Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 20 2009

Τι ξέρουν οι ξένοι για επιτόκια - τράπεζες;

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέας μείωσης των ευρωεπιτοκίων κατά 25 μονάδες, καθώς στη Φρανκφούρτη ανησυχούν μήπως οι ενδείξεις ανάκαμψης έχουν υπερεκτιμηθεί.

Την ίδια ώρα η Κομισιόν παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική για την πραγματική οικονομική κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών η οποία μάλιστα την οδηγεί (όπως αναφέρεται στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" ) στην ανακοίνωση οδηγίας βάσει της οποίας όσες τράπεζες παίρνουν κρατική βοήθεια θα υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους (σ.σ.: δηλαδή μέχρι τώρα οι Ευρωπαίοι έκαναν περίπου ό,τι και οι Αμερικανοί: τα… στραβά μάτια εκεί όπου το σύστημα είχε ισχυρά συμφέροντα;).

Στην εγχώρια αγορά οι τράπεζες εξακολουθούν να δανειοδοτούν με υψηλό κόστος και η απόκλιση των επιτοκίων από τον μέσο όρο της Ε.Ε. αυξάνεται κι άλλο, ακόμη και από εκείνα τα ιδρύματα που έκαναν χρήση των κρατικών προνομίων και αρωγής (όλων ημών των φορολογουμένων).

Αυτό συμβαίνει από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια λιγότερο από τις ευρωπαϊκές, με συνέπεια να παρατηρούνται περίεργες καταστάσεις στην αγορά.

Χαμηλότατο το επίπεδο ενδοτραπεζικού και διατραπεζικού δανεισμού, τουλάχιστον 3 - 3,5 μονάδες υψηλότερα το βασικό επιτόκιο δανεισμού, επιτρέποντας στα ιδρύματα να εγγράφουν σημαντικές αξίες σε μια περίοδο όπου οι παραδοσιακές πηγές εσόδων έχουν μειωθεί δραματικά.

Σε ανάλογες διαπιστώσεις κατέληξαν οι αρμόδιοι, οι οποίοι συμμετείχαν στην τελευταία σύσκεψη (μεταξύ του υπουργού Οικονομίας, του διοικητή της ΤτΕ και των κρατικών επιτρόπων στις τράπεζες), στην οποία εξετάστηκε ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην οικονομία.

Τα στοιχεία αποθαρρυντικά, καθώς τα δάνεια "τρέχουν" με ετήσιο ρυθμό αύξησης 8,8% (στοιχεία Μαΐου), ενώ τα αντίστοιχα στην Ε.Ε. είναι 3,1%. Παράλληλα, σημαντικό πρόβλημα… διαπιστώθηκε στο επίπεδο των υψηλών επιτοκίων των δανείων, παρά το γεγονός ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται στο 1%, ενώ στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και το διατραπεζικό Εuribor τριμήνου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι τραπεζίτες στην πλειονότητά τους "ξέχασαν" να μειώσουν τα   σ τ α θ ε ρ ά τους επιτόκια και αύξησαν το περιθώριο κέρδους τους στα κυμαινόμενα. Το ίδιο διάστημα… ψαλίδισαν τα περισσότερα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, που σημειωτέον από το 5,5% - 6% στο τέλος του 2008 έχουν υποχωρήσει μέχρι και το 3% σήμερα.

Αυτά βέβαια τα γνωρίζουν από… πρώτο χέρι κυρίως οι ξένοι διαχειριστές, μεγαλοθεσμικοί, που τις τελευταίες ημέρες επανακάμπτουν στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, προεξοφλώντας σημαντική βελτίωση των εσόδων των ιδρυμάτων.

Οι ξένοι επίσης κατέχουν πολύ καλά τη σύνθεση της ελληνικής οικονομίας, τη δομή της, την κυρίαρχη παρουσία και σημασία των τραπεζικών ομίλων, τις αντοχές των εκάστοτε κυβερνώντων. Και γι' αυτό ποντάρουν πως με αυτούς τους όρους του παιχνιδιού ο εγχώριος κλάδος μπορεί να παρουσιάσει αναλογικά μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους στα κρίσιμα τρίμηνα που ακολουθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v