EE: Ετοιμάζει "δίχτυ προστασίας" για Ελλάδα

"Δίχτυ ασφαλείας" για την Ελλάδα αναμένεται να δημιουργήσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Το πιθανότερο, πάντως, είναι ότι δεν θα ανακοινωθεί παροχή χρημάτων προς τη χώρα.

  • Tony Barber (Βρυξέλες)*
EE: Ετοιμάζει δίχτυ προστασίας για Ελλάδα
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ελπίζουν ότι σήμερα θα επιτύχουν συμφωνία για τους τρόπους που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα, σε περίπτωση που αποτύχει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται η παροχή δανείων από συγκεκριμένες κυβερνήσεις και η παροχή εγγυήσεων για δάνεια, όλα όμως συνδέονται άμεσα με σφιχτή εποπτεία της ελληνικής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, οι υπουργοί του Eurogroup δεν αναμένεται να ανακοινώσουν συγκεκριμένη βοήθεια, κατά ένα μέρος γιατί η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο
και κατά ένα άλλο γιατί η δημοσιονομική προοπτική της χώρας μοιάζει λιγότερο δυσοίωνη σε σύγκριση με αυτήν που υπήρχε στα τέλη Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

"Αυτήν τη στιγμή δεν χρειάζεται βοήθεια. Ήταν ικανή να αντλήσει επιτυχημένα κεφάλαια και ίσως με οικονομικούς όρους οι οποίοι δεν ήταν απόλυτα αδικαιολόγητοι. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές έχουν διάθεση για αγορά ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ανάγκη για βοήθεια", τόνισε σε δηλώσεις της στους "Financial Times" η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Christine Lagarde.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακολουθούν την άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί στο... εσωτερικό της ευρωζώνης ο τρόπος στήριξης της Ελλάδας και να μην την αφήσουν να στραφεί στο ΔΝΤ για βοήθεια.

"Εάν η Ελλάδα αποτύχει, και εμείς θα αποτύχουμε. Αυτό θα προκαλέσει σοβαρή και μόνιμη καταστροφή στην αξιοπιστία της Ε.Ε.", τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος, κ. Olli Rehn, και πρόσθεσε πως "το ευρώ δεν είναι μόνο μία νομισματική συμφωνία αλλά και το βασικό πολιτικό project της Ε.Ε.".

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης αλλά και η Κομισιόν έχουν τοποθετήσει την ελληνική πολιτική πρακτική στη σκληρότερη εποπτεία που έχει ποτέ επιβληθεί σε χώρα της ευρωζώνης από τη γέννηση του ευρώ το 1999.

Ο κ. Jose-Manuel Barroso, πρόεδρος της Κομισιόν, τόνισε σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα ότι ο μηχανισμός στήριξης θα κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο ώστε ούτε κάποιες κυβερνήσεις ούτε η ευρωζώνη στο σύνολό της να θεωρηθεί ότι θα αναλάβουν το ελληνικό χρέος.

Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί πολύ σημαντική αυτήν τη διευκρίνιση, με δεδομένο ότι στους κανόνες της Ε.Ε. υπάρχει όρος που απαγορεύει τη διάσωση κρατών-μελών, ενώ αντίστοιχος απαγορευτικός όρος υπάρχει και στο γερμανικό σύνταγμα.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι η γερμανική στήριξη θα προέλθει μέσω της κρατικής τράπεζας KfW, η οποία στηρίζει "διεθνή οικονομικά προγράμματα" και παρέχει δάνεια βασισμένη "στα συμφέροντα τόσο της γερμανικής οικονομίας όσο και της ευρωπαϊκής".

Ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστήριξαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα λιτότητας, κάτι το οποίο έπραξε η ελληνική κυβέρνηση στις 3 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε πακέτο μέτρων ύψους 4,8 δισ. ευρώ, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος από 12,7% του ΑΕΠ το 2009.

Οι πιέσεις των αγορών στο ελληνικό χρέος χαλάρωσαν μετά την ανακοίνωση με το spread των 10ετών ομολόγων να υποχωρεί στις 308 μονάδες βάσης από 396 μονάδες που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου.

Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας στο σύνολό του είναι ικανοποιητικό ώστε να επιτευχθεί η μείωση, για φέτος, του ελλείμματος της χώρας. 
 
* Πρόσθετο ρεπορτάζ από τον κ. Ben Hail στο Παρίσι.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο