Μαθήματα πολιτικής οικονομίας για την Αθήνα

Η Ελλάδα "σφίγγει τα δόντια" και πράττει αυτό που της ζήτησαν, αναφέρει το Editorial των "F.T.". Όλα θα εξαρτηθούν από τις αντιδράσεις των αγορών στην έκδοση του νέου ελληνικού ομολόγου. Θα δούμε ποιος έχει πειστεί.

  • Editorial
Μαθήματα πολιτικής οικονομίας για την Αθήνα
Καθώς είναι στριμωγμένη από τη μία πλευρά από τις αγορές και από την άλλη από τους εταίρους της στην Ευρώπη, η Ελλάδα το μόνο που έχει να κάνει είναι να σφίξει τα δόντια και να "το καταπιεί". Όμως, πόσος πόνος χρειάζεται;

Τα νέα σκληρά μέτρα περικοπών του ελλείμματος -στα οποία περιλαμβάνεται πάγωμα μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα και αύξηση του ΦΠΑ- μπορούν να χαλαρώσουν τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας μόνο εάν κατορθώσουν να λύσουν και τις πολιτικές προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει.

Τα νέα μέτρα έρχονται κατ’ εντολήν των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες επιτέλους παραδέχτηκαν και την πολιτική ανάγκη η Ευρώπη να στηρίξει την Ελλάδα σε αυτήν την κρίση αναχρηματοδότησης του χρέους της (η ανάγκη δεν είναι μόνο πολιτική: οι γερμανικές τράπεζες, για παράδειγμα, έχουν ισχυρή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα). Πάντως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την ανάγκη, τελικώς, να χρειαστεί να παρέμβουν.

Γι’ αυτό επιμένουν να πιέζουν την Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τον στόχο για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ελληνικού ΑΕΠ φέτος "επιτεύξιμο", όμως πρόσθεσε ότι είναι μάλλον δύσκολη η επίτευξη των στόχων για περιορισμό της φοροδιαφυγής και ανάπτυξη της οικονομίας.

Η αύξηση των φόρων που ανακοινώθηκε μάλλον σβήνει αυτές τις ανησυχίες, όπως απέδειξε και η αντίδραση των αγορών. Όμως, την ίδια στιγμή μπορεί να καταστήσουν τον στόχο για μείωση του ελλείμματος πιο δύσκολα επιτεύξιμο. Εάν δεν υπάρξει κάποια φαντασμαγορική ανάκαμψη στις εξαγωγές, τα μέτρα θα προκαλέσουν ισχυρή (και απότομη) πτώση της καταναλωτικής ζήτησης
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. Αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να συρρικνωθεί και σαφώς θα υπάρξει πλήγμα στη φορολογική βάση.

Όσο για τις εκτιμήσεις, κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα μειωθεί το ελληνικό έλλειμμα. Σε κάθε περίπτωση, το χρέος της χώρας, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, θα συνεχίσει να ενισχύεται. Τα θεμελιώδη δεδομένα δεν πρόκειται να αλλάξουν για αρκετά χρόνια. Αλλά (ευτυχώς για την Ελλάδα) τα θεμελιώδη δεδομένα σπάνια καθορίζουν την ψυχολογία των αγορών.

Τα spreads των ελληνικών ομολόγων βραχυπρόθεσμης ωρίμανσης είναι πολύ υψηλότερα από αυτά μακροχρόνιας. Οι επενδυτές μοιάζουν να πιστεύουν ότι, εάν η Ελλάδα αντέξει ένα ή δύο χρόνια ακόμη, κατόπιν θα είναι πιο εύκολο γι’ αυτήν να διαχειριστεί το χρέος της. Την ίδια στιγμή, βέβαια, ακόμα και μία τευτονική δημοσιονομική προσαρμογή δεν πρόκειται να τη σώσει εάν οι αγορές δεν πειστούν ότι έχει τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Μόνο εάν υπάρξει ένεση ρευστότητας όλοι θα είναι βέβαιοι.

Η καλύτερη λύση θα ήταν το ΔΝΤ να βρίσκεται stand by. Εάν η Ε.Ε. θέλει πραγματικά να στηρίξει τις ανάγκες ρευστότητας των κρατών-μελών της, τότε θα πρέπει να εγγυηθεί και το αξιόχρεο των ομολόγων τους, που κατατίθενται ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, το status των κρατών-μελών της το καθορίζουν οι οίκοι αξιολόγησης.

Πριν, όμως, αποφασιστεί μία τέτοια ισχυρή πολιτική στροφή, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι πράττει το καθήκον της. Οι αντιδράσεις των αγορών τόσο στη διαφαινόμενη, αυτήν την εβδομάδα, έκδοση νέου ομολόγου από την Ελλάδα όσο και στις συζητήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός της χώρας την Παρασκευή στο Βερολίνο θα αποδείξουν ποιος έχει πειστεί για το όλο θέμα.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v