ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ: Οι συζητήσεις με την αλυσίδα ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός ναυάγησαν και έτσι λιανέμπορος από την περιφέρεια βρίσκεται σε αναζήτηση νέου αγοραστή. Και όπως λέει καλή πηγή της στήλης, έχει χτυπήσει την πόρτα πολύ μεγάλου λιανέμπορου.
Το αν θα έρθουν εις γάμον κοινωνία θα φανεί. Μέχρι στιγμής πάντως οικονομικός έλεγχος δεν έχει γίνει, οπότε ό,τι και να πούμε είναι πρόωρο. Αυτό που δεν χωρεί όμως αμφιβολία είναι ότι τουλάχιστον 10 μικροί περιφερειακοί παίκτες έχουν βγει στη γύρα αναζητώντας στέγη.
ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΙΙ: Φυσικά το ότι κάποιοι παίκτες αναζητούν εταίρο δεν σημαίνει ότι βρίσκονται κατ’ ανάγκη στο κόκκινο. Αντιθέτως κάποιοι έχουν ένα καλά στημένο «μαγαζί» στις περιοχές τους, ικανοποιητικό τζίρο, ταμειακά διαθέσιμα και κέρδη.
Τώρα, θα πείτε, γιατί πουλάνε; Είτε γιατί δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση είτε γιατί είναι πολλοί οι μέτοχοι και πολλές οι φωνές στη διοίκηση, είτε γιατί η πίεση από τους μεγάλους γίνεται όλο και πιο ασφυκτική.
Υπάρχουν και αυτοί που έχουν και άλλες δραστηριότητες, π.χ. στη ναυτιλία, στο χονδρεμπόριο κ.ά., και κρίνουν ότι είναι προτιμότερο να φύγουν τώρα και να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν.
ΣΑΜΙ ΦΑΪΣ: Αν υπάρχει ένα brand που έχει συνδέσει την ιστορία του με την εργατική τάξη, τις κοινωνικές διεκδικήσεις, τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, ακόμη και τη μουσική σκηνή (Punk, Grunge, nu-metal) δεν είναι άλλο από τα μποτάκια Dr Martens.
Η εταιρεία που τα κατασκευάζει, βρέθηκε ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία το 2000. Δύο και πλέον δεκαετίες μετά, εν μέσω μια νέας, παγκόσμιας αυτή τη φορά, κρίσης, ανακοίνωσε πρόσφατα αύξηση κατά 6% στις τιμές για τα μποτάκια της. Για την αύξηση -τη δεύτερη μέσα στη διετία- η διοίκησή της επικαλέστηκε τα κόστος εργασίας, ενέργειας και προμηθειών. Έτσι η κλασική μπότα που σήμερα κοστίζει 159 στερλίνες, θα αυξηθεί κατά 10 στερλίνες.
Η ανατίμηση θα περάσει στο ράφι το επόμενο φθινόπωρο. Τώρα πότε θα περάσουν οι ανατιμήσεις στην Ελλάδα το γνωρίζει καλύτερα ο Σ. Φάις.
HILTON: Το γνωστό ξενοδοχείο, που κατέβασε ρολά στις αρχές του 2022 και πρόκειται να επαναλειτουργήσει το 2024 ως Conrad, δεν επηρέασε μόνο την ξενοδοχειακή αγορά αλλά και την τοπική πιάτσα.
Και εξηγούμαστε. Οριστικό λουκέτο έβαλε κατάστημα πολύ γνωστής αλυσίδας fast food που βρισκόταν στην εμπορική «πιάτσα» γύρω από το ξενοδοχείο. Παράλληλα, περιόρισε τις ώρες λειτουργίας του και γνωστό bar- café.
Αν θα υπάρξει και συνέχεια στα λουκέτα στη γύρω περιοχή μένει να φανεί.
ΕΘΝΙΚΗ - ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ: Τώρα που όλοι παραδέχονται ότι η περίοδος των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΤΧΣ και Public Investment Fund (PIF) of Saudi Arabia θα παρέλθει χωρίς αποτέλεσμα, λόγω μη ενδιαφέροντος από πλευράς Σαουδαράβων, να σημειώσουμε την εξής λεπτομέρεια:
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το exclusivity, που δόθηκε στο PIF, ήταν νομικά ισχυρό, καθώς προηγήθηκε όσων ορίζει ο νέος νόμος, ο οποίος διέπει τη λειτουργία του ΤΧΣ, ως προαπαιτούμενα (εκπόνηση και έγκριση στρατηγικής αποεπένδυσης, πρόσληψη συμβούλου διάθεσης κ.ά.).
Εξ ου και παρά την -χλιαρή ομολογουμένως- πίεση από πλευράς ION Investments για αντίστοιχη μεταχείριση, μετά την υποβολή δεσμευτικού ενδιαφέροντος για το ως 27% της Πειραιώς, κυβέρνηση και ΤΧΣ το απέφυγαν.
ΕΘΝΙΚΗ: Τρίμηνο με τρίμηνο η τράπεζα μειώνει κατά τι τα securities του χαρτοφυλακίου της, παρά την πλεονάζουσα ρευστότητα των περίπου 7 δισ. ευρώ, που θα διαθέτει, αφότου αποπληρώσει το σύνολο του δανεισμού μέσω TLTRO III.
Βλέπει κάτι που δεν βλέπουν οι υπόλοιπες τράπεζες;
Υ.Γ.: Στο τέλος του έτους λήγει repo-swap 3 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η Εθνική με την Ελληνική Δημοκρατία.