MIG: Τελικά επιβεβαιώθηκαν οι… φόβοι που εξέφρασε προχθές η στήλη. Στη χθεσινή συνέντευξη, παρουσία πλήθους δημοσιογράφων, ο Μάριος Ηλιόπουλος δεν άνοιξε καθόλου τα χαρτιά του σε σχέση με την υπόθεση, περιοριζόμενος σε γενικόλογες αναφορές για… πανοπλίες (που θα βάλει όταν χρειαστεί).
Ήδη όμως έχει φροντίσει να κυκλοφορούν φήμες που δίνουν τον τόνο. Σύμφωνα με αυτές, «αμφιβολίες πολλές» φαίνεται να βασανίζουν το μυαλό του κ. Ηλιόπουλου (κατά το παλαιότερο άσμα του Λευτέρη Μυτιληναίου), για πληθώρα νομικών θεμάτων.
Από το inside information και τη χειραγώγηση, ως τα «λογιστικά τερτίπια» κι άλλα θέματα που μάλλον θα χρησιμοποιηθούν ως «λόγχες» μαζί με τις ανωτέρω πανοπλίες, αρχής γενομένης στη συνέλευση της ερχόμενης εβδομάδας.
Στα «κάστρο» της Πειραιώς πάντως, όπως και στα γειτονικά της MIG και της ΑΤΤICA GROUP (που είναι και η… καλλίπυγος δεσποσύνη της υπόθεσης), τα μαθαίνουν όλα αυτά και δεν εκδηλώνουν οιαδήποτε ανησυχία.
ΥΓ: Η μετοχή, ενώ άνοιξε ψηλότερα, έκλεισε τελικά στην αναθεωρημένη τιμή δημόσιας προσφοράς της Πειραιώς (0,2170 ευρώ), κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε την ημέρα που ανακοινώθηκε η αναθεωρημένη τιμή!
Όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα αγόρασε χθες στο 0,2170 1,6 εκατ. τεμάχια (εκεί είναι μόνιμα το… τούβλο με δεκάδες εκατομμύρια τεμάχια προς αγορά) ενώ πέντε καπίκια ψηλότερα, στο 0,2175, κάποιοι ψώνισαν κάτι λιγότερο από 2,5 εκατ. τεμάχια.
ΜΑΡΙΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του εφοπλιστή να μη γίναμε σοφότεροι ως προς τις κινήσεις του στο «μέτωπο MIG», ωστόσο, όλο και κάτι μάθαμε για τα σχέδιά του γύρω από τον θαλάσσιο τουρισμό.
Όπως είπε ο ίδιος στα γνωστά «πηγαδάκια» έχοντας πλέον αποκτήσει πέντε κρουαζιερόπλοια, σχεδιάζει την επέκτασή του στον κλάδο της κρουαζιέρας. Βέβαια, όπως ξεκαθάρισε, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα, καθώς η κρουαζιέρα έχει υποστεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία και δεν έχει ανακάμψει ακόμη πλήρως, οπότε το timing δεν είναι το πλέον κατάλληλο…
Σχολιάζοντας, μάλιστα, την επικείμενη τουριστική σεζόν, ο Mr. Seajets είπε ότι είναι μεν αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα επιφυλακτικός λόγω πολέμου και πανδημίας.
OLYMPIA GROUP: Οργασμός εξαγορών επικρατεί στον όμιλο του Πάνου Γερμανού. Δεν είναι μόνο τα deals που τρέχουν στη Sunlight, κατά μήκος της αλυσίδας αξίας της μπαταρίας, αλλά και αυτά της Public Group, κατά μήκος του ταξιδιού του καταναλωτή.
Η επένδυση στη Svuum, πλατφόρμα courier που προσφέρει ευκολίες στον χρήστη για έλεγχο της πορείας της παραγγελίας του, ενισχύει περαιτέρω τις δυνατότητες της εταιρείας στο last mile, μετά την επένδυση στο δίκτυο lockers BoxNow, το λανσάρισμα της υπηρεσίας Next Day Delivery και τη συνεργασία που έχει συνάψει με τον όμιλο logistics Βεϊνόγλου.
Το σχέδιο για το οικοσύστημα καινοτομίας που θέλει να χτίσει ο όμιλος περιλαμβάνει επενδύσεις σε scale-up επιχειρήσεις με όχημα το Public Capital Partners (PCP) και αρχικό προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ξεπεραστεί με τη... φόρα που έχει πάρει η ομάδα.
Μετά την BoxNow, τη συμμετοχή στο Endeavor Catalyst Fund IV, την Klarna, τη Svuum κ.ο.κ., θα πρέπει να αναμένονται 1-2 ακόμη ντιλ, πιθανόν σε audiobooks και ed-tech.
Ας σημειωθεί ότι η στρατηγική «Public²» προβλέπει άλλα 100 εκατ. ευρώ επενδύσεις -σύνολο 120 εκατ. ευρώ- τη διετία 2022-2023, όπως είχε πει πριν από λίγους μήνες ο διευθύνων σύμβουλος του Public Group Ρόμπυ Μπουρλάς.
ΔΕΗ-ΟΠΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ: Στο σκέλος των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπήχθη η επένδυση της ΔΕΗ, για ανάπτυξη οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυό της. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Σήμερα αναμένεται να πέσουν και οι τυπικές υπογραφές.
Η ΔΕΗ θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο από το TAA, ύψους 290 εκατ. ευρώ, και δανεισμό από κοινοπραξία τραπεζών (Πειραιώς, Alpha και Eurobank) της τάξης των 280 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από ίδια συμμετοχή της ΔΕΗ.
ΔΕΣΦΑ: Εγκαίνια σημαντικών έργων υποδομής δεν γίνονται χωρίς την παρουσία υπουργών και λοιπών αξιωματούχων, ιδίως σε προεκλογικές περιόδους. Γι' αυτό και ήταν… εκκωφαντική η απουσία της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πανηγυρική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στην Κοζάνη η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ. Ούτε ο Κώστας Σκρέκας ούτε η Αλεξάνδρα Σδούκου παραβρέθηκαν.
Παρότι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου προς τη Δυτική Μακεδονία, που μπήκε σε τροχιά κατασκευής, αποτελεί κορυφαίο έργο για τον ΔΕΣΦΑ.
Γιατί άραγε; Μάλλον, λένε ήδη οι κακές γλώσσες, επειδή δεν προσέφερε προσωπικό «προεκλογικό ενδιαφέρον» η περιοχή…
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά των ελληνικών κυβερνήσεων είναι οι καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων. Κλασικό παράδειγμα είναι η σπουδή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προαναγγείλει στις αρχές του 2022 ότι θα φορολογήσει τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει νομοθετήσει σχετικά, μεταφέροντας το θέμα στην... επόμενη κυβέρνηση.
Η καθυστέρηση αυτή όμως στοίχισε στην αγορά, καθώς φρέναρε τη δημιουργία νέων Ταμείων (είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη). Πολλοί εργαζόμενοι απλά διστάζουν να επιλέξουν έναν τρόπο αποταμίευσης, χωρίς να γνωρίζουν πώς θα φορολογηθεί, παρότι κυβερνητικοί παράγοντες διαμηνύουν ότι σε κάθε περίπτωση η φορολόγηση θα είναι «περιορισμένη και ευνοϊκή».
Η ζημιά για τον θεσμό των ΤΕΑ έχει ήδη γίνει.
ΥΓ1: Πάντως, καθ’ οδόν για αδειοδότηση βρίσκονται πέντε νέα ΤΕΑ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αυτά της Alpha Bank και μιας ακόμη εισηγμένης εταιρείας στο ΧΑ.
ΥΓ2: Με θερμά λόγια για το ΤΕΑ που αποφάσισε να ιδρύσει η ΕΧΑΕ το 2019 μίλησε ο πρόεδρος του ΧΑ Γιάννος Κοντόπουλος: Μετέχει σε εθελοντική βάση το 90% των υπαλλήλων, ο εργοδότης συμμετέχει με εισφορά 2% επί των αποδοχών, ενώ οι τακτικές εισφορές των εργαζομένων κυμαίνονται γύρω στο 8% και οι έκτακτες στο 2%.
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΡΥΤΙΝΟΣ: Απόλυτα ειλικρινής ήταν η απάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της Prodea Investments Αριστοτέλη Καρυτινού, όταν τοποθετήθηκε για τις σχέσεις μεταξύ θεσμικών χαρτοφυλακίων και ΑΕΕΑΠ.
Υποστήριξε ότι οι ΑΕΕΑΠ αποτελούν πολύ καλή επενδυτική επιλογή θεσμικών χαρτοφυλακίων για μια σειρά από λόγους, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα οι εταιρείες του κλάδου είναι μικρές σε μέγεθος και έχουν μικρή εμπορευσιμότητα. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι πολλοί τοποθετούνται σε αυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αλλά και στην περιορισμένη μετοχική τους διασπορά.
Το ότι δεν επενδύουν σε εμάς τα θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε, κατέληξε ο Αριστοτέλης Καρυτινός.
Υ.Γ. Το τρέχον free float της Prodea (η μεγαλύτερη σε ενεργητικό ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα) ανέρχεται μόλις στο 8%, ενώ παλαιότερα κυμαινόταν γύρω στο 4%...