Οι κεντρικές τράπεζες "τάισαν" το ρίσκο

Μετά το "ΟΚ" των κεντρικών τραπεζών, οι διψασμένοι για αποδόσεις επενδυτές "βούτηξαν" στα ριψοκίνδυνα ενεργητικά, ωθώντας ψηλότερα χρηματιστήρια και χρυσό και κόβοντας την κίνηση προς το δολάριο.

  • Neil Dennis
Οι κεντρικές τράπεζες τάισαν το ρίσκο
Οι διψασμένοι για αποδόσεις επενδυτές όρμησαν στα ριψοκίνδυνα ενεργητικά, ωθώντας τα χρηματιστήρια και τα εμπορεύματα ψηλότερα και κόβοντας την κίνηση προς καταφύγια όπως το δολάριο.

Οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της ευρωζώνης τράβηξαν τη σκανδάλη για τη νέα ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων, όταν η Federal Reserve επανέλαβε το μήνυμα "χαμηλά και αρκετό καιρό" στα επιτόκια, ενώ η Bank of England επέκτεινε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

"Τα σημάδια που φάνηκαν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι δρομολογείται μια προσπάθεια επανατοποθέτησης στις ριψοκίνδυνες θέσεις", τονίζει ο κ. Philip Roberts της Barclays Capital. Εν τω μεταξύ, τα στατιστικά δεδομένα της ημέρας επιβεβαίωσαν όλα το σενάριο της ανάκαμψης.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν 77% τον Οκτώβριο ετησίως. Ο σύνθετος δείκτης της Σαγκάης έκλεισε με κέρδη επί 7η συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες καλές ειδήσεις από τα μεγέθη για τις εξαγωγές, τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή.

Στη Γερμανία, την ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, η αύξηση 3,8% στις εξαγωγές και 2,7% στη βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedinπροκάλεσαν... ζεστασιά στα χρηματιστήρια.
Η καλή διάθεση απέναντι στο ρίσκο βελτιώθηκε παραπάνω όταν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες στη σύνοδο του G20 στη Σκοτία συμφώνησαν να κρατήσουν ανέπαφα τα μέτρα οικονομικής στήριξης μέχρι να ακολουθήσει σταθερή πορεία η ανάκαμψη.

Τα blue chips στο αμερικανικό χρηματιστήριο άγγιξαν νέα υψηλά έτους, ενώ η φυγή στο ρίσκο άφησε έντονα πλήγματα στο δολάριο.

"Η ροή της ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών είναι το στοιχείο-κλειδί που τροφοδότησε τις ριψοκίνδυνες συναλλαγές και επιβάρυνε το δολάριο" τονίζει ο κ. David Bloom της HSBC. "Το μήνυμα ότι οι στρατηγικές στήριξης θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται όσο είναι απαραίτητες από το G20 δεν είναι μικρό πράγμα".

Με τη σειρά τους, τα εμπορεύματα στηρίχτηκαν στην πτώση του δολαρίου, που ώθησε τον χρυσό σε νέο ρεκόρ στα 1.110,85 δολάρια. Η πρόσφατη αναρρίχηση του χρυσού ξεκίνησε με την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας αγόρασε 200 τόνους πολύτιμου μετάλλου από το ΔΝΤ για διασπορά στα αποθέματά της.

Και το πετρέλαιο ευνοήθηκε από τις ενδείξεις ανάκαμψης στην Κίνα και στη Γερμανία, για να ενισχυθεί σχεδόν 3%.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v