ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ: Στα συρτάρια του υπουργείου Ανάπτυξης παραμένουν πάνω από ένα χρόνο, όπως πληροφορείται η στήλη, 410 επενδυτικά σχέδια από τους παλαιούς Αναπτυξιακούς Νόμους. Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, τα συγκεκριμένα σχέδια αφορούν συνολικές επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ, που για να ενεργοποιηθούν, χρειάζονται μια υπογραφή.
Πότε θα μπει αυτή; Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος υποστήριξε μιλώντας στη στήλη ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει κλείσει αυτό το γραφειοκρατικό κεφάλαιο. Ήδη έχουν υπογραφεί 50 επενδυτικά σχέδια, σήμερα Δευτέρα θα υπογραφούν άλλα 20-30 και μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχουν ξεμπλοκάρει περί τα 100-120 σχέδια.
Η υπογραφή είναι κρίσιμη γιατί, όπως λέει σύμβουλος επιχειρήσεων, χωρίς αυτή, η εταιρεία δεν μπορεί να πάρει δάνειο και να υπογράψει τη σύμβαση.
«Σε μια εποχή κρίσης, σε μια εποχή που το ενεργειακό κόστος έχει φθάσει στα ύψη και οι περισσότεροι θέλουν να σταματήσουν τις επενδύσεις, θα έπρεπε η Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων να τρέχει», σημειώνει επιχειρηματίας που αναμένει την… υπογραφή.
LIDL: Από τα ξένα μέσα ενημέρωσης μάθαμε ότι η γνωστή αλυσίδα hard discount έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 100 δισ. ευρώ σε τζίρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η μητρική εταιρεία Schwarz Gruppe, οι πωλήσεις της Lidl ανήλθαν στα 100,8 δισ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2021-2022, αύξηση που οφείλεται εν μέρει στο άνοιγμα 300 νέων καταστημάτων.
Σε επίπεδο ομίλου Schwarz Gruppe, στον οποίο εκτός από τη Lidl συμπεριλαμβάνονται η Kaufland και οι διαδικτυακές πωλήσεις, ο τζίρος αυξήθηκε από τα 125,3 δισ. ευρώ σε 133,6 δισ. ευρώ.
Η στήλη θα ήθελε να σας ενημερώσει και για τα μεγέθη της ελληνικής Lidl, αλλά δυστυχώς κάτι τέτοιο παραμένει ακόμη αδύνατο, διότι η εταιρεία δεν δημοσιεύει ισολογισμό.
Οπως ακούμε, πάντως, οι πωλήσεις της κινούνται στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ.
ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ: Τέλος καλό όλα καλά για την εταιρεία από την Καβάλα που δραστηριοποιείται στην αγορά, επεξεργασία και πώληση καπνών σε φύλλα. Σύμφωνα με σημείωμα του ΟΕΥ της ελληνικής Πρεσβείας στην Τυνησία, η ελληνική εταιρεία, που κλείνει φέτος τα 50, κατάφερε να εισπράξει και να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που είχε με δύο κρατικές εταιρείες καπνού της χώρας, την R.N.T.A. και τη ΜΤΚ.
Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε ποιο ήταν το άνοιγμα, το οποίο αναζητήσαμε και στις οικονομικές της καταστάσεις αλλά δεν το βρήκαμε. Μάθαμε, όμως, ότι η μητρική έχει καταθέσει αγωγές στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας κατά του ΝΠΔΔ ΟΑΕΔ για την καθυστέρηση χορήγησης επιδότησης εργασίας για το διάστημα 01.07.2010 - 10.04.2016. Οι υποθέσεις συζητήθηκαν και αναμένεται η έκδοση απόφασης. Σε μια άλλη υπόθεση με τον Ε.Φ.Κ.Α., με απόφαση του ΣτΕ καταλογίστηκε στη Μισσιριάν πρόστιμο 1.248.943,64 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τώρα τις επιδόσεις της, στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου του 2021, τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου εμφανίζονται αυξημένα κατά 102,4% στα 1,749 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις ανήλθαν στα 43,8 εκατ. ευρώ από 41,8 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στις 112.857 ευρώ από 314.728 ευρώ.
ΕΞΑΓΩΓΕΣ: Ξεχάστε ό,τι γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας φρούτων και λαχανικών παγκοσμίως δεν είναι ούτε η Ιταλία ούτε κάποια χώρα που παράγει τα συγκεκριμένα προϊόντα. Σύμφωνα με το TradeMap, η θέση ανήκει στην Ολλανδία, που ακολουθεί ΗΠΑ και Ισπανία.
Και υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό. Η Ολλανδία διαθέτει σημαντικούς διαμετακομιστικούς κόμβους (το λιμάνι του Ρότερνταμ και το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ) και προσεγγίζει εύκολα την ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η Ολλανδία έχει σημαντική αγροτική παραγωγή από θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας (10.000 εκτάρια), εκ των οποίων το ήμισυ χρησιμοποιείται για παραγωγή λαχανικών.
Για να γίνει πιο αντιληπτό αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το 33,38% της παραγόμενης ποσότητας λαχανικών προέρχεται από θερμοκήπια νέας γενιάς.
Πεδίο στο οποίο προσπαθεί, όχι με επιτυχία, να επενδύσει η Ελλάδα.