ΕΣΤΙΑΣΗ: «Κόφτες» θέτουν εκτός του έκτακτου προγράμματος ΕΣΠΑ πάνω από το 50% της αγοράς βλέπουν επαγγελματίες και συνασπίζονται σε ανεξάρτητους συλλόγους και δίκτυα, για να προωθήσουν, όπως λένε, τα συμφέροντά τους και να γλιτώσουν τον... πικρό καφέ.
Αυτοί οι «πυρήνες», που δημιουργούνται με τη συμμετοχή 200-300 μελών ο καθένας, μικρών κυρίως επιχειρήσεων, βλέπουν αδιέξοδο και πολλά λουκέτα. Θεωρούν ότι στα κριτήρια ένταξης του προγράμματος ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση της εστίασης θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος των επιχειρήσεων από Μάρτιο σε Μάρτιο των περιόδων 2019/2020 και 2020/2021, για να μετρά δίκαια η επίπτωση της πανδημίας αντί να λαμβάνονται υπόψη οι δύο πρώτοι μήνες του 2020, που η αγορά λειτουργούσε κανονικά.
Προτείνεται επίσης το ποσοστό ενίσχυσης αντί για το 7% του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης να πάει στο 5,5% και ο «κόφτης» του μέγιστου ποσού ενίσχυσης να μειωθεί στις 80.000 ευρώ αντί των 100.000, ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των ωφελούμενων επιχειρήσεων.
Στην παρούσα φάση, όμως, δεν φαίνεται πιθανό να ακουστούν τα αιτήματα, καθώς αν γίνουν αλλαγές, θα καθυστερήσει η εφαρμογή του προγράμματος, δεδομένου ότι θα πρέπει να πάρει πράσινο φως από την Κομισιόν…
AEGEAN: Στην αναγκαία αναδιάρθρωση των δρομολογίων και διοχέτευσης δυνάμεων στα ελληνικά νησιά προχώρησε η Aegean Airlines, προβλέποντας πως στο επίσης «σκοτεινό» 2021, οι όποιοι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα κατευθυνθούν σε λιγότερο επιβαρυμένους από την Covid-19 προορισμούς.
Η κίνηση είναι αμυντικού χαρακτήρα και δεν συνιστά ευρύτερη στρατηγική, δεδομένου ότι η διοίκηση πιστεύει πως η Αθήνα θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε κορυφαίο προορισμό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Aegean Ευτύχη Βασιλάκη, «σε 4-5 χρόνια και μετά την περιπέτεια της πανδημίας, η Αθήνα θα αναδειχθεί ως top προορισμός στην Ευρώπη, εξαιτίας και των σημαντικών επενδύσεων που προετοιμάζονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα».
Η αναφορά εν προκειμένω συνδέεται με το mega project του Ελληνικού (πέρα από τις υπόλοιπες επενδύσεις όπως αυτή στα Αστέρια Γλυφάδας, που ήδη έχει δρομολογηθεί ή τις προσπάθειες ανάπλασης στη Βούλα).
Υπενθυμίζεται εξάλλου πως κατά το ανέφελο 2019, η Aegean είχε αποκτήσει ποσοστό 1,66% της Lamda Development ενώ η αεροπορική εταιρεία είχε ανακηρυχθεί ως «στρατηγικός συνεργάτης»...
ΟΜΗΡΟΣ: Η γαλακτοβιομηχανία που εμπλέκεται στην γνωστή υπόθεση με τη νοθεία φέτας στη Γερμανία φέρεται να έχει συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των αρχών, προσκομίζοντας τα στοιχεία που της ζητήθηκαν για την ολοκλήρωση της έρευνας. Συνεχίζει δε να διακινεί την παραγωγή της, πλην της παραγωγής ΠΟΠ Φέτας -μετά την ανάκληση της σχετικής πιστοποίησης- αλλά και να αναπτύσσει άλλα σχέδια.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσω νέας εταιρείας που ίδρυσαν μέλη της οικογένειας Γιαννίτση, βασικού μετόχου της Ομηρος, προωθείται νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με ενεργειακό project, όπως μεταφέρουν στενοί συνεργάτες της εταιρείας.
Εν τω μεταξύ, εν αναμονή του πορίσματος για την υπόθεση της παραποιημένης φέτας τελούν επαγγελματίες της γαλακτοβιομηχανίας αλλά και παραγωγοί. Οι μεν φοβούνται τυχόν παράπλευρες συνέπειες, με στοχοποίηση του κλάδου, ενόψει της συζήτησης στο Ευρωδικαστήριο της προσφυγής της ΕΕ κατά της Δανίας για παραβίαση του κανονισμού ΠΟΠ φέτας και οι δε, τυχόν επιπτώσεις αυτής της κρίσης στις τιμές του γάλακτος, οι οποίες τον τελευταίο καιρό κινούνταν ανοδικά.