Το "ασφαλές ρίσκο" των επενδυτών

Οι επενδυτές ρίσκαραν αλλά με μέτρο κατά τη διάρκεια του 2009. Προτίμησαν τις λιγότερο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις. Όμως φαίνονται πρόθυμοι να αλλάξουν στάση και να αναλάβουν πραγματικά υψηλό ρίσκο.

  • Steve Barrow, Standard Bank
Το ασφαλές ρίσκο των επενδυτών
Ο όρος "ασφαλές ρίσκο" μπορεί να είναι οξύμωρος, αλλά περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο το πώς προσαρμόστηκαν οι επενδυτικές επιλογές μετά την κρίση, σύμφωνα με τον κ. Steve Barrow, στρατηγικό αναλυτή της Standard Bank. Όμως, έφθασε ο καιρός αυτή η επενδυτική πολιτική να αλλάξει.

Ο συγκεκριμένος αναλυτής υποστηρίζει: "Καθώς οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις έριξαν πληθώρα μετρητά στο σύστημα για να αντιμετωπίσουν την κρίση, έτσι και οι επενδυτές φρόντισαν να επενδύσουν σε ριψοκίνδυνες επενδύσεις. Όμως διάλεξαν τις λιγότερο επικίνδυνες".

Απόδειξη αυτής της τακτικής το γεγονός ότι το δολάριο έχει υποχωρήσει έναντι των "ανεπτυγμένων" αντιπάλων του και όχι σε σχέση με νομίσματα αναδυόμενων αγορών. Ή τουλάχιστον δεν έχει υποχωρήσει υπερβολικά έναντι των τελευταίων. "Οι επενδυτές προτίμησαν τις λιγότερο ριψοκίνδυνες επιλογές όταν ήθελαν να σορτάρουν το δολάριο", σημειώνει ο κ. Barrow.

Όμως ο αναλυτής θεωρεί ότι αυτή η τακτική θα αλλάξει. "Οι επενδυτές θα στραφούν στις περισσότερο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις, γεγονός που θα καταστήσει το δολάριο πιο αδύναμο έναντι των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών", προβλέπει ο αναλυτής.
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin
Αυτό δεν θα ισχύσει μόνο στα νομίσματα. "Μέχρι τώρα τα 10ετη treasuries αποτέλεσαν μαγνήτη για τους επενδυτές. Όμως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από τη Fed ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου και πιθανώς αυτό να άρει την ικανότητα των treasuries να δρουν ως επενδυτικό καταφύγιο".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v