ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Αθόρυβα και χωρίς επίσημες ανακοινώσεις από τους εμπλεκόμενους συνεχίζει να μαίνεται ο… πόλεμος μεταξύ Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Όπως είναι γνωστό, τα θέματα Ανταγωνισμού στις Τηλεπικοινωνίες είναι υπό την εποπτεία της ΕΕΤΤ. Ωστόσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού θέλει να πάρει τα ηνία και εδώ και ενάμιση χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη παιχνίδι εξουσίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤΤ ετοιμάζει νέα πλατφόρμα για παρατηρητήριο τιμών και προσλαμβάνει εξειδικευμένο σύμβουλο, για θέματα ρύθμισης και εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στις αγορές των τηλεπικοινωνιών και των ταχυδρομείων.
Θυμίζουμε ότι το θέμα της αρμοδιότητας για τον έλεγχο του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες -δηλαδή αν είναι αρμόδια η Επ. Ανταγωνισμού ή η ΕΕΤΤ- είχε φτάσει στη Βουλή. Προπαρασκευαστική επιτροπή μάλιστα πρότεινε «διπλό μοντέλο». Σύμφωνα με αυτό, η ΕΕΤΤ είναι υπεύθυνη να καθορίζει τους όρους και η Επ. Ανταγωνισμού να ελέγχει την τήρησή τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕΤΤ αποφάσισε να «δράσει», με την ολομέλειά της να εκτιμά ότι καθίσταται αναγκαία η παροχή εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών από ανεξάρτητο σύμβουλο διεθνούς φήμης και εγνωσμένου κύρους.
Έτσι ανέθεσε στον Παναγιώτη Αλεξιάδη (Peter Alexiadis) το έργο παροχής εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και την εκπόνηση προτάσεων που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της ΕΕΤΤ και στην προσαρμογή της στις νέες ρυθμιστικές απαιτήσεις.
Όπως διαβάζουμε, στις υποχρεώσεις περιλαμβάνεται η εκπόνηση προτάσεων για την υλοποίηση των θέσεων της ΕΕΤΤ για τη ρύθμιση και επιβολή του δικαίου του ανταγωνισμού στις αγορές τηλεπικοινωνιών και προοπτικά σε θέματα ψηφιακών πλατφορμών αλλά και η ενίσχυση της δικτύωσης της ΕΕΤΤ σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με έμφαση σε οργανισμούς.
Να θυμίσουμε ότι η κόντρα μεταξύ των δύο αρχών ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας της φινλανδικής εταιρείας Rewheel για την αγορά τηλεπικοινωνιών και το κόστος των δεδομένων (data) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, η οποία έδειξε ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι ακριβές, κάτι που η ΕΕΤΤ έσπευσε να αμφισβητήσει.
GRIVALIA MANAGEMENT: Με τζίρο 11,76 εκατ. ευρώ, ο οποίος προήλθε στο σύνολό του από την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον όμιλο Eurobank, για διαχείριση ακινήτων, και EBITDA 7,7 εκατ. ευρώ έκλεισε το 2020 (πρώτη 12μηνη χρήση) η Grivalia Management Company (ManCo).
Ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων με βάση τα EBITDA διαμορφώθηκε στο εντυπωσιακό 272%. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 5,8 εκατ. ευρώ.
Στις 30 Οκτωβρίου το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε τη διανομή προσωρινού μερίσματος, ύψους 60 ευρώ ανά μετοχή (3 εκατ. ευρώ).
Αυτές είναι δουλειές…