ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Στους παλαιότερους και πιστότερους επενδυτές στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συγκαταλέγονται η Βιοκαρπέτ και η θυγατρική της Exalco. Στόχος άλλωστε του εισηγμένου ομίλου είναι μέχρι το τέλος του 2023 να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του μόνο με καθαρή ενέργεια, με ό,τι αυτό σημαίνει στην εποχή της πράσινης μετάβασης.
Πέραν αυτών, ο όμιλος κατάφερε να περάσει με σχετικά περιορισμένες απώλειες την προηγούμενη δεκαετία της βαθιάς κρίσης για τον κλάδο του προφίλ αλουμινίου, υλοποιώντας παράλληλα μεγάλες επενδύσεις και αυξάνοντας τόσο τις πωλήσεις της όσο και τον αριθμό των εργαζομένων της. Όλα αυτά βέβαια είχαν ως αποτέλεσμα και τη διόγκωση του δανεισμού της.
Σήμερα η Βιoκαρπέτ διαπραγματεύεται στο ΧΑ με χρηματιστηριακή αξία 35,7 εκατ. ευρώ (έναντι ιδίων κεφαλαίων 93,9 εκατ.) και με μονοψήφιο δείκτη P/E (περυσινά καθαρά κέρδη 4,14 εκατ. ευρώ), ενώ η φετινή χρονιά εξελίσσεται μέχρι τώρα πολύ ικανοποιητικά, κόντρα στο γενικότερο περιβάλλον των προκλήσεων και των αβεβαιοτήτων.
Γενικότερα, στον κλάδο του προφίλ αλουμινίου, πολλά πράγματα δείχνουν να έχουν βελτιωθεί για τις ελληνικές εταιρείες. Όπως για παράδειγμα στην Αλουμύλ, που επαναλειτούργησε το εργοστάσιο της Ξάνθης, στην αμιγώς εξαγωγική Cosmos, που θα απορροφήσει την ΕΤΕΜ του ομίλου Viohalco και στην Aluminco, που υλοποιεί σημαντικές επενδύσεις.
FRIGOGLASS: Σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε την Παρασκευή το ομόλογο της Frigoglass, με επιτόκιο τοκομεριδίου 6,875% και λήξης 2025, στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου, μετά τις πρόσφατες αναφορές της Διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες «έχει προσλάβει συμβούλους, που εξετάζουν την εξεύρεση λύσης για βελτίωση ρευστότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης».
CNL CAPITAL: Αντικείμενο δραστηριότητας της CNL Capital είναι η χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ομολογιακών δανείων (μέχρι τώρα διάρκειας έως δώδεκα μηνών).
Έτσι, σε περίπτωση που η ισχυρή ζήτηση των πελατών της για χρηματοδότηση συνεχιστεί, η CNL Capital σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τον δικό της δανεισμό και ως το τέλος του έτους να φτάσει σε ένα ενεργητικό της τάξεως των 18 εκατ. ευρώ, που θα είναι διπλάσιο από τα ίδια κεφάλαιά της.
Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχει εξαντλήσει -ή έστω προσεγγίσει- τη μέγιστη επιτρεπόμενη σχέση μεταξύ ξένων και ξένων ιδίων κεφαλαίων που επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο.
Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο, πώς θα μπορούσε η εισηγμένη εταιρεία να στοχεύσει σε ακόμη πιο υψηλές επιδόσεις το 2023, χωρίς προηγουμένως να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου;
Κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία απάντησαν πως να μεν στρατηγική της CNL Capital είναι η ανάπτυξή της, ωστόσο απέφυγαν να γίνουν πιο συγκεκριμένοι, περιοριζόμενοι στον σχεδιασμό του 2022.
CENERGY: Καθησυχαστική είναι σε γενικές γραμμές η διοίκηση της Cenergy σχετικά με τις επιπτώσεις από τις αυξήσεις των πρώτων υλών και της ενέργειας.
Αρχικά, γιατί κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο ο εισηγμένος όμιλος κατάφερε να περάσει στις τιμές πώλησης την όποια αύξηση του κόστους, ανεβάζοντας τις πωλήσεις σε όγκο περίπου κατά 10% και το προσαρμοσμένο EBITDA κατά 25%.
Δεύτερον, γιατί μέσα από κινήσεις hedging έχει καταφέρει να περιορίσει τις όποιες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, «κλειδώνει» τις τιμές των βασικών μετάλλων (αφορούν πάνω από το 50% του συνολικού κόστους), έχει «κλείσει» για φέτος τις τιμές της ενέργειας (υψηλό μονοψήφιο ποσοστό του συνολικού κόστους), ενώ παράλληλα σε κάποιες άλλες πρώτες ύλες έχει προχωρήσει σε μεγάλες προμήθειες, αποκτώντας αποθέματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το κυριότερο ωστόσο πλεονέκτημα του ομίλου αποτελεί η ισχυρή διεθνής ζήτηση και η ανταγωνιστικότητά του, καθώς καταφέρνει να διαθέτει τα προϊόντα του ακόμη και στις πλέον απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη (υψηλό μεταφορικό κόστος) όπως π.χ. στην Αυστραλία και στη Χιλή.
ΥΓ: Σχετικά με το πρόστιμο των 14 εκατ. δολαρίων που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορεί λογιστικά να έχει σχηματιστεί από πέρυσι πλήρης λογιστική πρόβλεψη, πλην όμως το ποσό δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί. Αναμένεται η εκδίκαση της έφεσης μάλλον μέσα στο 2023.
ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Τριπλάσιο μέρισμα σε σχέση με πέρυσι θα μοιράσει φέτος η εταιρεία, καθώς από το 0,1 ανέβασε τον πήχη στο 0,30 ευρώ.
Με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής στο ταμπλό του ΧΑ, μιλάμε για μερισματική απόδοση 4,8% (παρότι διανέμεται μόνο το 31,2% των περυσινών καθαρών κερδών) και για χρηματιστηριακή αξία μόλις 4% πάνω από τη λογιστική.
Το P/E με βάση τα περσινά κέρδη διαμορφώνεται στο 6,5. Το πρώτο φετινό τρίμηνο βέβαια σε ό,τι αφορά τα κέρδη έκλεισε πολύ πιο κάτω από το αντίστοιχο περσινό, πλην όμως διακρίνεται από χαμηλή εποχικότητα και πολλά ενδέχεται να ανατραπούν σε δωδεκάμηνη βάση.