Η Κίνα αύξησε τις θέσεις της σε αμερικανικά ομόλογα τον Φεβρουάριο παρά την κλιμακούμενη εμπορική ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, βοηθώντας να μειωθούν οι ανησυχίες ότι η χώρα θα μπορούσε να πουλήσει αμερικανικό ενεργητικό, επιστρέφοντας έτσι το χτύπημα της κυβέρνησης Τραμπ.
Η Κίνα, ο πιο μεγάλος ξένος κάτοχος αμερικανικού κρατικού χρέους, πρόσθεσε 8,5 δισ. δολάρια στις θέσεις της τον Φεβρουάριο, φτάνοντας συνολικά στο 1,18 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, τη Δευτέρα.
Αν και οι επενδυτές αρχικά φοβήθηκαν ότι οι ΗΠΑ θα καταλήξει σε εμπορικό πόλεμο, μετά την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ την 1η Μαρτίου, η πρώτη υπόνοια ότι αυτός έρχεται προέκυψε στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν το Υπουργείο Εμπορίου πρότεινε στον Λευκό Οίκο να επιβάλει ελέγχους ή δασμούς.
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε ήδη επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές φωτοβολταϊκών πάνελ και πλυντηρίων με έναν ανώτερο Κινέζο αξιωματούχο να λέει σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων, μετά τις συστάσεις του Υπουργείου Εμπορίου, ότι «θα πάρουμε απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».
Μερικοί αναλυτές φοβούνται ότι η χώρα θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τη θέση της, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ουάσιγκτον, για μία αντίβαρο σε μια αντιπαράθεση.
Η μεγάλου μεγέθους πώληση των αμερικανικών ομολόγων θα ασκούσε ανοδική πίεση στα αμερικανικά επιτόκια και δυνητικά θα αποδυνάμωνε το νόμισμα της χώρας, καθώς η Κίνα πουλάει δολάρια στην αγορά. Οι περισσότερες από τις θέσεις της Κίνας είναι σε μακροχρόνιους τίτλους, με ωριμάνσεις μεγαλύτερες του ενός έτους.
Ωστόσο, οι αγορές ομολόγων της Κίνας οδηγούνται από το εμπορικό έλλειμμα με την Αμερική, χρησιμοποιώντας δολάρια, που αποκτούνται από πωλήσεις αγαθών στις ΗΠΑ, για να αγοράσουν τα ομόλογα, και όποια κίνηση για να πουλήσουν – ή ακόμη και να σταματήσουν τις αγορές – θα χτυπούσε την αξία του μεγάλου χαρτοφυλακίου της Κίνας σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα, είπε ο Kvin Giddis, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της Raymond James.
«Δεν τους εξυπηρετεί πραγματικά να πουλήσουν σε μαζικές ποσότητες ως απειλή, την ώρα που διατηρώντας τόσο μεγάλες συμμετοχές θα δέχονταν πλήγμα από την κίνηση», είπε ο κ. Giddis. «Ως καθαρή επένδυση, παραμένει η καλύτερη για τους Κινέζους, έτσι ώστε να έχουν έκθεση στο δολάριο με τα μετρητά τους. Ενώ θα μπορούσαν πιθανώς να κάνουν αυτή την κίνηση, αν τα πράγματα γίνονταν χειρότερα ή κλιμακώνονταν, είναι αμφίβολο ότι θα το κάνουν αυτή τη στιγμή».
Η Κίνα αγόρασε καθαρά συνολικά 15 δισ. δολάρια σε μακροχρόνιους τίτλους αμερικανικών ομολόγων τον Φεβρουάριο, αλλά λόγω άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των διακυμάνσεων τιμών στους υποκείμενους τίτλους, οι συμμετοχές της αυξήθηκαν κατά το ήμιση από το παραπάνω ποσό, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η απόδοση του δεκαετούς Treasury αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης, στο 2,86% τον τελευταίο μήνα.
Οι ευρωπαίοι κάτοχοι επίσης ανέβασαν τις αγορές treasuries, αποκτώντας 22 δισ. δολάρια σε μακροχρόνιους τίτλους, οδηγούμενοι από τα 18 δισ. δολάρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Ιαπωνία, η δεύτερη μεγαλύτερη κάτοχος αμερικανικών κρατικών ομολόγων, πούλησε 14 δισ. δολάρια.
Τα στοιχεία συναλλαγής μπορεί να είναι παραπλανητικά, καθώς αναφέρονται στην τοποθεσία συναλλαγής και όχι στην έδρα του κατόχου. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεγάλο οικονομικό κέντρο, οπότε ο αγοραστής μπορεί να μην έχει απαραίτητα εκεί την έδρα του.
Συνολικά, 43 δισ. δολάρια προστέθηκαν σε ξένα χαρτοφυλάκια, στον δεύτερο συνεχόμενο μήνα θετικών ροών.
© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation