Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2008

Τα μέτρα Αλογοσκούφη, το αλαλούμ και η… κρυάδα

Τα μέτρα Αλογοσκούφη, το αλαλούμ και η… κρυάδα
Η Ελλάδα μας σε όλο της το μεγαλείο! Λίγες ανακοινώσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας έχουν τη σημασία που είχε η χθεσινή για τα μέτρα ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα, κι όμως εδώ καταφέραμε να γίνει αλαλούμ.

Οι διατυπώσεις στις προφορικές δηλώσεις του κ. Αλογοσκούφη δεν συνέπιπταν με τα γραπτά κείμενα που κυκλοφόρησαν, με αποτέλεσμα ακόμη και οι αναλυτές να μην αντιλαμβάνονται τι ακριβώς θα γίνει, ιδίως με τα ομόλογα "ειδικού τύπου" τα οποία θα εκδώσει το Δημόσιο.

Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι τα χρήματα από την έκδοση των ομολόγων αυτών θα κατατεθούν στις τράπεζες για να αυξήσουν τη ρευστότητά τους.

Από το γραπτό κείμενο, όμως, προκύπτει ότι θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα που θα εκχωρηθούν στις τράπεζες με αντάλλαγμα μέρος του δανειακού τους χαρτοφυλακίου. Οι τράπεζες θα μπορούν να κάνουν repos τα ομόλογα του Δημοσίου και να πάρουν ρευστότητα, ενώ το Δημόσιο θα λαμβάνει προμήθεια 0,5% έως 1%.

Άρα μετρητά δεν πρόκειται να προκύψουν για το Δημόσιο, επομένως πώς να... κατατεθούν;

Προφανώς ο υπουργός μπέρδεψε (σε μάλλον… κρίσιμη στιγμή) μία άλλη ενναλλακτική που συζητήθηκε, ήτοι την έκδοση ομολόγων του Δημοσίου που θα πωλούνταν σε επενδυτές και εν συνεχεία το Δημόσιο θα έκανε κατάθεση τα χρήματα αυτά στις τράπεζες.

Για να περάσουμε, πάντως, στην ουσία των μέτρων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να χρεώσει… ακριβά τη βοήθειά της ζητώντας προμήθειες 1% και 1,5% για να κάνει αυτήν την "τράμπα".

Για τους τραπεζίτες ήταν μια μικρή… κρυάδα!

Διότι το κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθεί στο κόστος με το οποίο θα λάβει το repos η τράπεζα, που σημαίνει περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων στα δάνεια.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν αυτό το κόστος θα περάσει εξ ολοκλήρου στους πελάτες των τραπεζών που θα κάνουν χρήση του μέτρου (κάτι που κανονικά θα πράξουν οι τράπεζες), άρα αν εν τέλει θα περάσει στην ίδια την οικονομική δραστηριότητα.

Κάποιοι τραπεζίτες θεωρούν επίσης υπερβολική (για να το πούμε… χαριτωμένα) την επιταγή της κυβέρνησης να θέσει σε επιτροπεία της αμοιβές των στελεχών όχι μόνο στις τράπεζες στις οποίες θα αγοράσει προνομιούχες μετοχές (εκεί λογικό είναι) αλλά και σε εκείνες που θα κάνουν χρήση των μέτρων βοήθειας της ρευστότητας.

Διότι στη μία περίπτωση το κράτος γίνεται μέτοχος (έστω και προνομιούχος), ενώ στην άλλη είναι απλώς δανειστής για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Αλλά εδώ είναι Ελλάδα. Τον κρατικό παρεμβατισμό τον έχουν στο… αίμα τους οι κυβερνήσεις και κάτω από κανονικές συνθήκες δεν θα τον έχουν τώρα που κρατικοποιούνται τράπεζες στις... ΗΠΑ;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v