Η Moody΄s προειδοποιεί και τις… ΗΠΑ

Αν και η αγωνία εστιάστηκε στη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για τις προοπτικές κολοσσών όπως ΗΠΑ και Βρετανία, όπως έδειξε το "καμπανάκι" της Moody's στο αμερικανικό "ΑΑΑ".

  • Michael Mackenzie (Nέα Υόρκη), Gillian Tett (Λονδίνο)
Η Moody΄s προειδοποιεί και τις… ΗΠΑ
Η Moody's Investors Service εξέφρασε προειδοποίηση ότι η αξιολόγηση τριπλό "Α" της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ μπορεί να τεθεί υπό πίεση, εκτός κι αν η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο εύρωστη απ’ όσο προβλέπεται ή αν ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας.

Σε μια κίνηση που ακολουθεί έντονες ανησυχίες των επενδυτών για το αμερικανικό έλλειμμα, η Moody's δήλωσε ότι η χώρα ακολουθεί τροχιά αύξησης του ελλείμματος που είναι "σαφώς διαρκώς ανοδική".

Ο κ. Steven Hess
, senior credit officer της Moody's, δήλωσε ότι τα ελλείμματα που προβλέπονται στις προοπτικές του προϋπολογισμού που παρουσίασε πρόσφατα η κυβέρνηση Obama δεν σταθεροποιούν τα επίπεδα του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ.

"Αν δεν ληφθούν περισσότερα μέτρα για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος ή δεν ανακάμψει η οικονομία πιο δυναμικά απ’ όσο προβλέπεται, η εικόνα που παρουσιάζεται για την επόμενη δεκαετία σε κάποιο σημείο θα θέσει υπό πίεση την αξιολόγηση "ΑΑΑ" των κρατικών ομολόγων".

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΟ Λευκός Οίκος προβλέπει έλλειμμα 1.565 δισ. δολ. στον προϋπολογισμό 2010 που αντιστοιχεό στο 10,6% του ΑΕΠ και είναι ο υψηλότερος συντελεστής μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αν και το έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 4% περίπου έως το 2013, αυτό βασίζεται στην προϋπόθεση να μην υποχωρήσει η ανάπτυξη κάτω από τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, να δεχτεί το Κογκρέσο τις φορολογικές αυξήσεις και να παγώσουν οι διοικητικές δαπάνες, πλην του τομέα εθνικής ασφάλειας.

Είναι σημαντικό ότι το συνολικό χρέος επί του ΑΕΠ για τις ΗΠΑ εμφανίζεται να αυξάνεται από το 53% το 2009 στο 73% το 2015 και 77% το 2020.

Η Moody's, όμως, πιστεύει ότι αυτές οι εκτιμήσεις υποβαθμίζουν τα επίπεδα του χρέους.

"Με βάση τους υπολογισμούς της γενικής κυβέρνησης, μαζί με τις τοπικές και πολιτειακές διοικήσεις και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι οποίες χρησιμοποιούνται διεθνώς, αυτή η αναλογία θα είναι αρκετά πάνω από το 100% το 2010".

Το ζήτημα των εθνικών χρεών κυριάρχησε στις συζητήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, την περασμένη εβδομάδα. Αν και πολύ μεγάλο τμήμα της προσοχής εστιάστηκε στη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας, εκφράστηκαν σημαντικές ανησυχίες και για τις προοπτικές κρατών όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών βρίσκεται το κατά πόσον σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου αυξάνονται τα δανειακά βάρη, υπάρχει η πολιτική θέληση ή η πολιτική συναίνεση, ώστε να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα μείωσης του χρέους.

Κάποιοι επενδυτές στο Νταβός είπαν ότι ίσως θα βοηθούσε αν οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κλιμάκωναν τις απειλές τους για μια πιθανή μελλοντική υποβάθμιση κρατών όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ώστε να υποχρεώσουν τους πολιτικούς να δράσουν και να τεθεί το ζήτημα σε εκλογικό επίπεδο.

Τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα παρέμειναν σχετικά σταθερά χθες, με το yield του 10ετούς ομολόγου να ενισχύεται 3 μονάδες βάσης στο 3,67%.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο