Ιταλογερμανική κόντρα για την προεδρία της ΕΚΤ

Επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή του κ. Trichet εμφανίζονται ο Γερμανός κ. Axel Weber και ο Ιταλός κ. Mario Draghi. Επίσημα η κούρσα της διαδοχής δεν έχει ξεκινήσει. Υπάρχει, όμως, "πόλεμος" στα παρασκήνια.

  • Ralph Atkins (Φρανκφούρτη)
Ιταλογερμανική κόντρα για την προεδρία της ΕΚΤ
Οι κεντρικοί τραπεζίτες αρέσκονται να δίνουν την εντύπωση της ηρεμίας που έχουν οι κύκνοι, ακόμη και εάν υπάρχει μεγάλη «υπόγεια» αναταραχή. Για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Jean-Claude Trichet, το να επιδεικνύει ηρεμία και ψυχραιμία αποτέλεσε ένα από τα βασικά «εργαλεία» του κατά τη διάρκεια διαχείρισης της κρίσης.

Το να διατηρηθεί, όμως, αυτή η ψυχραιμία το επόμενο 18μηνο είναι κάτι αρκετά δύσκολο, καθώς η ΕΚΤ θα πρέπει να προετοιμαστεί για μία πολύ σημαντική αλλαγή. Ο λόγος της αναταραχής δεν έχει σχέση με την ελληνική κρίση, αν και τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν θέσει υπό εξέταση τον τρόπο διακυβέρνησης της ευρωζώνης. Η αιτία είναι η μάχη που δίνεται στα παρασκήνια για τον αντικαταστάτη του κ. Trichet, του οποίου η θητεία ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2011.

Επίσημα δεν έχει ξεκινήσει ο «διαγωνισμός». Οι ηγέτες της Ε.Ε. φοβούνται μήπως ο κ. Trichet εμφανιστεί «τσακισμένος», αμέσως μετά την έξοδο της Ένωσης από την κρίση. Την ίδια στιγμή, οι δύο υποψήφιοι αντικαταστάτες του -ο Γερμανός κ. Axel Weber, επικεφαλής της Bundesbank, και ο Ιταλός κ. Mario Draghi, επικεφαλής της Banca d’ Italia- κινδυνεύουν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την εικόνα της ΕΚΤ ως «συντηρητικού φρουρού» του ευρώ, καθώς έχουν περισσότερο «σκληρές» απόψεις για το μέλλον της ευρωζώνης.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κ. Trichet, αν και επικεντρώθηκε εξαιρετικά στον στόχο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας της ευρωζώνης, ενώ προσπαθεί να προωθήσει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η προσέγγιση τόσο του κ. Weber όσο και του κ. Draghi μάλλον θα είναι πιο σκληρή.

Άλλωστε, η κόντρα έχει αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο στις συζητήσεις σχετικά με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin, πρόταση που κατέθεσε πρώτος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Wolfgang Schauble. Ο κ. Weber έσπευσε να κατακρίνει την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι απλώς «απομακρύνει» την προσοχή από τα ελληνικά προβλήματα, τα οποία οφείλει να τα επιλύσει μόνη της η Ελλάδα. Αντίθετα, ο κ. Trichet -αν και αρκετές ημέρες αργότερα- χαρακτήρισε την όλη ιδέα «άξια προσοχής».

Ο 53χρονος κ. Weber έχει προσπαθήσει να μειώσει τη σημασία της ευρωπαϊκής πολιτικής ενοποίησης ή της ιδέας ότι η ευρωζώνη μπορεί να προχωρήσει μόνη της, χωρίς να χρειάζεται και ένταξη της Βρετανίας σε αυτήν. Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζει τις απόψεις του πιθανώς να επηρεάζεται και από την εικόνα που οφείλει να δείξει ο επικεφαλής της Bundesbank. Πάντως, σημαντικό μερίδιο σε αυτήν την «εικόνα» του έχει και το ότι στο παρελθόν ήταν μεταξύ των «σοφών» που συμβούλευαν επί οικονομικών θεμάτων τις γερμανικές κυβερνήσεις.

Αντίθετα, ο 62χρονος κ. Draghi προτιμά να διατηρεί χαμηλό προφίλ. Ο κ. Draghi, όπως και ο κ. Trichet, προώθησε την ευρωπαϊκή ενοποίηση ως υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας στη δεκαετία του ’90. Η στενότερη σχέση του με το τραπεζικό σύστημα πιθανώς να τον καθιστά λιγότερο επιθετικό στο θέμα της νομισματικής πολιτικής σε σύγκριση με τον κ. Weber. Πάντως, οι απόψεις του δεν φαίνεται να είναι και τόσο διαφορετικές από αυτές του Γερμανού συναδέλφου του.

Ποιος θα νικήσει; Ο κ. Draghi φοβάται ότι τον αντιμετωπίζουν περισσότερο ως «άνθρωπο των τραπεζών», με δεδομένο ότι στο παρελθόν υπήρξε αντιπρόεδρος της Goldman Sachs International. Όμως, η τοποθέτηση του Πορτογάλου κ. Vito Constancio ως αντιπροέδρου της ΕΚΤ μπορεί να προσφέρει παραπάνω «πόντους» σε έναν Βορειοευρωπαίο (όπως ο κ. Weber) στο να αναλάβει την προεδρία της τράπεζας.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v