Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 24 2024

Η S&P, ο ΟΔΔΗΧ και τα οφέλη

Ουδεμία έκπληξη από την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για έξοδο στις αγορές. Το παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει από το βράδυ της Παρασκευής η Standard & Poor's με την κατά γενική εκτίμηση μη αναμενόμενη αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας ήταν -σχεδόν- σίγουρο πως θα αξιοποιούσε η ετοιμοπόλεμη ομάδα του Οργανισμού.

Δεδομένη η πρόθεση για εμπροσθοβαρή κάλυψη του σχεδόν συνόλου του δανειακού προγράμματος του 2024, ακριβώς όπως είχε υλοποιήσει το 2023. Για αυτό και η σχετική αναφορά του ΕΚΗ, από νωρίς το πρωί της Δευτέρας, προϊδεάζοντας για την κίνηση του ΟΔΔΗΧ.

Στη σημασία και τις προδιαγραφές αναφέρεται αναλυτικά, από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης.

Αψογα τα αντανακλαστικά λοιπόν της Αθήνας και έξοδος με έκδοση 30ετούς (!), αφορμή που σε χρόνους d.t επιφέρει σημαντικά οφέλη, άμεσα, καθώς η Eurobank προχώρησε εχθές με ομόλογο 7ετούς διάρκειας -αντλώντας 650 εκατ.-, έμμεσα από το αποτέλεσμα της μόχλευσης σε χρηματιστηριακό επίπεδο, με τον τραπεζικό κλάδο να επανέρχεται θεαματικά.

Με 3,48% για τον ΔΤΡ εχθές Τρίτη, με 2,99% τη Δευτέρα, εύλογα σε όρους αποτίμησης το όφελος κατ' αρχήν για τις 4 συστημικές αλλά και το ευρύτερο μέρος της αγοράς/εισηγμένων μετά τη νέα ισχυρή χθεσινή άνοδο.

Στα έμμεσα οφέλη, που προοπτικά ενδέχεται να επενεργήσουν πολλαπλάσια αναφέρθηκε, από τη Δευτέρα κιόλας, ο Dr Money.

Εύλογη η διάγνωση για το πώς η αναβάθμιση-έκπληξη από τη Standard & Poor's θα μπορούσε να «σύρει» τη Moody's σε ανάλογη κίνηση-έκπληξη. Θυμίζοντας πως ο μεγαλύτερος/ισχυρότερος οίκος αξιολόγησης -Moody's- ξαναβαθμολογεί την ελληνική οικονομία στις 6 Σεπτεμβρίου.

Με αυτή την προσέγγιση θα είχε ενδιαφέρον εάν ορισμένοι γνώστες επιχειρούσαν να προεξοφλήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v