Ρωσία: Δέκα χρόνια ανάπτυξης διά χειρός Πούτιν

Πριν από 10 χρόνια ο κ. Putin ανέλαβε την προεδρία της Ρωσίας. Το οικονομικό μοντέλο που εφάρμοσε τα "πήγε καλά" έως το 2008. Μετά ήρθε η κρίση. Η Ρωσία έχει ανάγκη επιθετικών μεταρρυθμίσεων, που όμως θα αργήσουν...

  • Lex
Ρωσία: Δέκα χρόνια ανάπτυξης διά χειρός Πούτιν
Πριν από 10 χρόνια, τον Αύγουστο του 1999, ένας πρώην πράκτορας της KGB ανέλαβε την προεδρία της Ρωσίας. Ο κ. Vladimir Putin, σήμερα πρωθυπουργός της Ρωσίας, αφού πέρασε οκτώ χρόνια στην προεδρία της χώρας, έχει αρκετούς "καλούς βαθμούς" σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της οικονομίας.

Το ονομαστικό ΑΕΠ ενισχύθηκε από τα 200 δισ. δολάρια στο ένα τρισ. δολάρια. Ο μέσος μηνιαίος μισθός έφθασε στα 600 δολάρια από 100 δολάρια.

Όμως το 2008 "έδειξε" τις αδυναμίες του οικονομικού μοντέλου του κ. Putin ("Putinomics"),
αποκαλύπτοντας ότι στηρίζεται υπερβολικά στην πορεία εμπορευμάτων και φθηνού δανεισμού από το εξωτερικό.

Το ρωσικό ΑΕΠ μπορεί να συρρικνωθεί 10% φέτος, μετατρέποντας τη Ρωσία σε "ουραγό" μεταξύ των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο LinkedinΗ πρώτη φάση του οικονομικού μοντέλου του κ. Putin ολοκληρώθηκε με αρκετή επιτυχία. Υπήρξε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και μάλιστα σε μια στιγμή που η τιμή του "μαύρου χρυσού" άρχιζε την ανοδική της πορεία.

Οι φόροι στο πετρέλαιο αυξήθηκαν, ενώ ενισχύθηκαν και τα φορολογικά έσοδα, βοηθούμενα και από τις "επιθέσεις" στους ολιγάρχες, όπως απέδειξε η περίπτωση Yukos.

Το μεγάλο πρόβλημα εμφανίζεται στη δεύτερη φάση των "Putinomics", δηλαδή στην προσπάθεια τα έσοδα από την πώληση πετρελαίου να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της μεταποίησης και της τεχνολογίας, αλλά και την βελτίωση των υποδομών.

Μετά την Yukos, οι "ισχυροί" γύρω από τον κ. Putin προτίμησαν να δημιουργήσουν "εθνικούς πρωταθλητές" σε πετρέλαιο και βαριά βιομηχανία.

Αποτέλεσμα η Μόσχα να βρίσκεται, πλέον, μπροστά σε ένα δίλημμα: να συνεχίσει να λειτουργεί με την λογική του "business as usual" ή να προχωρήσει στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που θα την βοηθήσουν να εξέλθει από αυτό που ο πρόεδρός της κ. Dmitry Medvedev έχει χαρακτηρίσει "το αδιέξοδο της εξάρτησης από τις εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων".

Όμως οι νέοι ισχυροί δεν επιθυμούν μεταρρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή οι αλλαγές στη νομοθεσία και η καταπολέμηση της διαφθοράς καθίσταται όλο και πιο δύσκολη.

Το αποτέλεσμα αυτού του "κρυφού πολέμου", μπορεί να κρατήσει δέσμια τη ρωσική οικονομία για πολλά χρόνια, σύμφωνα με την Uralisb, χρηματιστηριακή εταιρία με έδρα τη Μόσχα.

Αντί για την εφαρμογή "επιθετικών" μεταρρυθμίσεων που στηρίζει ο κ. Medvedev, καλύτερο θα ήταν να περιμένει κάποιος μία μικρή βελτίωση των "Putinomics". Δηλαδή, ελάχιστες προσπάθειες, για να ξεφύγει η οικονομία από τη σύνδεσή της με την ενέργεια.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v