Το 50ετές ομόλογο της Κίνας

Η Κίνα προχώρησε στην παρθενική έκδοση 50ετούς ομολόγου. Δεν είναι πολλές οι κυβερνήσεις που θα τολμούσαν να εκδώσουν χρεόγραφα με την προοπτική ότι θα υπάρχουν πενήντα χρόνια μετά, για να το αποπληρώσουν.

Το 50ετές ομόλογο της Κίνας
Είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος εορτασμού 60ετών κομμουνισμού: Η πώληση 50ετούς ομολόγου. Δεν είναι πολλές οι κυβερνήσεις στον πλανήτη που θα τολμούσαν να εκδώσουν χρεόγραφα με την προοπτική ότι θα υπάρχουν πενήντα χρόνια μετά, για να το αποπληρώσουν.

Οι εκδόσεις του αμερικανικού δημοσίου σταματούν στα 30 χρόνια. Της Ιαπωνίας στα 40. Η Γαλλία και η Βρετανία, δύο χώρες που κάποτε κυριαρχούσαν στον πλανητη, έχουν φτάσει το όριο στα 50. Και τώρα η Κίνα
, μπαίνει στην ελίτ των εθνών πουλώντας ομόλογα ύψους 20 δισ. ρενμίνμπι ή 3 δισ. δολ. που λήγουν το 2059.

Τα ομόλογα πολύ μεγάλης διάρκειας απαντώνται συχνότερα σε εταιρίες με πολύ σταθερά θεμέλια, που τείνουν να «ζουν» περισσότερο από τα πολιτικά κινήματα. Οι επιχειρήσεις έχουν πωλήσει πενταπλάσια 50ετή ομόλογα σε σχέση με τις κυβερνήσεις, αυτή την δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Η Disney (με το ομόλογο «Ωραία Κοιμωμένη»), η Coca-Cola και η IBM έφτασαν να εκδώσουν 100ετή ομόλογα στην δεκαετία του ’90, για να αντεπεξέλθουν στην ζήτηση αλλά και να «τεστάρουν» την αγορά.

Πιο πρόσφατα, η Tesco, η βρετανική αλυσίδα λιανικών πωλήσεων που ιδρύθηκε 30 χρόνια πριν την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, πούλησε ένα 50ετές με απόδοση μόλις 117 μονάδες βάσης υψηλότερα από το αντίστοιχο κρατικό ομόλογο. Αυτό είχε όμως γίνει τον Φεβρουάριο 2007, όταν το sub-prime θεωρείτο ακόμη «ευκαιρία» και όχι «κατάρα».

Το παρθενικό ομόλογο της Κίνας, που εκδίδεται εν μέσω αμφιβολιών για το αξιόχρεο των αναπτυσσόμενων οικονομιών και με χαμηλότερο του αναμενόμενου μέσο όρο απόδοσης 4,3%, είναι από μόνο του κατόρθωμα. Η Κίνα, όπου η ανάπτυξη τροφοδοτείται κυρίως με μετοχές και τραπεζική πίστη, έχει συγκριτικά υποανάπτυκη αγορά ομολόγων. Οι αποδόσεις είναι χαμηλές και οι συναλλαγές ρηχές. Η παράταση της λήξης των κρατικών ομολόγων από τα 30 χρόνια, που δίνει στις επιχειρήσεις πιο μακροπρόθεσμο και με μεγαλύτερη ρευστότητα σημείο αναφοράς, είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Το ομόλογο δεν θα πωληθεί στο εξωτερικό –και ίσως έτσι είναι καλύτερα. Ομάδα Αμερικανών επενδυτών εξακολουθεί να πιέζει το Πεκίνο, μέσω του Κογκρέσου, να αποπληρώσει περίπου 260 δισ. δολ. που χρωστά η Κίνα από ομόλογα τα οποία είχαν εκδοθεί στις αρχές του περασμένου αιώνα. Οι αποπληρωμές σταμάτησαν το 1939 και αποκηρύχθηκαν επισήμως το 1983. Sic transit gloria mundi.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v