουν ότι, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Berlusconi στο Παρίσι την Παρασκευή, ο κ. Sarkozy μίλησε στο τηλέφωνο με τον κ. Jean-Claude Trichet, διοικητή της ΕΚΤ, τον κ. Jose-Manuel Barroso, πρόεδρο της Κομισιόν, και τον πρόεδρο της Ε.Ε., κ. Herman Van Rompuy.

Συμφώνησαν
ότι πρέπει να τακτοποιηθούν οι λεπτομέρειες μιας διάσωσης και να κοινοποιηθούν στις αγορές.

Ο κ. Sarkozy κάλεσε την κ. Merkel. Στόχος του ήταν να την πείσει ότι πρέπει να υλοποιηθεί η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στα τέλη Μαρτίου.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε έτοιμος να καλέσει σύνοδο κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης για να επιλυθεί το θέμα. Η κ. Merkel δίστασε όσον αφορά στον βαθμό του επείγοντος, αλλά πάντως "δεν ήταν μια δύσκολη συνομιλία".

Το έδαφος το είχαν προετοιμάσει κορυφαίοι αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης και της Κομισιόν, που είχαν περάσει όλη την εβδομάδα σε συνομιλίες τεχνικού επιπέδου.

Οι Γάλλοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι αυτό το μοτίβο ανταποκρίνεται στη γερμανική αντιμετώπιση των οικονομικών κρίσεων: μια περίοδος άρνησης, την οποία ακολουθεί απείθεια και τέλος η συνεργασία.

Ένα από τα δυσκολότερα σημεία ήταν το επιτόκιο.

Η κ. Merkel επέμενε να πληρώσει η Ελλάδα περίπου 6% - 6,5% όσο και στα 10ετή ομόλογά της, ενώ άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι όπως η Γαλλία πρότειναν περίπου 4,5%, όσο πληρώνουν η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.

Τελικά, οι Γερμανοί αναγνώρισαν ότι το υψηλό επιτόκιο θα παρατείνει και ίσως διακυβεύσει τις ελπίδες ανάκαμψης της Ελλάδας και συμφώνησαν σε επιτόκιο που είναι αρκετά υψηλότερο από το δεύτερο υψηλότερο στην ευρωζώνη, στο 5,3% περίπου. 

Η ιστορία μάλλον δεν τελείωσε. Γάλλοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποβάθμισαν τη σημασία του ζητήματος του επιτοκίου, πιστεύοντας ότι υπάρχουν περιθώρια συμβιβασμού. Αυτό που τους ανησυχεί είναι οι διαφωνίες που θα προκύψουν για τον ορισμό της "έσχατης ανάγκης".

Το εφιαλτικό σενάριο για πολλά μέλη του κόμματος της κ. Merkel είναι η Ελλάδα να ζητήσει  βοήθεια πριν από τις εκλογές στα κρατίδια της Γερμανίας στις 9 Μαΐου, τις οποίες πρέπει να εξασφαλίσει η κ. Merkel για να κρατήσει την πλειοψηφία στην Bundesrat, την Άνω Βουλή. Αυτός είναι κι ένας λόγος για τον οποίο το Βερολίνο έχει στο μυαλό του να αναβάλει πάση θυσία τις αποφάσεις για έπειτα από αυτήν την ημερομηνία.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v