Η συνθηκολόγηση των Αθηνών

Υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να βρεθεί στον φαύλο κύκλο, όπου η δημοσιονομική λιτότητα θα τη στείλει σε ακόμη βαθύτερη ύφεση. Σε κάποιο σημείο οι περικοπές θα πρέπει να σταματήσουν. Ίσως να έχουμε φτάσει σε αυτό.

  • του Ralph Atkins
Η συνθηκολόγηση των Αθηνών
Είναι επιτέλους αρκετές οι προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα; Η πρώτη εντύπωση είναι ότι τα έκτακτα μέτρα λιτότητας, που αντιστοιχούν σε 4,8 δισ. ευρώ ή περίπου στο 2% του ΑΕΠ, θα βοηθήσουν την Αθήνα να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της στις αγορές. Επιπλέον, ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να βοηθήσουν την Αθήνα να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη όσον αφορά στη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φέρει το νοικοκύρεμα.

Η ελληνική αγωνία υπήρξε εμφανής. Αντιμέτωπη με μαζική επιδείνωση στη δημοσιονομική κατάσταση, την οποία σε μεγάλο βαθμό απέκρυψε η προηγούμενη κυβέρνηση, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου έχει περάσει όλες τις φάσεις άρνησης και οργής από τον Οκτώβριο που εξελέγη.

Σήμερα φαίνεται ότι προχώρησε στο στάδιο της αποδοχής. Οπωσδήποτε, σε αυτό συνέβαλε η παρουσία αντιπροσωπείας υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και του κ. Juergen Stark, του Γερμανού αξιωματούχου της ΕΚΤ που είναι ευρέως γνωστός για τη σκληροπυρηνική στάση του απέναντι στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Ο κ. Luigi Speranza, οικονομολόγος της BNP Paribas, πιστεύει ότι η σημερινή ανακοίνωση "αυξάνει θεαματικά την αξιοπιστία της ελληνικής δέσμευσης να συμμορφωθεί με δημοσιονομικούς στόχους". Η συνθηκολόγηση των Αθηνών στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, προσθέτει ο ίδιος, "ενισχύει την αξιοπιστία όλου του ευρωπαϊκού πλαισίου στο οποίο η ελληνική περίπτωση είναι πιθανότατα το πρώτο σημαντικό τεστ".

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Παπανδρέου θα απολαύσει τώρα πιο θερμή υποδοχή όταν βρεθεί στο Βερολίνο την Παρασκευή και στο Παρίσι το σαββατοκύριακο. Ίσως αποχωρήσει με πιο σαφείς διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει βοήθεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης αν η Ελλάδα συναντήσει προβλήματα επαναχρηματοδότησης χρέους. Όμως, οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν θα πρέπει να θεωρήσουν ότι είναι αναπόφευκτο ένα πακέτο διάσωσης: η νεοφερμένη αποφασιστικότητα των Αθηνών για πάταξη των προβλημάτων καθιστά, στα μάτια πολλών, την έξωθεν βοήθεια λιγότερο απαραίτητη.

Πάντως, η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμη από την έξοδο από την κρίση. Είναι ειρωνικό, αλλά οι διεθνείς ανησυχίες μπορεί τώρα να πάρουν άλλη μορφή, αυτή του ότι η Αθήνα "υπερέβαλε" στις περικοπές προϋπολογισμού και στις αυξήσεις φόρων. Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί προβλέπεται να λειτουργήσουν ως απότομο φρένο στην οικονομική δραστηριότητα.

Ακόμη και πριν από τη σημερινή ανακοίνωση, η πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά μόλις 0,3% φέτος έδειχνε απέλπιδα αισιόδοξη. Ο κίνδυνος είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται πια σε έναν φαύλο κύκλο, όπου η δημοσιονομική λιτότητα θα τη στείλει σε ακόμη βαθύτερη ύφεση - και η Αθήνα θα πρέπει να αντιδράσει ακόμη πιο επιθετικά για να μειώσει το έλλειμμα του Δημοσίου ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Σε κάποιο σημείο οι περικοπές θα πρέπει να σταματήσουν. Και ίσως φτάσαμε σε αυτό.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v