Προσπάθεια ανασυγκρότησης της ευρωζώνης

Η ανασυγκρότηση της ευρωζώνης θα βρεθεί στο προσκήνιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της περιοχής. Αρκετές προτάσεις στο "τραπέζι" με τους Γερμανούς, όμως, να θέτουν εμπόδια.

  • Tony Barber (Βρυξέλες) & Ben Hall (Παρίσι)
Προσπάθεια ανασυγκρότησης της ευρωζώνης
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής τους συνεργασίας στη σημερινή σύνοδό τους στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να επανεκλέξουν ως επικεφαλής τους τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, κ. Jean-Claude Juncker.

Θα συζητηθούν, επίσης, προτάσεις όπως η έγκριση ενός μόνιμου απεσταλμένου στο ΔΝΤ, η πιθανότητα έκδοσης κοινών ομολόγων και η πραγματοποίηση κάποιων σταθερών συναντήσεων με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων.

Κάθε μία από τις παραπάνω προτάσεις έχει βρεθεί αντιμέτωπη με αντιρρήσεις, κυρίως από τη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της περιοχής, που αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, κ. Christine Lagarde, ευελπιστεί ότι θα πείσει τόσο τον Γερμανό ομόλογό της κ. Wolfgang Schauble όσο και τον κ. Juncker για τη δημιουργία μιας μόνιμης γραμματείας στην ευρωζώνη, ένα χρόνιο γαλλικό αίτημα.

Οι υπουργοί Οικονομικών
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinτης ευρωζώνης πραγματοποιούν μία φορά τον μήνα ανεπίσημες συναντήσεις στο πλαίσιο της προετοιμασίας των συνόδων των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει των νόμων της Ε.Ε., σημαντικές οικονομικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα για θέματα φορολογίας, μπορούν να ληφθούν μόνο στο επίπεδο της Ένωσης (όχι της ευρωζώνης).

Όμως, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας -η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο- το Eurogroup καθίσταται περισσότερο επίσημο, ενώ τίθεται ο στόχος για την επίτευξη "περισσότερο στενών οικονομικών σχέσεων εντός της ευρωζώνης".

Η Γαλλία και η Ισπανία επιθυμούν να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία και σε πολιτικό επίπεδο, με συνόδους των αρχηγών κρατών της ευρωζώνης.

Μόνο μία τέτοια συνάντηση έχει πραγματοποιηθεί έως σήμερα (τον Οκτώβριο του 2008, στο Παρίσι και εξαιτίας της κρίσης), όμως και αυτή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σύνοδος αρχηγών της ευρωζώνης, με δεδομένη την παρουσία του Βρετανού πρωθυπουργού κ. Gordon Brown. Πάντως, ο Ισπανός πρωθυπουργός, κ. Jose Luis Rodriguez Zapatero χαρακτήρισε αυτήν τη σύνοδο θρίαμβο, καθώς χάρη σε αυτήν αποτράπηκε η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ευρωζώνης.

Η Γερμανία αντιτίθεται σε εφαρμογή πολιτικών μέσω των οποίων μπορεί να απειληθεί η ανεξαρτησία της ΕΚΤ και να εκτεθεί η τράπεζα σε πολιτικές πιέσεις αλλά και να υπάρξει το ενδεχόμενο οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών να... ξεχάσουν τις ευθύνες τους σε θέματα όπως η δημοσιονομική πειθαρχία.

Το Βερολίνο επιμένει όλο και περισσότερο στο ζήτημα της δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς οι κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τα χρέη τους, ενώ περισσότερο αδύναμες περιφερειακές οικονομίες όπως της Ελλάδας και της Ιρλανδίας τίθενται υπό αμφισβήτηση εάν θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν αλώβητες τη θύελλα της κρίσης.

Αρκετοί Ευρωπαίοι υποστηρίζουν ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Κομισιόν -το όργανο που είναι υπεύθυνο για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων- θεωρούν την Ελλάδα απόλυτα υπεύθυνη για τα προβλήματά της. Γερμανοί πολιτικοί και τραπεζίτες αντιτίθενται στην έκδοση κοινών ομολόγων των μελών της ευρωζώνης, καθώς μία τέτοια κίνηση θα επέτρεπε σε αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα να εκμεταλλευθούν την αξιοπιστία κρατών όπως η Γερμανία και η Γαλλία στις ομολογιακές αγορές.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v