Η ασιατική περιπέτεια του Barack Obama

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του κ. Barack Obama στην Ασία είναι γεμάτη προκλήσεις. Πρέπει να πείσει τους Ασιάτες ότι "οι ΗΠΑ επέστρεψαν" και πάλι στην περιοχή. Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας κυριαρχούν και προβληματίζουν...

  • Edward Luce (Ουάσινγκτον)
Η ασιατική περιπέτεια του Barack Obama
Με δεδομένο ότι ο κ. Barack Obama έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικία στην Ινδονησία και στη Χαβάη, τότε ο 44ος Πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ο πρώτος ηγέτης τους που μπορεί να υποστηρίξει ότι διαθέτει έως έναν βαθμό ασιατικές ρίζες.

Οι ρίζες του Αμερικανού Προέδρου μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμες στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ασία, τους ηγέτες της οποίας θα προσπαθήσει να πείσει ότι "οι ΗΠΑ επέστρεψαν", ύστερα από αρκετά χρόνια εγκατάλειψης της περιοχής, ιδιαίτερα κατά την προεδρία του κ. George W. Bush.

Κορυφαία στελέχη του Λευκού Οίκου τονίζουν πως ο κύριος στόχος του κ. Obama είναι ότι η Ασία αποτελεί πλέον κεντρικό θέμα στην πολιτική των ΗΠΑ. Αντίθετα κατά τη διακυβέρνηση Bush μάλλον είχε παραμεληθεί.

"Το βασικό επιχείρημα είναι ότι η Αμερική είναι επίσης ένα κράτος του Ειρηνικού Ωκεανού. Ένα κράτος που κατανοεί τη σημασία της Ασίας στον 21ο αιώνα και θα βοηθήσει και θα στηρίξει μία σειρά ζητήματα που θα καταστήσουν περισσότερο εύπορη και ασφαλή την ευρύτερη περιοχή", αναφέρει ο κ. Ben Rhodes, κορυφαίος σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο κ. Obama ξεκινά σήμερα (12/11) το ταξίδι του από την Ιαπωνία, κατόπιν θα μεταβεί στη σύνοδο του APE το σαββατοκύριακο στη Σιγκαπούρη
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin. Το σημαντικό μέρος, όμως, της επίσκεψης ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα καθώς θα βρεθεί στο Πεκίνο, σε μία προσπάθεια να "χτίσει" εκ νέου τις βάσεις μιας πιο στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Το ταξίδι του ολοκληρώνεται την Πέμπτη 19/11 με την επίσκεψή του στη Νότια Κορέα.

Σε κάθε χώρα ο κ. Obama θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις σε αρκετά διμερή αλλά και διεθνή θέματα. Στην Ιαπωνία θα προσπαθήσει να λύσει τη διαμάχη σχετικά με τη μετεγκατάσταση της αμερικανικής ναυτικής βάσης στα βόρεια της Okinawa. Στη Σιγκαπούρη θα προσπαθήσει να πείσει τα 21 κράτη-μέλη του APEC ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι πιστές στην απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου.

Στην Κίνα θα προσπαθήσει να κερδίσει μεγαλύτερη στήριξη από το Πεκίνο σε θέματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ισορροπία της παγκόσμιας ανάπτυξης, στο Αφγανιστάν και στο Ιράν. Στη Νότια Κορέα θα προσπαθήσει να πείσει ότι οι έξι χώρες που έχουν αναλάβει την υπόθεση των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας θα τα καταφέρουν.

Αυτό όμως που θα χαρακτηρίσει όλο το ταξίδι του Προέδρου των ΗΠΑ είναι τι περιμένουν οι Ασιάτες από αυτόν και τι μπορεί ο ίδιος να τους προσφέρει.

Με δεδομένο ότι η ανεργία στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει το 10% και έχουν χαθεί 17 εκατ. θέσεις εργασίας στην αμερικανική μεταποίηση, ο κ. Obama θα πρέπει να προσέξει ώστε αυτά που θα προσφέρει στους Ασιάτες να μην αποτελέσουν αιτίες για ξέσπασμα οργής στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, ο κ. Obama πάει στην Ασία έχοντας το… ένα του χέρι δεμένο πισθάγκωνα.

"Το πλέον πολύτιμο στον κόσμο είναι οι εταιρίες να έχουν πρόσβαση στην αμερικανική αγορά. Τους το προσφέρουμε χωρίς περιορισμούς", υποστηρίζει ο κ. Leo Gerard, επικεφαλής του συνδικάτου United Steel Workers Union και ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές Obama κατά την προεκλογική περίοδο. Ο ίδιος σπεύδει να προσθέσει: "Το πιο δύσκολο για τον Πρόεδρο είναι να βρει μία ισορροπία μεταξύ του τι μπορούν να προσφέρουν οι ΗΠΑ και αυτών που ζητούν οι Ασιάτες. Πάντως, δεν μπορούμε συνέχεια να χαρίζουμε αμερικανικές θέσεις εργασίας στους Ασιάτες".

Μία ακόμη μεγάλη πρόκληση είναι οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας. Η νυν υπερδύναμη θα πρέπει να τα βρει με τη χώρα που θεωρείται η επόμενη υπερδύναμη του πλανήτη. Πάντως τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Πεκίνο υποστηρίζουν ότι επιθυμούν "στενές και ειλικρινείς" σχέσεις.

Πέραν των οικονομικών θεμάτων, ο κ. Obama θα ζητήσει από το Πεκίνο να τον στηρίξει και σε θέματα της διεθνούς ατζέντας: κυρίως στην προσπάθεια να μην αποτύχει η Σύνοδος της Κοπεγχάγης για το κλίμα τον Δεκέμβριο. Επίσης, ενδέχεται να πιέσει την Κίνα να του παράσχει βοήθεια στο Αφγανιστάν.

"Κανένα από τα παραπάνω θέματα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς να έχουμε τη στήριξη της Κίνας", παραδέχεται ο κ. Jeff Bader, επικεφαλής των συμβούλων του κ. Obama για ασιατικά θέματα.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v