Ανεβάζει τους τόνους η ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος

Η ΕΚΤ καλεί το Βερολίνο να αποδεχθεί γενναία μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Οι πιέσεις της Γαλλίας, η έλλειψη ευελιξίας των Γερμανών και η θέση του ΔΝΤ. Τα δύο σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι.

Ανεβάζει τους τόνους η ΕΚΤ για το ελληνικό χρέος
  • των Mehreen Khan και Jim Brunsden

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ασκεί πιέσεις στην νέα κυβέρνηση της Γερμανίας να δεχθεί γενναία και «αυτοματοποιημένα» μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα, στηρίζοντας τις εκκλήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενόψει της αποχώρησης από το πρόγραμμα αυτό το καλοκαίρι.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την Παρασκευή, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ανέφερε πως οι χώρες «γεράκια» - με μπροστάρη τη Γερμανία – πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουν σε «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος» για να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη των αγορών μετά την λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

Η παρέμβαση της ΕΚΤ γίνεται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία για το βαθμό του πολιτικού ελέγχου που πρέπει να έχουν οι πιστωτές σε έναν μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους που θα προσαρμόζει τις αποπληρωμές του ελληνικού χρέους ανάλογα με τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.

Η Γερμανία και οι σύμμαχοι της στην Ολλανδία, στην Αυστρία και στην Φινλανδία θέλουν ο μηχανισμός να περιλαμβάνει αυστηρούς όρους, όπως ψηφοφορίες στην Bundestag σε ετήσια βάση για να μην έχουν οι μελλοντικές ελληνικές κυβέρνησης την δυνατότητα υπαναχώρησης από τις υποσχέσεις για επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ή την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο μέλλον, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το Παρίσι και το ΔΝΤ πιέζουν για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα χωρίς περιθώρια πολιτικών υπολογισμών ως την καλύτερη λύση για την διαβεβαίωση των επενδυτών ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να χρηματοδοτηθεί χωρίς πόρους των πιστωτών.

Η ΕΚΤ φοβάται επίσης πως η σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με άλλους στόχους διακινδυνεύει να αυξήσει τις ανησυχίες της αγοράς για τον όγκο του χρέους της Ελλάδας, το οποίο βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, καθώς η χώρα θα ξεκινάει τη νέα ζωή της εκτός μνημονίων.

«Όσο πιο εμπροσθοβαρή είναι (τα μέτρα ελάφρυνσης) και όσο πιο αυτοματοποιημένα, τόσο περισσότερο μπορούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια ανάκτησης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στις αγορές» δήλωσε ο κ. Κερέ μετά τη συνάντηση του Eurogroup στη Σόφια.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η Αθήνα πρέπει να συγκροτήσουν ένα «ισχυρό» σύστημα μεταμνημονιακής παρακολούθησης για την διαβεβαίωση των επενδυτών ότι η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει με βιώσιμο τρόπο χρέος από τις διεθνείς αγορές.

«Αρχίζοντας από τις 21 Αυγούστου, μια μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος… αυτό που ήταν μέχρι σήμερα μια συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών θα γίνει μια συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και των αγορών κεφαλαίων», είπε ο Κερέ.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης όρισαν την Παρασκευή την 21 Ιουνίου ως την τελική προθεσμία για να συμφωνήσουν σε όλους τους όρους της εξόδου της Ελλάδας από τα οκταετούς διάρκειας προγράμματα διάσωσης κατά την διάρκεια των οποίων έλαβε μεγάλη χρηματοοικονομική βοήθεια από τους ευρωπαίους πιστωτές.

Η σκληρή γραμμή της Γερμανίας για τον μηχανισμό ελάφρυνσης χρέους υπονοεί ότι ο νέος σοσιαλιστής υπουργός οικονομικών, Ολαφ Σολτς δεν θα αποδειχτεί περισσότερο πρόθυμος σύμμαχος της Ελλάδας από τον κεντροδεξιό προκάτοχο του, τον Β. Σόιμπλε.

«Οι Γερμανοί δεν έδειξαν καμία ευελιξία τις τελευταίες εβδομάδες», είπε ένας αξιωματούχος.

Οι υπουργοί απέφυγαν την Παρασκευή να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις αναφορικά με το ελληνικό χρέος. Ο Μπρούνο Λεμέρ, Γάλλος υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος που παρενέβη για το θέμα, προειδοποιώντας ότι ο χρόνος τελειώνει πριν από το ορόσημο του Ιουνίου, σύμφωνα με διπλωμάτες με γνώση της συζήτησης.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v