Διαμάχη για την ΑΜΚ της Παγκόσμιας Τράπεζας

Οι μεγάλοι μέτοχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας φιλονίκησαν στην Κων/πολη για το αίτημα  αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 5 δισ. δολ. που έχει στόχο να υποστηριχθεί ο δανεισμός στις χώρες "μεσαίου εισοδήματος".

  • Krishna Guha, Delphine Strauss και Chris Giles (Κωνσταντινούπολη)
Διαμάχη για την ΑΜΚ της Παγκόσμιας Τράπεζας
Οι κυβερνήσεις – μεγάλοι μέτοχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας φιλονίκησαν χθες, πάνω στο αίτημα για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 5 δισ. δολ. που έχει στόχο να υποστηριχθεί ο δανεισμός στις χώρες "μεσαίου εισοδήματος" -μολονότι εκθείασαν τις επιχειρήσεις του διεθνούς θεσμού στην καταπολέμηση της κρίσης.

Αξιωματούχοι του οργανισμού δηλώνουν ότι τα κεφάλαια είναι απαραίτητα για να αποκατασταθούν τα επιπλέον κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για τις επιχειρήσεις καταπολέμησης της κρίσης. Η Παγκόσμια Τράπεζα αύξησε τον δανεισμό στις χώρες μετρίων εσόδων, στο ποσό-ρεκόρ των 33 δισ. δολ. κατά το οικονομικό έτος έως τις 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο της τριετούς αύξησης του δανεισμού κατά 100 δισ. δολ., για να στηριχθεί η παγκόσμια ζήτηση.

Ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού, κ. Robert Zoellick, τόνισε ότι η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές δυνατότητες χρηματοδότησης της τράπεζας ήδη επηρεάζουν ορισμένες εργασίες σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα αναπτυσσόμενα έθνη εξέφρασαν ομόφωνη υποστήριξη για την αύξηση κεφαλαίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Ινδίας, κ. Pranab Mukherjee, δήλωσε: "Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το στάδιο είναι να συμφωνήσουμε να υποστηρίξουμε αύξηση κεφαλαίων".

Αλλά η Γαλλία και η Βρετανία -που είναι παραδοσιακά μεγάλοι υποστηρικτές της τράπεζας
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin- αναρωτήθηκαν κατά πόσον αυτό είναι απαραίτητο. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Christine Lagarde δήλωσε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα "διαθέτει αρκετούς πόρους για να βοηθήσει τα μέλη της, πηγές που σε καμία περίπτωση δεν έχουν εξαντληθεί".

Η βρετανική πλευρά επέρριψε ευθύνες στην τράπεζα που δεν ανέπτυξε αρκετά γρήγορα τη βοήθεια προς τις φτωχότερες χώρες και δήλωσε ότι δεν αποκλείει την περίπτωση αύξησης μετοχών, αλλά τόνισε ότι η Βρετανία θέλει να δει τις εναλλακτικές λύσεις. Οι ΗΠΑ κράτησαν χαμηλούς τόνους στο ζήτημα και ο υπουργός Οικονομικών κ. Tim Geithner σημείωσε: "Πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι τα επιπλέον κεφάλαια είναι απαραίτητα και ότι θα γίνει ορθή και αποτελεσματική διαχείριση στους όποιους νέους πόρους".

H αύξηση κεφαλαίου προκύπτει σε μια ευαίσθητη περίοδο, όπου οι βιομηχανικές οικονομίες είναι αντιμέτωπες με ογκώδη ελλείμματα. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία φοβούνται πως στην όλη αναδιάρθρωση της μετοχικής σύστασης δεν θα ληφθεί υπόψη ο ρόλος τους ως μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί δωρητές.

Η διαμάχη προκύπτει τη στιγμή που μια ομάδα από 30 πρώην ανώτατους αξιωματούχους και οικονομολόγους ζήτησε πολύ δραστική μεταρρύθμιση του "αδελφού" οργανισμού, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πολύ πιο δραστική από εκείνην που δρομολογείται, στην οποία προβλέπονται αίρεση του αμερικανικού βέτο και μείωση του αριθμού των ευρωπαϊκών εδρών στο διοικητικό συμβούλιο.

© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v