Lex: Οι στρατηγικές εξόδου του 2010

Σοβαρές αναταράξεις στις αγορές ομολόγων ενδέχεται να επιφέρει μια απόφαση των κεντρικών τραπεζών να σταματήσουν να τυπώνουν χρήμα, γράφει ο Lex. Ο "απρόθυμος" ιδιωτικός τομέας και τα προβλήματα υπερχρεωμένων χωρών.

Lex: Οι στρατηγικές εξόδου του 2010
Από όλους τους παράγοντες που θα πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές φέτος, ένας μόνον είναι αυτός που έχει πραγματικά σημασία: η ποσοτική χαλάρωση. Η ποσοτική χαλάρωση είναι ο «ελέφαντας» που κάθεται στη μέση του δωματίου.

Οι κυβερνητικές δαπάνες έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Ο πληθωρισμός αρχίζει να «τσιμπάει», ιδιαίτερα στις τιμές των τροφίμων. Επιπλέον, εντείνεται η ανησυχία των κεντρικών τραπεζιτών σχετικά με τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της ποσοτικής χαλάρωσης και κυρίως για την πιθανότητα η ποσοτική χαλάρωση να τροφοδοτεί μία ακόμα οικονομική «φούσκα» λόγω ρευστότητας.

Κάποια στιγμή το 2010 οι κεντρικές τράπεζες θα θελήσουν να αποδεσμευτούν από την ποσοτική χαλάρωση και να σταματήσουν να τυπώνουν χρήμα για να χρηματοδοτήσουν την αγορά κρατικών ομολόγων.

Αν όμως συμβεί αυτό, ο ιδιωτικός τομέας θα είναι εκείνος που θα κληθεί να επωμιστεί το βάρος της χρηματοδότησης των κρατικών ελλειμμάτων. Αυτό είναι ένα βάρος που μπορεί μεν μέχρι στιγμής να απέφυγαν, είναι όμως μεγάλο. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Αγγλίας χρηματοδότησε το έλλειμμα ύψους 180 δισ. στερλινών της Βρετανίας πέρυσι.

Αν αποδεικνυόταν ότι οι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούσαν να «φέρουν εις πέρας την αποστολή», οι αποδόσεις των ομολόγων θα εκτινάσσονταν, το κόστος δανεισμού θα αυξανόταν σημαντικά, η οικονομική ανάκαμψη θα επιβραδυνόταν και θα έκλεινε η «κάνουλα» στις διεθνείς ροές πίστεως. Αυτό θα οδηγούσε σε σημαντικές μεταβολές στις αποτιμήσεις των αγορών ομολόγων και μετοχών
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. Οι μεγάλοι δανειολήπτες, όπως για παράδειγμα η Ελλάδα, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την απροθυμία των δανειοδοτών να τους παράσχουν επιπλέον χρηματοδότηση με τα τρέχοντα επιτόκια.

Υπάρχει βέβαια μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική. Οι κυβερνήσεις ενδεχομένως να «μεταφέρουν» το βάρος στις εμπορικές τράπεζες στις οποίες κατέχουν υψηλό ποσοστό. Με το να τις αναγκάσουν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, θα μπορούσε να αμβλυνθεί το βάρος της αγοράς που επωμίζονται οι κεντρικές τράπεζες.

Βέβαια, η συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης είναι πιθανή. Στην περίπτωση αυτή, θα διατηρούνταν και το κλίμα αισιοδοξίας στις αγορές. Οι επενδύσεις υψηλού ρίσκου θα συνέχιζαν το ράλι τους και κάθε ομάδα με καλές… πολιτικές διασυνδέσεις, όπως για παράδειγμα οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι χώρες της νότιας Ευρώπης ή οι επενδυτικές τράπεζες, θα μπορούσαν να βρουν βοήθεια μέσω κρατικών προγραμμάτων ενίσχυσης.

Αυτό, όμως, θα αύξανε ακόμα περισσότερο το κόστος της μελλοντικής εξόδου από την ποσοτική χαλάρωση.
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v