Η αφυπνιστική πορεία των ελληνικών ομολόγων

Οι αγορές ομολόγων της Ελλάδας υπέστησαν την πιο δραματική κατάρρευση στην ιστορία της ευρωζώνης, με αύξηση απόδοσης 1,3%, κρούοντας τον κώδωνα για Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία, ακόμη και για Βρετανία.

  • David Oakley (Λονδίνο)
Η αφυπνιστική πορεία των ελληνικών ομολόγων
Οι αγορές ομολόγων της Ελλάδας υπέστησαν αυτήν την εβδομάδα την πιο δραματική κατάρρευση στην ιστορία της ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές κατάλαβαν ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ίσως δεν σηκώνει επιδιόρθωση.

Είναι μια προειδοποίηση για άλλες κυβερνήσεις, αφού η πτώση στις αγορές ομολόγων της Ελλάδας θα μπορούσε να επαναληφθεί σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης και σε ανεπτυγμένες οικονομίες, αν δεν μειωθούν τα επίπεδα-ρεκόρ στα χρέη.

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, που έχουν αντίστροφη σχέση με τις τιμές, αυξήθηκαν 1,3 ποσοστιαία μονάδα αυτήν την εβδομάδα
, σε μια πρωτοφανή κίνηση που καταδεικνύει την κλονισμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Ο κ. Huw Worthington, στρατηγικός αναλυτής fixed income της Barclays Capital, δήλωσε: "Η Ελλάδα είναι πια ξεκάθαρα η οικονομία με τη χειρότερη εμφάνιση, αλλά υπάρχουν κι άλλες χώρες που πρέπει να δείξουν ότι μπορούν να διαχειριστούν το πρόβλημα του χρέους τους, αλλιώς θα μπορούσαν να υποστούν επίσης ξεπούλημα στις αγορές τους".
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Οι αγορές ομολόγων της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας έχουν πιεστεί επίσης αυτήν την εβδομάδα, καθώς οι οικονομίες τους κρίνονται ευάλωτες από τους επενδυτές.

Ο κ. Steven Major, επικεφαλής ερευνών fixed income της HSBC, δήλωσε: "Οι επενδυτές έχουν γίνει πολύ δύσπιστοι. Πουλάνε ομόλογα στις χώρες που πιστεύουν ότι είναι οι πιο ευάλωτες. Είναι μια κατάσταση που έρχεται σε αντίθεση με το ζενίθ της κρίσης, όταν πωλούσαν τα πάντα εκτός από γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα".

Είναι κρίσιμης σημασίας το γεγονός ότι το ευρώ παραμένει σταθερό αυτήν την εβδομάδα. Αυτό δείχνει ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν για διάσπαση της νομισματικής ενοποίησης ή έξοδο της Ελλάδας.

Με δυο λόγια, η Ελλάδα έχει γίνει ο παρίας της ευρωζώνης για τους επενδυτές, καθώς όλα τα στατιστικά οικoνομικά δεδομένα δείχνουν μια οικονομία έτοιμη να εκραγεί. Το χρέος επί του ΑΕΠ θα είναι το υψηλότερο της ευρωζώνης του χρόνου στο 123%, σύμφωνα με την Barclays Capital, ενώ το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα ανέλθει στο 12,7% το 2010, επίσης το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων έναντι του κινδύνου χρεοστασίου έχει αυξηθεί πάνω από εκείνο του Βιετνάμ και της Ουγγαρίας, η οποία υποχρεώθηκε να αποταθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για οικονομική στήριξη φέτος.

Η υπόθεση της Ελλάδας αποτελεί σαφή προειδοποίηση για άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, ακόμη και η Βρετανία, δηλώνουν οι αναλυτές.
"Αν δεν μειώσουν οι κυβερνήσεις τα χρέη και τα ελλείμματα, ίσως υποστούν κι αυτές οι χώρες ξεπουλήματα όπως το ελληνικό. Οι επενδυτές θέλουν μείωση των χρεών και τη θέλουν τώρα", τονίζει ο κ. Worthington.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v