Η ελληνική τραγωδία δεν είναι αναπόφευκτη

Η Ελλάδα υποφέρει από έλλειμμα αξιοπιστίας, σημειώνουν στο Editorial τους οι "F.T.". Το  παραδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Οι αγορές δεν την εμπιστεύονται. Ένα πρόβλημα που ζητά άμεση λύση.

  • Editorial
Η ελληνική τραγωδία δεν είναι αναπόφευκτη
Οι πρώτες 100 ημέρες στην εξουσία του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου δεν περιελάμβαναν μήνα του μέλιτος. Ανέλαβε τη διαχείριση της χώρας αφού οι προκάτοχοί του την είχαν «γεμίσει» με υπερβολικές, μη χρηματοδοτούμενες δαπάνες και απλήρωτους λογαριασμούς αρκετών δισ. ευρώ. 

Έπειτα από τέσσερις μήνες στην εξουσία, τα χρονικά περιθώρια στενεύουν προκειμένου η Αθήνα να αποδείξει ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμά της.

Τα ελλείμματα στα ελληνικά λογιστικά βιβλία είναι τεράστια. Ο κ. Παπανδρέου προκάλεσε κατάπληξη στους επενδυτές αλλά και στους εταίρους του στην ευρωζώνη ανακοινώνοντας ότι το έλλειμμα για το 2009 έφτασε στο 12,7% του ΑΕΠ, σχεδόν διπλάσιο απ’ ό,τι υποστήριζε η προηγούμενη κυβέρνηση. Φρόντισε να ανακοινώσει, άμεσα, σχέδια -βελτίωση του φορολογικού συστήματος, αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων στο Δημόσιο και δημιουργία μιας ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας- τα οποία υποστηρίζει ότι θα μειώσουν το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ έως το 2012.

Όντως πρόκειται για ένα ηράκλειο έργο. Αν και επώδυνο, από οικονομική άποψη δεν είναι ακατόρθωτο: ανάλογες δημοσιονομικές προσαρμογές επιτεύχθηκαν και από άλλες χώρες στη δεκαετία του ’90. Θα τις αντιμετωπίσουν και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, στα επόμενα χρόνια. Στην ελληνική πολιτική σκηνή, όμως, υπάρχει ένα περισσότερο δύσκολο εμπόδιο: ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται αντιμέτωπος με ισχυρές αντιδράσεις από την αριστερή πλευρά του κόμματός του, του ΠΑΣΟΚ.

Ακόμη, όμως, και μία απόλυτα ενωμένη Ελλάδα πίσω από τον σκοπό της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα παραμείνει όμηρος της ψυχολογίας των αγορών. Θα πρέπει να αντλήσει φέτος 50 δισ. δολάρια από τις αγορές, οι οποίες είναι αρκετά ασταθείς. Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου (σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό) έφτασε χθες (28/1) στις 405 μονάδες βάσης. Εάν υπάρχουν επενδυτές που πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα κατορθώσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, αυτό τους επιβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ μεγαλύτερη πρόκληση είναι να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι όχι μόνο η Ελλάδα θα μειώσει το έλλειμμά της αλλά και πως υπάρχουν αρκετοί επενδυτές που είναι πρόθυμοι να τη στηρίξουν στην αναχρηματοδότηση του χρέους της. Η εμπιστοσύνη δεν έχει χαθεί -άλλωστε υπήρξε τρεις φορές υπερκάλυψη στη δημοπρασία της Δευτέρας 25/1- αλλά είναι εύθραυστη.

Αυτό εξηγεί και τις αντιδράσεις των αγορών σε reports ότι η Ελλάδα αναζητούσε τρόπους να πωλήσει ομόλογα σε κινεζικά, κρατικά επενδυτικά κεφάλαια. Το να στραφείς στο Πεκίνο μοιάζει λογικό, ιδιαίτερα όταν οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε διαδικασία να αντλήσουν 2,2 τρισ. ευρώ μέσω ομολόγων φέτος.

Όμως, η όλη συζήτηση φαίνεται πως βοήθησε να αναδυθεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή ότι η στροφή στους Κινέζους αποτελεί κίνηση απελπισίας, και η επακόλουθη άρνηση ότι ζητήθηκε από την Goldman Sachs να τους προσεγγίσει εκλήφθηκε ως αδυναμία άντλησης κεφαλαίων.

Χθες στο Νταβός ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε όσους «επιτίθενται» στην Ελλάδα ως τον «αδύναμο κρίκο» της ευρωζώνης. Αλλά η μεταβλητότητα των αγορών αποτελεί σφάλμα της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς ο κ. Παπανδρέου παραδέχτηκε ότι «το μεγαλύτερο έλλειμμά μας είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας».

Η Ε.Ε. μπορεί να βοηθήσει. Όχι μέσω της παροχής οικονομικής βοήθειας, αλλά «δανείζοντας» στην Ελλάδα την αξιοπιστία που χρειάζεται σχετικά με τα δημοσιονομικά της μεγέθη. Η Κομισιόν έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της η Eurostat να μπορεί να ελέγχει τα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών-μελών. Αυτό θα πρέπει να γίνει πράξη και η Αθήνα θα πρέπει πολύ σύντομα να καλέσει τα στελέχη της Eurostat τα οποία θα εξετάζουν σε τακτική βάση τα δημοσιονομικά της μεγέθη. Έτσι μπορεί οι επενδυτές να αναζητήσουν κάπου αλλού «καμένα σώματα» για να ασχοληθούν.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο