ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ (Μάνεσης): Σε διεύρυνση του σκοπού της προχώρησε η Χαλυβουργία Ελλάδος, προσθέτοντας την παραγωγή, εμπορία, προμήθεια, μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και εν γένει καυσίμων καθώς τη δυνατότητα συμμετοχής σε εταιρείες που επιδιώκουν ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς.
Η απόφαση ελήφθη από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που συγκλήθηκε στις 14 Οκτωβρίου.
ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Κοντά στο 20%-25% υπολογίζεται το discount με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή της ΑΝΔΡΟ στο ταμπλό του ΧΑ, την ώρα που ένα μεγάλο τμήμα της ΑΜΚ του καλοκαιριού εξακολουθεί να αποτελεί ρευστότητα έτοιμη να εκμεταλλευθεί πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.
Οι ρευστοποιήσεις θεσμικού επενδυτή που είχε θέση στην εισηγμένη -αν δεν έχουν ήδη ολοκληρωθεί- φαίνεται να βρίσκονται προς το τέλος τους.
PRIME INSURANCE: Σε πώληση της εταιρείας, η οποία διαθέτει ένα καλό χαρτοφυλάκιο Ζωής στην κυπριακή αγορά, προχωρούν οι κληρονόμοι Δ. Κοντομηνά.
Η εταιρεία έχει αντιμετωπίσει τα προβλήματα φερεγγυότητας που είχε τα προηγούμενα χρόνια.
SPACE HELLAS: Παρά το γεγονός ότι στο πρώτο φετινό εξάμηνο η εισηγμένη ανέβασε τα καθαρά της κέρδη από το 1,06 στα 2,16 εκατ. ευρώ και -όπως δείχνουν τα πράγματα- συνεχίζει να… «πηγαίνει τρένο», η τιμή της μετοχής έχει κατρακυλήσει από τα 8 ευρώ στο τέλος Αυγούστου, κοντά στα 6,40.
Η πιθανότερη ερμηνεία είναι ότι η πτώση οφείλεται στην ακύρωση του διαγωνισμού των ταυτοτήτων, καθώς όσοι είχαν τοποθετηθεί στη μετοχή προσδοκώντας την επικράτηση της εισηγμένης, έσπευσαν στη συνέχεια να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους.
Από την άλλη πλευρά, το P/E της μετοχής με βάση τα φετινά προσδοκώμενα κέρδη δείχνει να είναι ελκυστικό, ενώ πολύ πιθανόν -όπως λέγεται- ο διαγωνισμός των ταυτοτήτων να προκηρυχτεί εκ νέου (με διαφορετική μορφή;) μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Και αυτό γιατί οι ημερομηνίες πιέζουν…
VIVA-JP Morgan: Είχαμε ενημερώσει έγκαιρα αν και…. διακριτικά ότι κάτι πάει στραβά σε αυτό το deal και απ' ό,τι φαίνεται, έτσι έχουν τα πράγματα. Ομολογουμένως, μια τέτοια ανατροπή θα προκαλέσει μεγάλη αίσθηση καθώς η συμφωνία αναγγέλθηκε με τυμπανοκρουσίες -και κυβερνητικές- εδώ και μήνες, ενώ πριν από περίπου δύο μήνες δόθηκε και η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η συμφωνία μετόχων προβλέπει καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της συναλλαγής την 30ή Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη λίστα των 8 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εκκρεμές έχει μείνει μόλις ένα. Ο τερματισμός του υφιστάμενου προγράμματος stock option, για το οποίο, όπως σας ενημέρωσε ο Χαμαιλέων, διενεργήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση στις 25 Οκτωβρίου, χωρίς να ληφθεί απόφαση και συγκλήθηκε νέα για τις 18 Νοεμβρίου.
Δείχνει διαδικαστικό θέμα αλλά δεν είναι. Η πλευρά βασικών μετόχων (Καρώνης - Αντύπας) πρότεινε να τερματιστεί μεν το υφιστάμενο πρόγραμμα δικαιωμάτων προαίρεσης, αλλά να εγκριθεί ένα διάδοχο σχήμα, κάτι που απέρριψε το σύνολο των μετόχων μειοψηφίας, οι οποίοι δεσμεύονται από το binding agreement να εγκρίνουν μόνο τον τερματισμό του υφιστάμενου προγράμματος.
Η οποιαδήποτε συμφωνία για νέο πρόγραμμα δικαιωμάτων προαίρεσης θα πρέπει να εγκριθεί από την JP Morgan, που βάσει της συμφωνίας θα αγοράσει από τους μετόχους μειοψηφίας το 48,5%, ενώ έχει αγοράσει από τον Αύγουστο το ΜΟΔ των 80 εκατ. δολαρίων.
Αν η πλευρά Καρώνη - Αντύπα επιμείνει στις 18 Νοεμβρίου στην ψήφιση διάδοχου σχήματος stock option, προφανώς θα παίξει τη συμφωνία του Ιανουαρίου στα… ζάρια, ποντάροντας ότι θα επιτύχει με τους τωρινούς μετοχικούς συσχετισμούς συμφέροντες όρους αποεπένδυσης.
Είναι γεγονός ότι η πλευρά των βασικών μετόχων (Καρώνης - Αντύπας) δεν είχε δει εξαρχής ζεστά το συγκεκριμένο deal και προσπάθησε ανεπιτυχώς να το αποφύγει, πριν συναινέσει. Ωστόσο ακόμη και για τη sui generis προσωπικότητα του Χάρη Καρώνη είναι αμφίβολο αν η ακύρωση του deal μετά από τόσο καιρό θα περάσει «αβρόχοις ποσίν». Μεταξύ άλλων, το reputational risk είναι μεγάλο.
Αυτό βεβαίως δεν του απαγορεύει να δοκιμάζει τα όρια των δυνάμεών του. Αυτοί που έχουν τη μεγάλη αγωνία είναι οι μειοψηφικοί μέτοχοι του 48,5% (Latsco, Hedosophia, DECA), που προβλέπεται να πουλήσουν στην JP Morgan και τα στελέχη της VIVA που περιμένουν τα stock options.
Τα αφεντικά της αμερικανικής τράπεζας πάντως δεν πρέπει να είναι καθόλου ευχαριστημένα.