Εκλάμψεις στην αμερικανική οικονομία

Να είναι άραγε αλήθεια; Οι μικρές λάμψεις των τελευταίων εβδομάδων -όπως τα στοιχεία για τις κατασκευές νέων σπιτιών- κάνουν κάποιους να ισχυρίζονται ότι βλέπουν φως στο τέρμα του τούνελ της αμερικανικής οικονομίας.

  • Lex
Εκλάμψεις στην αμερικανική οικονομία
Να είναι άραγε αλήθεια; Οι μικρές λάμψεις των τελευταίων εβδομάδων κάνουν κάποιους να ισχυρίζονται ότι βλέπουν φως στο τέρμα του τούνελ της αμερικανικής οικονομίας.

Τα στοιχεία Φεβρουαρίου για τις ενάρξεις κατασκευής νέων κατοικιών, για παράδειγμα, ήταν εντυπωσιακά, με τη μεγαλύτερη αύξηση 20 ετών σχεδόν, στο +22%. Οι "δομικές" λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, κατόπιν 5μηνης πτώσης. Ο επιμέρους δείκτης προσδοκιών στην έρευνα καταναλωτικής εμπιστοσύνης University of Michigan έδειξε ότι οι δυνητικοί αγοραστές είναι λίγο λιγότερο απαισιόδοξοι.

Τα χρηματιστήρια έκαναν ράλι. Οι επενδυτές μπερδεύουν, όμως, ένα αβέβαιο "άνοιγμα" στα σύννεφα με μια ηλιόλουστη μέρα. Η αύξηση στις ενάρξεις κατασκευών αποδόθηκε κυρίως στη μεγάλη ανάκαμψη της ευμετάβλητης κατηγορίας συγκροτημάτων. Οι εκδόσεις νέων αδειών επίσης αυξήθηκαν, αλλά -σε ευρύτερο πλαίσιο- πιθανότατα θα έχουν μειωθεί στο μισό σε ετήσια βάση στο α΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan.

Το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν οι επενδυτές είναι να πιστέψουν ότι οι προοπτικές για τους καταναλωτές είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μαύρες - κατάμαυρες. Κι αυτό γιατί η απαραίτητη απομόχλευση στους φουσκωμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δεν έχει καν αρχίσει. Στο δ΄ τρίμηνο το ποσοστό του ακαθάριστου ατομικού χρέους συνολικά ήταν 133%, σύμφωνα με στοιχεία της Federal Reserve, σε σύγκριση με μέσο όρο 90% στη δεκαετία του 1990.

Αν υποθέσουμε ότι το ατομικό εισόδημα δεν θα μεταβληθεί, η επιστροφή σε αυτά τα επίπεδα απαιτεί να μειωθούν οι υποχρεώσεις κατά 4.700 δισ. δολ., που είναι το ένα τρίτο του αμερικανικού ΑΕΠ. Δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί, αλλά η High Frequency Economics πιστεύει ότι οι οικογένειες που είναι περισσότερο χρεωμένες δεν έχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία να εκποιήσουν. Αυτό σημαίνει ότι η απομόχλευση πρέπει να γίνει μέσω αυξημένης αποταμίευσης.

Το πρόβλημα είναι πως τα τελευταία στοιχεία της Fed δείχνουν ότι, με τους τρέχοντες ρυθμούς αποταμίευσης, θα πρέπει να περάσουν 50 χρόνια για να επιστρέψουμε στον συντελεστή χρέος προς εισόδημα του 90%. Γι’ αυτό οι αποταμιεύσεις πρέπει να αυξηθούν πολύ. Κι αυτό θα είναι επίπονο και θα επιφέρει περισσότερα λουκέτα στην αγορά.
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v