Για τους BRICS, τον Μόντι και τι μπορεί να περιμένει η Αθήνα, η χθεσινή ανάρτησή μας.
Ενα βήμα παραπέρα προς την Παρασκευή η σημερινή, με σημείο αναφοράς το ετήσιο συμπόσιο των τραπεζιτών στο Ουαϊόμιγκ.
Στην πρώτη συνάντηση -που ξεκινά σήμερα- μόνο και μόνο το πλήθος των ηγετών από χώρες του Τρίτου Κόσμου ενισχύει όσους αναλυτές τη χαρακτηρίζουν ιστορική, ασχέτως του αποτελέσματος που θα προκύψει.
Ακολουθεί η συνάντηση στο Τζάκσον Χολ, όπου οι επικεφαλής των FED και ECB θα πρέπει να πείσουν τις πανίσχυρες αγορές πως η πολιτική τους είναι η μόνη εφαρμόσιμη, παρά τα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που επιφέρει, η δε Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να πείσει πολλαπλά την Ευρώπη, που υφίσταται πολλαπλάσια απ' ό,τι οι ΗΠΑ.
Κυρίως οι δύο τους θα πρέπει να απαντήσουν στις αγορές γιατί το δολάριο (ως μόνο αποθεματικό νόμισμα στον πλανήτη) αλλά και το ευρώ θα είναι οι σταθερές της «επόμενης ημέρας» σε αυτό τον κόσμο. Εάν ναι, τότε η Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα που έχουν ιδρύσει οι BRICS δεν θα μπορεί να θεωρηθεί ως... πρωτόλειο ενός άλλου/εναλλακτικού σημείου αναφοράς (νομισματικού/γεωπολιτικού), ειδάλλως...
Πού «χωράει» η ελληνική πλευρά σε όλα αυτά; Μία διάσταση επιχειρήθηκε να δοθεί εχθές, με την επίσκεψη του Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα και τη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη.
Μία άλλη μάς πηγαίνει λίγο πιο μακριά χρονικά, συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα, στις 26 Οκτωβρίου.
Θα έχουν προηγηθεί οι αξιολογήσεις της οικονομίας από DBRS, Moody's κ.λπ., η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου -με πιθανότερη ακόμη μία αύξηση επιτοκίων, η αρχή της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες...