Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 10 2024

Optima Bank: Προλαβαίνει;

Πριν ένα μήνα (5 Μαρτίου) η αναφορά της στήλης στην Optima Bank, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023.

Η πρώτη (μη συστημική) τράπεζα, με προαναγγελθείσα (από την περίοδο των εγγραφών εισαγωγής στο ΧΑ) διανομή μερίσματος.

Σημειώναμε τότε: «... για κερδοφορία μεγαλύτερη των 100 εκατ. εκτιμούν, όπως και υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, με την εισηγμένη να αποτιμάται στα 567,4 εκατ. ευρώ. Δίχως συμμετοχή Δημοσίου, ΤΧΣ κ.λπ., χωρίς NPLs, με διψήφιο ρυθμό ενίσχυσης της καθαρής λειτουργικής κερδοφορίας (σύμφωνα με τα μεγέθη 9μήνου), έχει ενδιαφέρον η αυριανή ανακοίνωση. Ακριβώς γιατί φωτίζει και αυτή την πλευρά του (μη συστημικού) banking...».

Τότε (5/3) η μετοχή ήταν στα 7,70 ευρώ, επίπεδο απ' όπου στις 19 Μαρτίου ενεργοποιήθηκε θεαματικός ανοδικός σχηματισμός, με αυξημένες συναλλαγές, παραπέμποντας σε αγορές από «ισχυρά επιχειρηματικά χέρια».

Η τάση ενισχύθηκε όταν η Εθνική (στις 2 Απριλίου) ξεκίνησε την κάλυψη της εισηγμένης, δίνοντας τιμή-στόχο τα 10,4 ευρώ, για να ακολουθήσει (στις 8 Απριλίου) η Pantelakis Securities, ανεβάζοντας τον πήχη στα 11 (από τα 10) ευρώ, διατηρώντας τη σύσταση για απόδοση μεγαλύτερη της αγοράς (overweight).

Πλέον στα 9,63 ευρώ η μετοχή -σε υψηλό ημέρας- και αποτίμηση στα 709,6 εκατ., με εύλογο το ενδιαφέρον της κοινότητας εάν είναι εφικτή (και πως) η ένταξή της στον δείκτη FTSE 25. Είτε σε αυτήν είτε στην επόμενη (6μηνιαία) αναθεώρηση το ενδεχόμενο έχει λιγότερες και περισσότερες (αντίστοιχα) πιθανότητες, κάτι που αποτελεί ένα από τα στοιχήματα που συζητιούνται στα χρηματιστηριακά γραφεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v