ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Τρέχει και... δεν φτάνει η κυβέρνηση να μαζέψει το θέμα με τους Δασικούς Χάρτες, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε μεγαλειώδη επικοινωνιακή -και όχι μόνο- γκάφα. Οπως θα δείτε στο σχετικό ρεπορτάζ, κάποιοι στο Μαξίμου προφανώς κατάλαβαν ότι το μόνο που τους έλειπε με όλα τα προβλήματα (όπως έγκαιρα είχε επισημάνει το New Deal) ήταν να εξαγριώσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ανά την Ελλάδα, από την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου μέχρι και κεντρικούς δήμους της Αττικής. Οι οποίοι θα πρέπει να αποδείξουν, με δικά τους έξοδα, ότι δεν είναι... ελέφαντες.
Για να καταλάβετε πόσο μπάχαλο έγινε και με πόση προχειρότητα έχουν εκπονηθεί οι χάρτες, υπάρχει ακίνητο με σπίτι σε νησί το οποίο, όπως πληροφορηθήκαμε από τον παθόντα, το... μισό του προέκυψε δασικό και το υπόλοιπο όχι!
Οπότε η παρέμβαση Μητσοτάκη ήταν επιβεβλημένη, καθώς αναμενόταν γενικευμένη επανάσταση των παθόντων, με τους δήμους και τις περιφέρειες να πρέπει επίσης να «αποδείξουν» ότι δεν έφτιαξαν σχολεία, (ναι και σχολεία), δίκτυα ύδρευσης και δρόμους... καταμεσής στο δάσος!
Θα μου πείτε, αν ήταν όντως δάσος το «δάσος», πώς τους άφησε το Δασαρχείο, αλλά αυτή είναι μια άλλη πονεμένη υπόθεση. Ο ρόλος των δασαρχείων, με τον οποίο θα ασχοληθούμε προσεχώς...
Οψόμεθα ωστόσο για τα επόμενα επεισόδια με τους χάρτες, διότι όταν κάτι ξεκινάει τόσο στραβά, δύσκολο να διορθωθεί στη συνέχεια...
ΑΓΝΟ: Την εξαγορά της βιομηχανίας γάλακτος Κολιός ΑΕ φέρεται, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων, να συζητά η Δωδώνη. Η φημολογία, μάλιστα, αναφέρει ότι εν συνεχεία το σχήμα Δωδώνη-Κολιός θα αγοραστεί από τη ΔΕΛΤΑ (Vivartia), που πλέον ελέγχεται από τη CVC.
Η Κολιός εξαγόρασε το 99,99% της ΑΓΝΟ από την Αγροτική, το μακρινό 2003, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας. Το άλλοτε καμάρι της Θεσσαλονίκης κηρύχθηκε, όμως, σε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2014, αφού προηγουμένως το μερίδιό της είχε συρρικνωθεί και το εργοστάσιό της είχε σταματήσει τη λειτουργία του.
Η πτώχευση της ΑΓΝΟ δεν απάλλαξε την Κολιός από τα προβλήματα καθώς, αφενός, είχε παράσχει εταιρική εγγύηση για δάνεια 12,2 εκατ. ευρώ της ΑΓΝΟ, αφετέρου, στράφηκαν νομικά εναντίον της παραγωγοί και εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, με αποτέλεσμα να υπάρξει και προσωποκράτηση του ιδρυτή της δύο φορές, επί διακυβέρνησης Σαμαρά.
Τα βαρίδια της ΑΓΝΟ αποτελούν έναν από τους λόγους για τους οποίους ο ορκωτός της Κολιός ΑΕ διατυπώνει γνώμη με επιφύλαξη στις οικονομικές καταστάσεις 2019, σημειώνοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα δάνεια της εταιρείας και κατά συνέπεια τα ίδια κεφάλαιά της εμφανίζονται κατά 6 εκατ. ευρώ υψηλότερα. Αναφέρει, μάλιστα, ότι έχει λάβει επιβεβαιωτική επιστολή από τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕ (PQH), για την απαίτηση που έχει η τελευταία από την Κολιός, λόγω της εγγύησης επί των δανείων της ΑΓΝΟ.
Η Κολιός, από την πλευρά της, δεν αναγνωρίζει το σύνολο του παραπάνω ποσού, το οποίο, κατά την άποψή της, αφορά σε μονομερή καταλογισμό τόκων, ενώ αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ρύθμισης της διαφοράς.
Ταυτόχρονα, ο ορκωτός επισημαίνει ότι έχουν ασκηθεί κατά της Κολιός ΑΕ αγωγές ύψους 16.791.343 ευρώ από πρώην εργαζόμενους και παραγωγούς της ΑΓΝΟ καθώς και αγωγές τρίτων, ποσού 10.027.519 ευρώ. Ως τις αρχές του 2020, πάντως, οι 8 πρωτόδικες αποφάσεις για υποθέσεις εργαζόμενων και παραγωγών δικαίωσαν την εταιρεία.
Υ.Γ: Σημειώνεται ότι στον ισολογισμό χρήσης 2012 της ΑΓΝΟ, ο ορκωτός που υπογράφει με επιφύλαξη και θέμα έμφασης, λόγω των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, αναφέρει το εξής εντυπωσιακό εύρημα: στον λογαριασμό ενεργητικού «Γήπεδα Οικόπεδα» περιλαμβάνεται ποσό 5,06 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά σε δοθείσα προκαταβολή, στη χρήση 2004, στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, βάσει προσυμφώνου για την αγορά ακινήτου, αντικειμενικής αξίας 1,54 εκατ. ευρώ!
Μέχρι, δε, το 2012, δεν είχε υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο.
ΠΑΝΔΗΜΙΑ: Καθόλου πειστική δεν ήταν η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας στο ερώτημα αν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, το οποίο και απάντησε αρνητικά. Ανέφερε σχετικά:
«Όπως γνωρίζετε, στην Επιτροπή γίνεται μια επιστημονική συζήτηση, όπου εκφράζονται πολλές και διαφορετικές επιστημονικές απόψεις. Η δημοσιοποίησή τους δεν θα βοηθούσε την πρόθεση των ειδικών να μιλούν ανεξάρτητα εντός της Επιτροπής, χωρίς να πολιτικοποιούνται οι απόψεις τους. Πάντα προκύπτει ένας συγκερασμός των απόψεων και εισήγηση προς την Κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση είναι αυτή που εντέλει αποφασίζει, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση των ειδικών», τόνισε, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.
Η στήλη το σημειώνει ότι με όσα γνωρίζουμε έως τώρα, η επιστημονική επιτροπή δεν δείχνει αντίθετη σε κάτι τέτοιο. Θυμίζουμε την τοποθέτηση της καθηγήτριας Αναστασίας Κοτανίδου, ότι «είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό να βγαίνει ένα Δελτίο Τύπου μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής, το οποίο να έχει bullets που να εξηγούν για ποιον λόγο παίρνονται τα μέτρα».
Κάτι που δεν έγινε ποτέ…