Ώρα για αγορές στο City;

Όπως οι γαλοπούλες δεν αποφασίζουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, έτσι και το City του Λονδίνου δεν μπορεί να μιλήσει για τις βρετανικές μετοχές. Κάποια πράγματα, όμως, μιλάνε από μόνα τους...

Ώρα για αγορές στο City;
Όπως οι γαλοπούλες δεν αποφασίζουν για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, έτσι και το City του Λονδίνου δεν μπορεί να μιλήσει για το «τέλος» των βρετανικών μετοχών. Αντιθέτως, με την αγορά 15% χαμηλότερα μέχρι στιγμής στο έτος, πολλοί στρατηγικοί αναλυτές δηλώνουν ότι ήρθε η ώρα για αγορές.

Τρία είναι τα επιχειρήματά τους και είναι ελκυστικά. Πρώτον, ο δείκτης FTSE ιστορικά είναι φθηνός βάσει κερδοφορίας. Δεύτερον, οι μερισματικές αποδόσεις κινούνται κοντά στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2003, όταν είχαν «πιάσει πάτο» οι τιμές των μετοχών. Τέλος, οι επενδυτές ακούνε ότι θα πρέπει να αγνοήσουν την επικείμενη ύφεση και πως σε προηγούμενους πτωτικούς κύκλους η αγορά είχε ανακάμψει αμέσως όταν τα επιτόκια (και ο πληθωρισμός) άρχισαν να υποχωρούν. Αυτό το σημείο καμπής πιστεύεται ότι βρίσκεται προ των πυλών.

Οι χρηματιστές είναι εύκολο να φωνάζουν τέτοιες συστάσεις από το τηλέφωνο, αλλά αυτές οι συστάσεις έχουν αρκετά μειονεκτήματα.

Για παράδειγμα, η σύγκριση των μερισματικών αποδόσεων (που ανεβαίνουν με τον πληθωρισμό, αλλά είναι ριψοκίνδυνα) με τα κουπόνια των αμερικανικών ομολόγων (που είναι σταθερά, αλλά απαλλαγμένα κινδύνου) δεν έχει μόνο θεωρητικά κωλύματα. Όπως καταδεικνύει έρευνα της Smithers & Co, αυτή η μεθοδολογία -γνωστή και ως «μοντέλο της Fed»- δεν έχει καλό ιστορικό στις προβλέψεις για την πορεία των μετοχών.

Το πρόβλημα με την αντιμετώπιση της πτώσης των επιτοκίων και του πληθωρισμού σαν να ήταν το «πράσινο φως» για την αγορά μετοχών είναι πιο προφανές. Πράγματι, στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, το «γύρισμα» στις αγορές έγινε έναν μήνα πριν από την πρώτη μείωση των επιτοκίων, όπως σημειώνει η Lehman Brothers.

Αλλά και στις δύο εκείνες δεκαετίες η επιχειρηματική κερδοφορία επιταχυνόταν. Σήμερα, οι εκτιμήσεις είναι έντονα πτωτικές για φέτος και για την επόμενη χρονιά. Το παράδειγμα της Ιαπωνίας μετά τη φούσκα έδειξε ότι οι αγορές δεν έχουν πρόβλημα να υποχωρήσουν παρά τη μείωση επιτοκίων και τιμών. Επιπλέον, καθώς η πίστωση είναι δύσκολη, οι βρετανικές εταιρίες θα εκδίδουν χρεόγραφα σε μια αγορά που δεν θα τα έχει καθόλου «όρεξη».

Καλύτερο θα ήταν οι επενδυτές να πουλήσουν στην άνοδο.
© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v