Lex: Ελλάδα

Παρά τις κραυγές απελπισίας στις αγορές ομολόγων, πολλοί επενδυτές μένουν ψύχραιμοι στην ελληνική κρίση. Όμως η πρόωρη προσφυγή στον μηχανισμό διάσωσης μοιάζει πλέον η μοναδική διέξοδος των Αθηνών.

Lex: Ελλάδα
Η Ελλάδα μπορεί να πιστεύει ότι το ενδεχόμενο πακέτο βοήθειας του περασμένου μήνα από τους εταίρους της στην ευρωζώνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο της εξασφάλισε χρόνο.
 
Όμως, οι κάτοχοι ομολόγων προφανώς πιέζουν την Αθήνα να θυμάται ότι της τελειώνει ο χρόνος για την πυρόσβεση της κόλασης των 272 δισ. ευρώ σε χρέη.

Αν και οι traders δηλώνουν ότι οι όγκοι είναι περιορισμένοι, η εκτίναξη στο 10ετές κόστος του χρήματος για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 7,2% περίπου επί δεύτερη ημέρα -με premium απόδοσης άνω των 400 μονάδων βάσης έναντι του γερμανικού bund-, επαναφέροντας μνήμες από τους καταστροφικούς φόβους του Ιανουαρίου.

Ωστόσο, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων προεξοφλούν τις πλέον καταστροφικές προβλέψεις τους, άλλοι επενδυτές -που προφανώς έχουν λιγότερο άνοιγμα στο παιχνίδι- εμφανίστηκαν πιο ψύχραιμοι για τους ελληνικούς κλυδωνισμούς.

Και εδώ ακριβώς ίσως βρίσκεται ένα στοιχείο για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ελληνικά προβλήματα: με απόλυτη ψυχραιμία. Στο κάτω-κάτω, αν και τα credit default swaps στο βασικό ομόλογο εκτινάχτηκαν στις 360 μονάδες βάσης, παραμένουν χαμηλότερα από την αιχμή του Ιανουαρίου. Και αν και το χρηματιστήριο κλυδωνίστηκε στην Αθήνα για μία ακόμη μέρα, ο FTSE Eurofirst σημείωσε πολύ ήπια πτώση.

Ο κίνδυνος ντόμινο σε άλλες περιφερειακές οικονομίες της ευρωζώνης επίσης δείχνει περιορισμένος. Κι αυτό φανερώνει ότι όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται ότι τελικά η Ελλάδα θα διασωθεί, παρότι οι λεπτές αποχρώσεις του πακέτου -όπως το κύριο ποσό που θα δοθεί και το επιτόκιο δανεισμού- δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Ούτε εξάλλου η στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρικη Τράπεζα, που σε καθημερινή βάση λειτουργεί σαν ύστατο καταφύγιο για τις ελληνικές τράπεζες, έχει σταματήσει. Η ΕΚΤ μάλιστα διόρθωσε τον ορισμό για τον καθορισμό των εγγυητικών τίτλων.

Όμως, με δεδομένη την ανάγκη άντλησης επιπλέον 35 δισ. ευρώ φέτος, οι επενδυτές ομολόγων έχουν μια άποψη την οποία η Αθήνα οφείλει να εισακούσει. Δεν αντέχει να συνεχίσει να μετακυλίει το χρέος με επιτόκια επιπέδου junk πάνω από 7%.

Με τον συντελεστή χρέους επί του ΑΕΠ να πλησιάζει το 120%, τονίζει η Barclays Capital, η βιωσιμότητα του χρέους παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση από τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει ήδη προγραμματιστεί, όσο κι αν είναι πολιτικά... βαριά.

Όμως, όλο και περισσότερο, η πρόωρη προσφυγή στον δυνητικό μηχανισμό διάσωσης μοιάζει να είναι η μοναδική διέξοδος των Αθηνών από το δυσοίωνο σπιράλ θανάτου του χρέους της.

© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v