Lex: Πού οφείλεται ο ελληνικός "πανικός"

Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα έχει τρεις επιλογές: να "ξεφουσκώσει" επίπονα την οικονομία, να εγκαταλείψει το ευρώ ή να διασωθεί με βάση τη θέση ότι η υποτιθέμενη σταθερότητα που θα έφερνε το ευρώ ήταν μια χίμαιρα.

  • Lex
Lex: Πού οφείλεται ο ελληνικός πανικός
Δεδομένου ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν πλέον φθάσει στα ίδια ύψη όπου βρίσκονταν όταν η χώρα πρωτοσυμμετείχε στο ευρώ, αποδεικνύεται ότι ήταν εσφαλμένη η διαίσθηση που επικρατούσε έξι μήνες πριν, όταν η Ελλάδα απολάμβανε ρεκόρ εισροών κεφαλαίου.

Προφανώς, ήταν το επιπλέον... μεζεδάκι της απόδοσης, μαζί με την προσδοκία ότι θα γίνει μια ευρωπαϊκή διάσωση τύπου Αμπού Ντάμπι, που προκάλεσε το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Οι ανάγκες της χώρας για ξένη χρηματοδότηση ήταν εντελώς προφανείς στο ογκώδες έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ακόμα κι έτσι, οι ρίζες του κακού βρίσκονταν αλλού, ειδικά στη συμμετοχή της Ελλάδας στην πιστωτική άνθηση, η οποία ξεκίνησε με την εισαγωγή στο ευρώ και βελτίωσε τα βιοτικά στάνταρ και τους μισθούς, αλλά επίσης συρρίκνωνε σταθερά την ανταγωνιστικότητα. Όμως, όλες αυτές οι τάσεις είχαν καθιερωθεί για τα καλά πριν ξεκινήσει ο πανικός.

Το έναυσμα για την ανησυχία των αγορών, επομένως, βρίσκεται αλλού. Πράγματι η πιο πιθανή πηγή του είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
, που τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε την επικείμενη λήξη του προγράμματος "πιστωτικής χαλάρωσης". Ήταν το πρόγραμμα με το οποίο προσφερόταν απεριόριστη ετήσια ρευστότητα, που στη συνέχεια μπορούσε να επενδυθεί κερδοφόρα με την αγορά υψηλής απόδοσης ομολόγων της περιφερειακής Ευρώπης. Ήταν η απομάκρυνση από το φθηνό χρήμα, που προκάλεσε την εκτίναξη στα ελληνικά yields ομολόγων. 

Η Ελλάδα αντιδρώντας εξέδωσε χρεόγραφα μικρής διάρκειας, ανέβασε την απόδοση στις νέες εκδόσεις, κοίταξε σε ομόλογα διαφορετικών νομισμάτων και στράφηκε στην Κίνα. Αυτά όμως δεν είναι παρά ταχυδακτυλουργίες της αγοράς.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Μακροπρόθεσμα, η Ελλάδα έχει τρεις επιλογές: Μπορεί να "ξεφουσκώσει" με επίπονες επιπτώσεις την οικονομία. Μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Ή μπορεί να διασωθεί με βάση τη θέση ότι η υποτιθέμενη σταθερότητα που θα έφερνε το ευρώ ήταν χίμαιρα.

Στο κάτω-κάτω, δεν είναι η μόνη χώρα που ευθύνεται για τη μοίρα της, όπως αναφέρει η συμβουλευτική Andrew Hunt Economics. Το 2000, ούτε και το πιο... επιθετικό μέλος της ΕΚΤ δεν θα περίμενε ότι οι Έλληνες θα συμπεριφέρονταν σαν Γερμανοί μέσα σε μόλις εννέα χρόνια.

Η ΕΚΤ ίσως χρειαστεί να ανοίξει και πάλι τους κρουνούς.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v